Войти
Закрыть

Плани міст, схеми руху транспорту

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (повторне видання)

 

§ 9. Плани міст, схеми руху транспорту

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

  • Що таке план місцевості та які його особливості?
  • Які бувають карти за просторовим охопленням території?

Плани міст. «Де розташований той чи інший об’єкт у населеному пункті? Що знаходиться поблизу? Як до нього дістатися?» - ось тільки частина тих «географічних» питань, які цікавлять багатьох сучасних жителів, особливо туристів або користувачів інтернету. Швидко й ефективно, у лаконічній і наочній формі відповісти на них допомагають спеціальні карти - плани міст. Для багатьох людей такі карти давно стали незамінним путівником, що дає змогу впевненіше орієнтуватися в реальному просторі нашого повсякденного життя, а також у тому інформаційному середовищі, яке нас оточує.

Плани населених пунктів - це джерело різноманітних і корисних відомостей про рідне місто, про місця, які людина збирається відвідати, про події, які відбуваються навколо нас.

Отже, плани міст - це великомасштабні картографічні зображення міських поселень, які створюють, щоб було легше орієнтуватися в населених пунктах. Перші малюнки, що нагадували плани міста, з’явилися ще в стародавньому Вавилоні. В епоху середньовіччя плани міст існували у вигляді схем, міських видів, перспективних планів або умовних видів з висоти пташиного польоту.

В Україні термін «план міста» з’явився лише у XVIII ст. До того існували тільки креслення міст. У цей час створюються й перші плани населених пунктів (мал. 20). Рукописні плани міст XVIII ст. були чорно-білі або в кольорі, орієнтувалися довільно, напрямок на північ вказувався стрілкою. Різні види будов виділялися різним забарвленням, лініями або позначалися цифрами та літерами, які розшифровували в описі знаків. Часто на планах поміщався опис міста або намісництва.

Рис. 20. План Києва і його передмість, 1911 р.

Залежно від змісту рукописні плани міст поділялися на «топографічні»; проектні; плани, що поєднують топографію міста з проектним навантаженням, і плани, які створювали у зв’язку з проведенням спеціальних робіт (вирубування лісових масивів у передмісті, осушення території, будівництво різних споруд).

Із середини 60-х рр. XVIII ст. для планів міст було встановлено певні масштаби: 100, 150, 200, 250, 300, 450, 500 сажнів в англійському дюймі. Вибір масштабу залежав від розміру міської території.

Складання планів міст значно поширилося в кінці XIX — на початку XX ст. у зв’язку з проведенням робіт зі створення атласів Російської імперії. Плани міст відображали межі населеного пункту і його районів, планування вулиць, особливості забудови (виробничі, культові та житлові будівлі), межі приміських територій, річкову мережу, ґрунтове та рослинне покриття. Крім картографічного зображення, плани міст мали назву, дату й місце створення, автора, масштаб, пояснення умовних знаків, іноді види міста, креслення фасадів будівель, статистичні чи історичні примітки.

Особливо багато різноманітних планів складали для великих міст - Києва, Харкова, Львова, Одеси та ін.

Сучасні плани населених пунктів найбільш точно відображають особливості розташування більшості великих споруд і дають змогу досить легко знайти потрібний об’єкт, зорієнтуватися або прокласти маршрут руху. Зазвичай такі плани містять багато додаткової інформації про населений пункт, що особливо корисно в туристичній мандрівці.

Схеми руху транспорту. Кожне велике сучасне місто має розвинену транспортну інфраструктуру, яку складають автомобільні дороги, залізниці, водні шляхи сполучення та мости. Так, у Києві функціонує автомобільний транспорт, метрополітен, трамвай, фунікулер і міська електричка. Для того щоб мешканці міста і його гості легше здійснювали переміщення, створюють схеми руху міського транспорту (мал. 21).

Мал. 21. Схема руху міського транспорту

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІНТЕРАКТИВ

Використовуючи можливості сервісу «Київпастранс online» https://kpt.kyiv.ua/online, знайдіть та опишіть маршрут від Центрального залізничного вокзалу до річкового порту в місті Києві.

Спробуйте можливості подібного сервісу для свого або найближчого із запропонованих населених пунктів.

Навігаційні карти. Окремим типом сучасних картографічних зображень є навігаційні карти. Це детальні цифрові карти, на яких відображається місцезнаходження людини чи іншого об’єкта на певній території за допомогою навігаційного пристрою. Ця карта закріплюється до визначеного в просторі початку координат і за допомогою відповідного програмного забезпечення відслідковує зміну місцезнаходження користувача. Якщо в навігаційній програмі попередньо створити певний маршрут, то можна простежити рух користувача ним.

Нині ми користуємося різними навігаційними картами: автомобільних транспортних шляхів України чи інших країн світу, туристичних маршрутів, населених пунктів, з назвами вулиць, номерами будинків, зупинками міського транспорту та іншою важливою інформацією, що полегшує орієнтування як у великих містах, так і за їхніми межами. Розроблено ряд навігаційних карт України, окремих регіонів, областей і найбільших міст.

Історія географії

Перша комерційна навігаційна система для автомобілів була представлена в США в 1985 р. і вона працювала без GPS. На початку роботи із системою користувач уводив поточне місце розташування та здійснював тестовий заїзд. Далі переміщення машини визначалося за встановленим на колесах магнітним датчиком і даними компаса, і місце розташування відображалося на карті в екрані приладу. Дані карт зберігалися на спеціальних касетах, які потрібно було періодично міняти через їхній обмежений об’єм.

ГОЛОВНЕ

• Плани населених пунктів - це джерело інформації про рідне місто, про місця, які людина збирається відвідати, про події, що відбуваються навколо.

• Найбільшого поширення створення планів населених пунктів набуло в кінці XIX та на початку XX ст.

• Сучасні плани населених пунктів найбільш точно відображають особливості розташування більшості споруд і дають змогу досить легко знайти потрібний об’єкт, зорієнтуватися або прокласти маршрут руху.

• Навігаційні карти - детальні цифрові карти, на яких відображається місцезнаходження людини чи іншого об’єкта на певній території за допомогою навігаційного пристрою.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ

  • 1. Укажіть різницю між планом місцевості та географічною картою.
  • 2. Для чого існують карти населених пунктів?
  • 3. Як змінювалися технології створення планів міст протягом історичного часу?
  • 4. Навіщо створюють плани населених пунктів і схеми руху транспорту?
  • 5. Що таке навігаційні карти? Як ними користуватися?

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду