Войти
Закрыть

Міське й сільське населення

8 Клас , Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко

 

§ 46. Міське й сільське населення

Пригадайте: 1. Які міста в Україні ви знаєте? 2. Яка відмінність між характером зайнятості населення у місті й сільській місцевості?

Система розселення й розвиток поселень. Особливості розміщення населення, рівень розвитку господарства, історичні традиції народу формують систему розселення — мережу населених пунктів на певній території з їх різноманітними зв’язками.

Існують дві основні форми розміщення населення — міська й сільська. Незважаючи на те що перші міста виникли ще в сиву давнину, упродовж понад двох тисячоліть сільська форма розселення залишалася домінуючою.

Кардинальні зміни розпочалися тільки в XIX й продовжились у XX ст. Незважаючи на те, що в поселеннях сільського типу донині проживає половина населення Землі, характерні ознаки його розміщення визначає географія міст.

Міське населення. Міський населений пункт (місто) — одна з форм поселення. Для міста характерна висока густота населення й концентрація промислового виробництва. Крім того, у місті інший, ніж у селі, характер забудови.

У світі не існує чітких критеріїв зарахування населених пунктів до категорії міст. Наприклад, у Данії містами вважають поселення, у яких проживає понад 250 осіб, у Малайзії — 1 тис., у США — 25 тис., в Україні й Росії — 10 тис., у Нідерландах — 20 тис., у Японії — понад 50 тис., у Китаї — 100 тис. осіб.

На території України нараховується 460 міст, у яких проживає майже 70 % усього населення. Найбільший відсоток міського населення в Донецькій, Дніпропетровській, Луганській і Харківській областях. Міста різняться часом виникнення, плануванням, кількістю жителів (мал. 159), економічним потенціалом, адміністративними функціями тощо.

Мал. 159. Класифікація міст України за чисельністю населення (людністю)

  • Користуючись картою атласу та статистичними даними, наведіть приклади міст України кожної групи (за чисельністю).

Основна частина населення нашої країни зосереджена в містах-мільйонерах, найбільших і великих містах. В Україні постійно збільшується кількість міст і міського населення.

  • Позначте на контурній карті міста-мільйонери України та обласні центри.

Міста виконують різноманітні функції, без яких не може існувати сучасне суспільство (табл. 10). За кількістю виконуваних функцій міста України поділяють на одно- й багатофункціональні.

До міських населених пунктів з однією яскраво вираженою функцією належить, наприклад, Трускавець (місто-курорт). Найбільше функцій, по суті, майже всі з можливих, виконує столиця нашої країни — м. Київ.

Таблиця 10

Основні типи міст України за функціями

Міста також розрізняють за адміністративним підпорядкуванням. Найвищий його ранг мають міста Київ і Севастополь. Багато міст мають обласне підпорядкування.

  • Наведіть приклади міст обласного підпорядкування. Покажіть їх на карті.

До міських населених пунктів належать також селища міського типу, робітничі й шахтарські поселення, курортні селища, яких в Україні налічується 885. Виокремлення цієї групи населених пунктів пов’язане не стільки з чисельністю населення, скільки зі сферою зайнятості. Заняття більшості жителів усіх типів міських поселень не пов’язане безпосередньо із сільськогосподарським виробництвом.

  • Подумайте, які причини впливають на збільшення кількості міського населення.

Сільське населення. Сільське розселення — форма територіальної організації життя населення на позаміській території у вигляді сукупності сіл, поселень інших типів, призначених для постійного або тимчасового проживання (мал. 160). Воно забезпечує виконання різних господарських функцій (сільськогосподарське виробництво, лісове й лісопромислове господарство, рекреаційне обслуговування, природоохоронні функції). Існують також сільські населені пункти змішаного типу, у яких є виробництво з перероблення сільськогосподарської продукції (молочні, консервні заводи, ремонтні майстерні, ткацькі фабрики тощо) (мал. 161, с.230). Як і міста, сільські поселення виникали зазвичай уздовж транспортних шляхів. На площу й планування сільських поселень впливали природні умови. Чим сприятливіші агрокліматичні умови, тим більше в поселенні жителів.

Мал. 160. Сільське життя

Мал. 161. Розподіл сільських населених пунктів за функціями

В Україні сільське населення розміщене нерівномірно. Найбільша густота населених пунктів характерна для лісостепової зони. Цей показник нижчий на Поліссі й у степовій зоні. За кількістю жителів села поділяють на малі, середні й великі (мал. 162).

Мал. 162. Класифікація сіл за чисельністю населення

Станом на 2015 р. в Україні існує 28 388 сільських населених пунктів, у яких проживає всього 30,9 % населення країни. Є області, де сільське населення переважає над міським (Вінницька, Закарпатська, Івано-Франківська, Рівненська, Тернопільська та Чернівецька області).

У розвинутих країнах спостерігається така сама тенденція: кількість сільського населення й частка зайнятих в аграрному виробництві скорочується. Натомість у країнах, що розвиваються, кількість сільського населення зростає. Особливо висока частка сільського населення в Азії (65 %), зокрема в Індії (73 %) і Китаї (70 %), а також в Африці (70 %). Згідно з приблизними оцінками, у світі існує до 20 млн сільських поселень, які мають групову, розсіяну (фермерську) та кочову форми. Для групової форми характерні великі села, поєднані з хуторами. Вони існують у країнах Європи, Африки, а також у Японії й Китаї. Розсіяна (фермерська) форма поселень типова для США, Канади, Австралії. Люди володіють великими ділянками землі й живуть на значній відстані один від одного. Для Монголії, Саудівської Аравії, Ірану, племен Тропічної Африки та Амазонії характерна кочова форма сільських поселень.

У розвинутих країнах функції сільських поселень поступово змінюються, що зумовлено науково-технічним прогресом. Процес поширення міського способу життя на село називають рурбанізацією. У сільську місцевість переносяться міські галузі господарської діяльності, зокрема сфера послуг і промисловість. У селі зростає кількість котеджів міських жителів. Найбільш рурбанізованою є місцевість довкола м. Парижа. Тут проживає понад 400 тис. селян, з яких лише 15 % зайняті в сільському господарстві, решта працює в столиці чи передмісті або обслуговує туристів. Отже, розселення — це складна система розміщення людей на території, яка склалася історично й постійно змінюється.

Дискусійний клуб

Як, на вашу думку, зміниться співвідношення міського й сільського населення в Україні (у світі) у майбутньому?

Висновки

  • Мережа сільських і міських населених пунктів формує систему розселення. В Україні переважає міське населення, яке сягає майже 70 %. До міських населених пунктів належать також селища міського типу, робітничі й шахтарські поселення, курортні селища, яких в Україні існує 885. Сільське населення розміщується нерівномірно. Найбільша його густота характерна для лісостепової зони.
  • Кількість міського населення Землі постійно зростає. У розвинутих країнах кількість сільського населення й частка зайнятих в аграрному виробництві скорочується. Натомість у країнах, що розвиваються, абсолютна чисельність сільського населення зростає.

Основні терміни й поняття

Місто — тип поселення, зазвичай значного за чисельністю й густотою населення, мешканці якого зайняті, як правило, поза сільським господарством.

Рурбанізація — процес поширення міського способу життя в сільській місцевості.

Система розселення — мережа населених пунктів певної території з їх різноманітними зв’язками.

Сільське розселення — форма територіальної організації життя населення на позаміській території у вигляді сукупності сіл, поселень інших типів, призначених для постійного або тимчасового проживання.

Запитання та завдання

  • 1. Що таке система розселення? Які чинники вплинули на її формування?
  • 2. Назвіть типи міських поселень. Які функції вони виконують? Наведіть приклади.
  • 3. Порівняйте міський і сільський способи життя за такими показниками, як: житлові умови, характер та умови праці, ритм життя, можливість отримання різноманітних послуг, спілкування, ставлення до природи, відпочинок.
  • 4. Що таке рурбанізація? Наведіть приклади.
  • 5. Чому жителі великих міст прагнуть мати будинок у сільській місцевості?
  • 6. Назвіть і покажіть на карті країни (регіони) світу з найбільшою часткою сільського населення.

Дослідження

Дослідіть історію виникнення вашого населеного пункту. Звідки походить його назва?

Це цікаво

  • За роки незалежності Україна втратила 475 сіл, а нових було створено 71. Причинами зникнення сіл та зменшення чисельності сільського населення є демографічна криза, урбанізація та старіння нації.
  • Лідером за темпами зменшення чисельності сільського населення в Україні є Чернігівська область.

Готуємося до наступного уроку

Підготуйте повідомлення про одне з міст світу чи України (на вибір).

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду