Войти
Закрыть

Мінеральні ресурси. Проблеми раціонального використання мінеральних ресурсів

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 32. Мінеральні ресурси. Проблеми раціонального використання мінеральних ресурсів

ПРИГАДАЙТЕ

  • Що таке корисні копалини?
  • Як розрізняють корисні копалини залежно від господарського призначення?

• Мінеральні ресурси України, їхня класифікація за використанням. Мінеральні ресурси - природні речовини мінерального походження, що використовуються в господарстві як сировина або джерело енергії. Щорічно з надр Землі видобувають понад 100 млрд т мінеральної сировини та палива.

Україна належить до регіонів світу, найбільш насичених мінеральними ресурсами. Із 120 видів корисних копалин, які сьогодні споживає людство, у надрах нашої країни виявлено майже 20 тисяч родовищ і проявів зі 117 видів мінеральної сировини. З них 9225 родовищ мають промислове значення. Однак ступінь забезпеченості запасами, їхній видобуток та використання неоднакові і в сумі вони не створюють необхідного рівня енергетичної безпеки держави.

Промисловістю освоєно понад 3286 родовищ зі 100 видів корисних копалин, що містять від 40 до 75 % розвіданих запасів різноманітних корисних копалин. На базі цих родовищ діє понад дві тисячі гірничодобувних, збагачувальних і переробних підприємств.

В Україні існує можливість для забезпечення як своїх власних потреб, так й експорту таких важливих корисних копалин та продуктів їхньої переробки, як залізо, марганець, титан, цирконій, сіль калійна, сіль кухонна, сірка самородна, глина бентонітова, графіт, каолін, флюсова сировина, глина для вогнетривів, декоративно-облицювальні матеріали. Разом з тим з близького та далекого зарубіжжя в Україну імпортуються нафта, газ, боксити, кольорові, рідкісні, рідкісноземельні метали тощо. В якості альтернативної енергетичної сировини на місцевому рівні активізувалося використання торфу.

Мінерально-сировинний комплекс забезпечує вагому частку валового національного продукту. З видобутком і використанням корисних копалин пов’язано 48 % промислового потенціалу країни та до 20 % її трудових ресурсів. Ці показники наближаються до показників розвинутих країн з потужною гірничодобувною промисловістю.

Мінеральні ресурси ще визначають як сукупність запасів корисних копалин мінерального походження. Можна сказати, що корисні копалини - це мінеральні утворення земної кори, хімічний склад і фізичні властивості яких дають змогу використовувати їх у господарській діяльності людини.

Корисні копалини розподілені по території України нерівномірно - у надрах, на поверхні землі, у джерелах вод і газів, на дні водоймищ, а також у вигляді техногенних мінеральних утворень в місцях видалення відходів виробництва та переробки мінеральної сировини. Скупчення корисних копалин утворюють родовища, а в разі поширення на великій площі - райони, провінції і басейни.

Корисні копалини залежно від особливостей складу й характеру використання поділяють на кілька груп: паливні (горючі), металічні (рудні), неметалічні (нерудні). Розрізняють також корисні копалини державного та місцевого значення.

• Закономірності поширення. Поширення корисних копалин тісно пов’язано з головними тектонічними структурами території України. Зазвичай рудні корисні копалини належать до магматичних і метаморфічних гірських порід. Тому їх пошук ведуть передусім у районах виходу фундаменту Українського щита, Донецького кряжу, Вулканічного хребта Карпат. До того ж фундамент Східноєвропейської платформи є зосередженням і кам’яних будівельних матеріалів.

Осадовий чохол платформ містить здебільшого паливні корисні копалини (мал. 50). В осадових і вулканічних відкладах складчастих областей криються не лише поклади паливних корисних копалин, а й різноманітні нерудні корисні копалини - солі, численні джерела мінеральних вод тощо.

Мал. 50. Паливні корисні копалини

• Проблеми раціонального використання мінеральних ресурсів. Цінність і невідновлюваність природних мінеральних ресурсів зумовлюють необхідність їхнього раціонального та ощадливого використання. Насамперед в Україні необхідне повне та комплексне геологічне вивчення надр держави. Сьогодні темпи та обсяги відтворення власної мінерально-сировинної бази не відповідають потребам країни, оскільки через складний стан економіки держави значно скорочені обсяги геолого-знімальних, пошукових і розвідувальних робіт. Як наслідок, нестача окремих видів власної сировини зростатиме, унаслідок чого значно знизиться рівень національної безпеки.

Належне геологічне вивчення надр України дасть змогу найповнішого видобування та сприятиме раціональному (комплексному) використанню як самих корисних копалин, так і компонентів, що містяться в них і мають промислове значення. Адже супутні компоненти (будівельні або хімічні) за вартістю часто рівноцінні основній корисній копалині. Тим часом супутні речовини часто вважають відходами гірничодобувних підприємств і їх зазвичай складають у відвали. Щоб дізнатися більше про комплексне використання корисних, копалин і їхніх, компонентів, дивіться QR-код.

Потрібно також максимально зменшити шкідливий вплив на довкілля тих робіт, які виконуються під час видобутку корисних копалин. Зокрема, вугільні шахти Донбасу щорічно викидають в атмосферу великий обсяг метану, що призводить не тільки до втрат цінної корисної копалини, а й до погіршення стану навколишнього середовища. Щоб дізнатися більше про шкідливий вплив на довкілля, дивіться QR-код.

Украй важливе значення також має охорона родовищ корисних копалин від затоплення, забруднення, забудови, а також охорона заповідників, пам’яток природи та культури від шкідливого впливу робіт, пов’язаних з користуванням надрами.

Землі, на яких здійснюється видобуток корисних копалин або які порушені гірничими роботами, мають рекультивуватися. Це означає повернення земельних ділянок у той стан, коли їх можна використовувати в сільському господарстві, для лісових насаджень, будівництва, створення штучних ландшафтів, що доповнюють природні та стають місцем відпочинку.

ПІДСУМУЄМО!

  • Мінеральні ресурси - природні речовини мінерального походження, що використовуються в господарстві як сировина або джерело енергії.
  • Корисні копалини - це мінеральні утворення земної кори, хімічний склад і фізичні властивості яких дають змогу використовувати їх у господарській діяльності людини.
  • Тривала історія геологічного розвитку території України й розташування її в межах різноманітних тектонічних структур зумовили різноманітність корисних копалин у її надрах.
  • Осадовий чохол платформ містить здебільшого паливні та деякі нерудні корисні копалини. А в кристалічних породах і складчастих областях криються поклади не лише рудних, а й різноманітних нерудних корисних копалин.
  • Актуальними проблемами використання мінеральних ресурсів в Україні є комплексне вивчення надр на території держави, раціональне використання корисних копалин і негативний вплив їхнього видобутку на навколишнє природне середовище.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Мінеральні ресурси, корисні копалини, проблеми використання мінеральних ресурсів.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Що називають мінеральними ресурсами?
  • 2. Чи зрозуміли? Які є недоліки вітчизняної мінерально-сировинної бази?
  • 3. Чи можете застосувати? Яку статтю розділу V Закону України «Про надра» ви б застосували для розв’язання питання щодо можливості подальшого видобутку корисних копалин на ділянках, що становлять особливу наукову або культурну цінність?
  • 4. Чи можете проаналізувати? Проаналізуйте Постанову Кабінету Міністрів України «Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/827-94-п#Text і визначте, які відомі вам корисні копалини вашої місцевості ви б віднесли до загальнодержавних.
  • 5. Чи можете оцінити? Скориставшись сайтом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України https://mepr.gov.ua, оцініть діяльність цього міністерства в напрямку розв’язання проблеми раціонального використання мінеральних ресурсів.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація