Войти
Закрыть

Рослинний і тваринний світ Північної Азії

8 Клас , Географія 8 клас Одинченко (для осіб з особливими освітніми потребами F70)

 

§ 60. Рослинний і тваринний світ Північної Азії

  • За картою природних зон визначте, які природні зони є в Азії.
  • Які з природних зон охоплюють найбільші площі території Азії?

На півночі Азії острови й узбережжя Північного Льодовитого океану знаходяться у холодному поясі. Від Уральських гір до Берингової протоки простягнулася зона арктичних пустель, яка південніше переходить у зону тундри. В Азії ці природні зони охоплюють більшу площу, ніж в Європі.

У зоні арктичних пустель ростуть тільки мохи та лишайники. У тундрі, крім них, трапляються карликові деревця, ягідні кущі, гриби.

Тварини цієї місцевості пристосувалися до умов суворої природи.

  • Як саме?

У морях Північного Льодовитого океану водяться тюлені, моржі, білухи, нарвали, багато риби. На островах та узбережжі живуть білі ведмеді, улітку прилітає безліч морських птахів.

Рис. 194. Хвойні ліси — тайга

Добре переносять холод тварини тундри: північні олені, песці, лемінги, полярні сови, білі куріпки, зайці-біляки.

На південь від тундри в північному помірному поясі Азії зима дуже сувора. Тут немає теплої течії, як біля берегів Європи. Углиб Азії заходить холодне повітря з Північного Льодовитого океану й знижує температуру. Тут ростуть густі хвойні ліси — тайга (рис. 194). Добре переносять холод ялини, кедри, ялиці, модрини. З листяних дерев в Азії ростуть береза й осика.

Біля берегів Японського моря клімат м’якший, ніж у сибірській тайзі, що пояснюється впливом теплої течії та вологих вітрів із Тихого океану. Тут розташована уссурійська тайга. У густих лісах поряд із кедрами й ялицями ростуть цінні породи листяних дерев: бархатне дерево, монгольський дуб, чорна береза, маньчжурський горіх, дикий виноград.

У тайзі водиться безліч різноманітних тварин. Це лосі, бурі ведмеді (рис. 195), вовки, рисі, білки, куниці (рис. 196), соболі, лисиці. Багато всіляких птахів. В уссурійській тайзі у заростях по берегах річок мешкають тигри (рис. 197), дикі свині.

Від Каспійського моря до Великої Китайської рівнини розкинулися сухі степи й пустелі помірного поясу. Тут мало опадів, літо жарке й сухе, а зима сувора холодна. Рослинність бідна. Рослини пристосувалися до нестачі вологи й до літньої спеки. Це рідкі степові трави, що ростуть окремими кущиками, між яких видно голу землю. У піщаних пустелях Середньої Азії ростуть невеликі дерева з дуже довгим корінням — саксаул. У кам’янистих пустелях Гобі, крім саксаулу, є солянки, полин.

Рис. 195. Бурий ведмідь

Рис. 196. Лісова куниця

Рис. 197. Уссурійський тигр

Рис. 198. Дикий осел — кулан

У степах водяться бабаки й ховрахи, у пустелях — ящірки, змії, черепахи, отруйні павуки. З великих травоїдних тварин трапляються антилопи джейрани, дикі осли — кулани (рис. 198), двогорбі верблюди.

На захід від Кавказьких гір, на узбережжі Чорного моря, а також по берегах Середземного моря розташовані вологі субтропіки. Тут створено штучні парки, у яких ростуть евкаліпти, пальми, магнолії, кипариси, бамбук. У лісах ростуть каштани, волоський горіх, дикі груші, яблуні.

Значну територію Азії займають області висотної поясності. У горах Тянь-Шаню, на Тибетському нагір’ї, на півночі Гімалаїв переважають високогірні степи, пустелі. Рослинний покрив тут бідний: ковила, полин, безлисті чагарники. Південні схили Гімалаїв покриті тропічними лісами, що переходять у листяні й хвойні ліси, які змінюються чагарниками й гірськими луками. Високо в горах живуть гірські орли, гірські козли, барани, барси та інші тварини.

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ

  • Через суворі природні умови на півночі Азії рослинний і тваринний світ дуже бідний.
  • У північному помірному поясі Азії ростуть густі хвойні ліси, де водяться ведмеді, лосі, вовки, рисі, тигри, багато хутрових звірів і усіляких птахів.
  • У сухих степах і пустелях Азії рослин мало, але багато гризунів і плазунів.
  • Рослинність і тваринний світ у горах Азії змінюються з висотою.

Запитання

  • 1. Які природні зони простягнулися на півночі Азії від Уральських гір?
  • 2. Чому рослинний і тваринний світ на півночі Азії бідний?
  • 3. Які ліси ростуть на території Азії? Які дерева в них поширені?
  • 4. Які тварини водяться у лісах Азії?
  • 5. Чому в сухих степах і пустелях Азії мало рослин?
  • 6. Які травоїдні тварини мешкають у степах і пустелях Азії?

Завдання

1. Користуючись підручником, випишіть у зошит типових представників рослинного й тваринного світу природних зон Азії.

2. Розгляньте рис. 195—198. Складіть словесний опис однієї з тварин за планом:

  • Назва.
  • Зовнішній вигляд.
  • Де живе.
  • Чим подобається.

Цікаво дізнатися

Уссурійський тигр — найбільший серед усіх тигрів. Густе хутро рятує його від сильних морозів. У пошуках здобичі тигр долає величезні відстані, перепливає бурхливі річки. Голодний тигр нападає навіть на ведмедів. Тигри полюють двома способами: вони можуть тихо й непомітно підкрадатися до своєї жертви або вичікувати, перебуваючи в засідці. Коли відстань між тигром і його жертвою скорочується десь до 150 м, хижак робить свій вирішальний ривок.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду