Войти
Закрыть

Міські поселення й міське населення в Україні

8 Клас , Географія 8 клас Булава

 

§ 45. Міські поселення й міське населення в Україні

• Які переваги й недоліки має життя в місті та в селі?

• Пригадайте, у яких містах України ви побували. Чим, на вашу думку, відрізняється їхня роль у житті країни?

1. Міські поселення в Україні

Перші античні міста в межах сучасної території України були засновані на узбережжі Чорного моря грецькими колоністами в VII—V ст. до н. е.

За статистичними довідниками та іншими матеріалами з Інтернету визначте, до яких груп належать міста вашої області.

Із 1924 р. містами в Україні стали називати населені пункти з населенням 10 тис. осіб і більше, а селищами міського типу — із населенням не менше 3 тис. жителів (за умови, що більшість населення не зайнята в сільському господарстві). Такі критерії виділення міст і селищ міського типу збереглися в Україні й донині.

П’ять міст на заході України набули цей статус історично й зберігають його, незважаючи на те що кількість їх населення менше 2,5 тис. жителів. Найменшими містами України є Угнів Львівської області (налічує менше 1 тис. жителів), Берестечко Волинської області (1,7 тис. жителів), Герца Чернівецької області (2,1 тис. жителів). Узагалі в Україні на 2015 р. налічується 102 міста, які мають населення менше 10 тис. жителів. У більшості з них у радянські часи населення досягло 10 тис. жителів (і вони отримали статус міста), але внаслідок демографічної кризи наприкінці XX — на початку XXI ст. кількість жителів у них зменшилася.

ГРУПИ МІСЬКИХ ПОСЕЛЕНЬ УКРАЇНИ ЗА КІЛЬКІСТЮ НАСЕЛЕННЯ ТА ЇХ ПРИКЛАДИ

Жителі міст Прип’ять і Чорнобиль були евакуйовані внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 р. Тому офіційно ці міста вважаються безлюдними (хоча щодо Чорнобиля це не зовсім так).

В Україні у 2015 р. налічувалося 1345 міських поселень, із них 460 міст (184 міста республіканського або обласного значення) та 885 селищ міського типу.

Міста класифікують також за переважаючими суспільними функціями:

1) головний адміністративно-політичний, промисловий, науковий, культурний центр, столиця держави — місто Київ;

2) багатофункціональні (центри областей);

3) промислові центри (Кривий Ріг, Маріуполь, Кременчук);

4) переважно одногалузеві промислові центри (Комсомольськ);

5) транспортні центри (Гребінка, Конотоп, Жмеринка, Козятин);

6) місцеві господарсько-організаційні центри (переважно райцентри, малі міста);

7) міста-курорти (Трускавець, Моршин, Миргород);

8) міста — туристичні центри, центри паломництва (Хотин, Новгород-Сіверський, Вилкове, Почаїв).

До селищ міського типу можуть бути віднесені населені пункти, розташовані при промислових підприємствах, залізничних вузлах, гідротехнічних спорудах, підприємствах із виробництва та переробки сільськогосподарської продукції, а також населені пункти, на території яких розташовані вищі та середні спеціальні навчальні заклади, науково-дослідні установи, санаторії та інші стаціонарні лікувальні й оздоровчі заклади, із кількістю населення понад 2 тис. жителів.

Мал. 45.1. Найменші міста України: Угнів (а); Берестечко (меморіал битви під Берестечком) (б)

Мал. 45.2. Фортеця в Хотині (а), місто Новгород-Сіверський (б), Вилкове — місто на воді в дельті Дунаю (в)

2. Міське населення в Україні. Урбанізація

Станом на 01.01.2015 р. міське населення України становило 69,1% від загальної кількості населення.

Пригадайте визначення поняття «урбанізація».

ЗМІНИ ПОКАЗНИКІВ УРБАНІЗАЦІЇ У XX — НА ПОЧАТКУ XXI ст.

Таким чином, частка міського населення й кількість міст особливо активно зростали протягом XX ст. Найвищі темпи урбанізації спостерігалися у 60—70 рр. XX ст.

Найбільш урбанізованими є індустріальні райони Донбасу і Придніпров’я (частка міського населення — до 90 %). Найменш урбанізованими є деякі західні області України: Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська, Тернопільська (див. додаток 10, с. 200).

В окремих районах України, де була зосереджена велика кількість промислових підприємств, об’єктів невиробничої сфери, виникли міські агломерації.

Пригадайте визначення поняття «агломерація».

В Україні налічується 19 міських агломерацій. Деякі з них сформувалися навколо одного великого міста-ядра (Київська, Харківська, Одеська); інші включають два міста-ядра (наприклад Донецько-Макіївська). Донецько-Макіївська агломерація об’єднує 50 міст і понад 100 селищ міського типу.

Урбанізація в Україні, як майже скрізь у світі, супроводжується субурбанізацією — процесом зростання й розвитку приміської зони навколо великих міст (наприклад Харків) (мал. 45.3).

ЗАПИТАННЯ ТА ЗАВДАННЯ

1. Дайте визначення понять «місто» і «селище міського типу» для України. 2. На які групи поділяються міста України за кількістю населення? 3. Наведіть приклади міст-мільйонерів і дуже великих міст в Україні. 4. На які групи поділяють міста України за суспільними функціями? 5. Наведіть приклади міст із переважанням певних суспільних функцій. б. У яких областях України частка міського населення менша за 50%?

7. Чому в наш час багато міст України мають кількість населення до 10 тис. осіб? 8. Поясніть причини прискорення урбанізації в Україні в різні історичні періоди. 9. Наведіть приклади агломерацій в Україні. Чи є в Україні мегалополіси? 10. Наведіть приклади міст своєї області, що відрізняються: 1) кількістю населення; 2) суспільними функціями. До якого типу поселень належить ваше місто (або найближче до вашої місцевості)?

Мал. 45.3. Харків і Харківська міська агломерація

* У тодішніх межах українських губерній Російської імперії.

** У тодішніх межах Української РСР.

*** Середня частка міського населення західноукраїнських областей, приєднаних у 1939—1940 рр. до УРСР, становила 22%.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Булава", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду