Войти
Закрыть

Кліматичні особливості України

8 Клас , Географія 8 клас Топузов, Надтока, Покась

 

§ 22. Кліматичні особливості України

  • Пригадайте, за якими показниками характеризують клімат.
  • Як читати кліматичну карту?

ОСНОВНІ КЛІМАТИЧНІ ПОКАЗНИКИ В МЕЖАХ УКРАЇНИ. Важливими характеристиками клімату є температура, вологість повітря, опади, коефіцієнт зволоження.

Протягом року температура в Україні змінюється паралельно до змін сонячної радіації, відстаючи на один місяць. Середня багаторічна температура в Україні перебуває в межах +6...+7 °С на півночі й до + 12...+13 °С на півдні. Середня тривалість безморозного періоду в південній частині України становить 260-270 днів. На північному сході країни та в Криму — до 170 днів.

Температурний режим улітку й узимку, а також у весняний та осінній періоди істотно змінюється територіально. Періоди, коли середньодобова температура повітря перевищує 20 °С, на півдні тривають до трьох місяців, на заході й півночі — лічені дні. Періоди морозів із середньою температурою повітря, нижчою від 0 °С, здебільшого тривають два місяці на півдні й п'ять — на північному сході.

На кліматичний режим України значною мірою впливає кількість опадів та їх розподіл за регіонами, місяцями та порами року. Найбільше опадів на рік випадає в Українських Карпатах: 700-800 мм — у передгір'ях, до 2000 мм — на найвищих хребтах. Середня кількість опадів у Кримських горах становить 600 мм. На вершинах Кримських гір вона може сягати 1100 мм. На решті території цей показник становить: близько 750 мм — на заході, майже 350 мм — на південному сході. Такий розподіл опадів є наслідком панування в південно-східних районах антициклонів, що приходять зі сходу, а в північно-західних — циклонів атлантичного походження. У посушливі роки кількість опадів значно знижується.

ГЕОгалактика

Кожний рік метеорологічних спостережень в Україні є не схожим на інший, проте віднедавна 2013 рік вважається роком метеорологічних рекордів. Зокрема:

• За зиму випало 260 мм опадів, що на 120 мм більше за норму. 15 березня рясні снігопади заблокували рух у західних областях України. На залізниці виникли проблеми з рухом потягів — деякі потяги затримувалися на 10 год.

• Протягом 22-23 березня вперше за 100 років упродовж двох діб випало більше 50 мм опадів, що дорівнювало місячній нормі. У ці дні черговий сніговий рекорд встановив і Київ. У столиці випало 60 мм опадів — подібного не було за всю 132-річну історію метеоспостережень.

• Весна у столиці, за словами синоптиків, виявилася найкоротшою за всю історію спостережень: розпочавшись 31 березня, вона закінчилася 25 квітня. Уже 26 квітня настало метеорологічне літо.

• Осінь побила 90-річний рекорд за рівнем опадів. У вересні їх випало від 100 до 214 мм, що є нормою двох-чотирьох місяців. Сильні дощі спричинили потужну повінь на Одещині.

• З 14 до 17 жовтня аномальні тумани оповили більшість міст України. Видимість знизилася спершу до 500 м, а згодом — до 100-300 м. На зміну туманам прийшла несподівана майже літня спека. Температура повітря в Києві 28 жовтня побила рекорд, установлений у 1895 р.

Зіставте свої спостереження за погодою, які ви вели в попередніх класах, із середніми кліматичними показниками України та зробіть висновок щодо їх відповідності чи невідповідності. Спробуйте пояснити, чому відбуваються значні відхилення від норми.

Важливим показником є також сніговий покрив: його тривалість, висота, час появи й танення. Він є добрим джерелом поповнення ґрунтів вологою та засобом захисту рослини від вимерзання. Висота снігового покриву в Україні найбільша в гірських районах, особливо в Карпатах. У горах максимальна товщина снігового покриву зафіксована на значних висотах. Наприклад, у високогірних районах Івано-Франківської й Закарпатської областей середня його товщина часто перевищує 30-40 см.

Ступінь зволоження території залежить від співвідношення між кількістю опадів та їх випаровуванням — надходженням в атмосферу водяної пари з поверхні ґрунту, води, рослин. Кількість вологи, яка може випаровуватися за певної температури, називають випаровуваністю. Що вища температура, то більший показник випаровуваності. На території України в теплий період року він становить: 850 мм — на північному заході та 1100 мм — на півдні.

Зволоження території характеризують за відношенням річної кількості опадів до випаровуваності за той самий період. Тобто визначають коефіцієнт зволоження. Якщо річна кількість опадів дорівнює випаровуваності, то коефіцієнт становить одиницю. Таке зволоження є достатнім. Коли показник зволоження менший від одиниці, то зволоження недостатнє. На території України коефіцієнт зволоження становить: 0,8-1,0 — у лісовій зоні та 0,4-0,6 — у степовій.

Географія на щодень

У народі кажуть: «До Миколи (свята Миколая Чудотворця 22 травня) не сій гречку і не стрижи овечку». Поміркуйте, які характеристики клімату України відображено в цій приказці.

Отже, загальними територіальними особливостями клімату України є зростання температури повітря з півночі на південь та із заходу на схід (улітку). Також — закономірне збільшення відносної вологості повітря зі сходу на захід і з півдня на північ.

ЗМІНА КЛІМАТИЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРОТЯГОМ СЕЗОНІВ ТА РОКУ. Кліматичні показники мінливі протягом року. В Україні чітко виділяють чотири пори року: зима, весна, літо, осінь.

Узимку земна поверхня отримує мало сонячного тепла. Збільшується хмарність. Сонце найнижче стоїть над горизонтом: на півночі кут сонячних променів становить 15°, на півдні — 23°. Зима помірно м'яка на заході та прохолодна на сході й на південному сході нашої держави. Пом'якшення клімату спричиняє вплив атлантичних повітряних мас. У січні середня температура -5 °С у західній частині України, -7 °С — у східній частині. У межах Південного берега Криму температура становить +4 °С (мал. 77, а). Опади представлені переважно у вигляді снігу. Над територією панують антициклони, які формують морозну, безхмарну погоду. У лютому активізуються циклони і приносять відлигу, потепління, хмарну вітряну погоду з дощем та снігом.

Мал. 77. Розподіл температур на території України в січні (а) та в липні (б)

Весна є перехідною порою року від зими до літа. Характеризується нестійкою погодою. Температури від 0 до +15 °С. Тому навіть у квітні можливі заморозки. Зрідка вони бувають навіть у травні.

Літо тепле, а на півдні — жарке, посушливе. Кут падіння сонячних променів на земну поверхню становить до 65°. Характерні температури + 16 °С на півночі та +21 °С на півдні країни (мал. 77, б). Найбільше опадів випадає у вигляді дощу.

Осінь — перехідна пора року від літа до зими. У цей період температура знижується від +15 до 0 °С, значно зростає кількість атмосферних опадів, циклонів. У листопаді настають заморозки й земля покривається снігом. Погода нестійка.

Картографічний навігатор

Мал. 78. Кліматична карта України

  • 1. Схарактеризуйте кліматичні особливості Центральної України.
  • 2. Де в Україні випадає найбільше, а де — найменше опадів?
  • 3. Які вітри переважають у січні, а які — у липні?
  • 4. Зіставте кліматичні показники Ужгорода та Луганська. Про що вони свідчать?

КЛІМАТИЧНА КАРТА. Усі кліматичні показники певної території відображають кліматичні карти (мал. 78). Розподіл температури повітря на території України можна простежити за ізотермами — лініями, що з'єднують місця з однаковою температурою повітря. Ізотермами синього кольору на кліматичній карті позначають значення середньої температури січня, а ізотермами червоного кольору — середню температуру липня. Значення максимальних і мінімальних температур повітря позначено цифрами відповідного кольору біля назви населеного пункту.

Способом кольорового фону на карті зображають розподіл кількості опадів на території. Переважаючий напрямок вітру передають за допомогою стрілочок.

На кліматичній карті зазвичай присутні кліматичні діаграми, що характеризують кліматичні особливості різних частин території України.

РЕГІОНАЛЬНІ ВІДМІННОСТІ КЛІМАТУ. У зв'язку зі зростанням континентальності клімату з північного заходу на південний схід, збільшенням річних амплітуд коливання температур, зменшенням кількості опадів на території України виділяють різні кліматичні пояси та області. Територія нашої держави розташована в межах помірного та субтропічного кліматичних поясів.

Помірний кліматичний пояс займає найбільшу територіальну площу країни. Температурний режим цього поясу характеризується середніми температурами липня від + 18 до +23 °С, які зростають у напрямку з північного заходу на південний схід. Середні температури січня становлять -7...-3 °С. Амплітуда температур — 25 °С. Середньорічна кількість опадів на рівнинній території зменшується з північного заходу (800-900 мм) на південний схід (до 300 мм).

Атлантико-континентальна кліматична область поділяється на підобласті: Закарпатську, Українських Карпат, Рівнинну. Закарпатська кліматична підобласть

характеризується теплим, довгим літом (не календарним), яке за температурними показниками триває з травня до вересня. Температура найтеплішого в році місяця (липня) становить у середньому +20 °С. Зима м'яка, середня температура -2 °С. Опади випадають здебільшого у вигляді дощу влітку. Річна кількість: 700-750 мм.

Кліматична підобласть Українських Карпат сформувалася під впливом коливань літніх та зимових температур, які різняться з висотою. Опадів випадає від 600 до 1500 мм. На кліматичні умови впливають атлантичні циклони, які формуються над Атлантичним океаном.

Рівнинна кліматична підобласть займає північну частину України (Полісся й лісостепову природну зону). Середні температури липня: + 19...+22 °С, січня: -4...-8 °С. Опади формуються під впливом атлантичних циклонів, їхня кількість зменшується в напрямку з північного заходу на південний схід від 750 до 350 мм на рік.

Мал. 79. Схема випадання опадів у горах

• Користуючись цією схемою і тематичною картою, визначте навітряні й підвітряні схили Карпат, Кримських гір.

Континентальна кліматична область характеризується теплим, довгим, посушливим літом. Щороку спостерігаються суховії, посухи, пилові бурі. Літні температури становлять +20...+22 °С. Зима м'яка, помірно прохолодна з нестійким сніговим покривом та температурою -2...-7 °С. Опадів випадає в напрямку зменшення з півночі на південь від 400 до 350 мм на рік.

Клімат Гірського Криму, як і клімат рівнинної частини півострова, помірно-континентальний. Середній показник температури влітку: +16 °С, узимку: -4 °С. Значна кількість опадів: 900-1100 мм. Зима багатосніжна, але є відмінність, пов'язана з висотою гір. Тому Південний берег Криму розташований у межах субтропічного кліматичного поясу середземноморського типу. Літо спекотне, із температурою липня +24 °С. Зима волога, тепла з температурами від 0 до +4 °С. Кількість опадів становить 500 мм на рік. Зволоження є недостатнім. Панують тропічні повітряні маси.

КЛІМАТИЧНІ РЕСУРСИ. Кліматичні ресурси — це невичерпні багатства природи. До них належать тепло, світло та вологість. Кліматичні ресурси в поєднанні з ґрунтовими називають агрокліматичними. Вони мають істотне значення для розвитку сільського господарства.

• Пригадайте, що належить до невичерпних багатств природи. Поміркуйте, чому кліматичні ресурси ще називають агрокліматичними.

Україна належить до країн з комфортним кліматом. Помірний клімат з достатньою кількістю опадів на більшій частині території є сприятливими для життя, господарської діяльності та відпочинку населення. Проте вплив циркуляційних процесів зумовлює часту повторюваність несприятливих явищ погоди в різні роки.

ЩОДЕННИК ДОСЛІДНИКА

1. На кліматичний режим України значною мірою впливає кількість опадів, їх розподіл за регіонами, місяцями та порами року. Найбільше опадів на рік буває в Українських Карпатах.

2. Ізотерми — це лінії, що з'єднують на кліматичній карті місця з однаковою температурою повітря.

3. Ступінь зволоження території залежить від співвідношення кількості опадів та їх випаровування, тобто від надходження в атмосферу водяної пари з поверхні ґрунту, води, рослин.

4. Територія України розташована в помірному та субтропічному кліматичних поясах, клімат яких, через неоднозначний вияв кліматичних чинників, регіонально різниться навіть у межах одного поясу. Тому виділяють кліматичні області та підобласті.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1. Схарактеризуйте особливості клімату України.

2. Яка середньорічна температура повітря характерна для території України?

3. Де спостерігається в Україні найнижча місячна температура?

4. Яка середня кількість опадів характерна для різних регіонів України? Від чого залежить цей показник?

5. Від чого залежить коефіцієнт зволоження?

6. Що таке кліматичні ресурси? Яка їхня роль для ведення сільського господарства країни?

ПРАКТИЧНА РОБОТА 5

Визначення вологості повітря за заданими показниками

1. Використовуючи дані метеорологічного сайта meteo.ua або sinoptik.ua, внесіть в таблицю 10 прогнозовані показники температури та відносної вологості повітря на найближчі сім днів станом на 09.00 год.

Таблиця 9

Максимальна абсолютна вологість повітря залежно від температури


2.
 Користуючись таблицею 9, встановіть максимальну абсолютну вологість повітря для кожного дня тижня. Отримані дані запишіть у таблицю 10.

Таблиця 10


3.
 Обчисліть абсолютну вологість повітря на кожен день, користуючись формулою:

де А — абсолютна вологість повітря, В — відносна вологість повітря, Amax — максимальне значення абсолютної вологості повітря за даної температури. Результати запишіть у таблицю 10.

4. Зазначте, для яких видів господарської діяльності показник вологості повітря має важливе значення.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Топузов, Надтока, Покась", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду