Войти
Закрыть

Повітряні маси, що впливають на територію України

8 Клас , Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 19. Повітряні маси, що впливають на територію України

Пригадайте: 1. Що таке атмосферна циркуляція? Як вона впливає на формування клімату? 2. Поясніть залежність властивостей повітряної маси від характеру підстильної поверхні.

Властивості повітряних мас. Тропосфера неоднорідна за температурою, вологістю та прозорістю. У її межах утворюються різні повітряні маси, які відрізняються властивостями. Кожна з повітряних мас займає значний простір над материками й океанами. Атмосферна циркуляція сприяє їх переміщенню.

Над Україною формуються або надходять з інших широт три типи повітряних мас: помірні, тропічні й арктичні. Кожен тип поділяють на підтипи — морський і континентальний (табл. 6).

Арктичне повітря відрізняється від помірного низькою температурою, меншою абсолютною вологістю і значною прозорістю. Тропічне повітря має вищу за помірне температуру, континентальне — сухе й запилене, морське — насичене вологою. Повітряні маси рухаються як одне ціле в одній з течій загальної циркуляції атмосфери. Переміщуючись із місця свого формування в райони з іншими умовами, вони трансформуються, тобто змінюють свої властивості.

Таблиця 6

Повітряні маси, їх вплив на характер погоди в Україні

Дискусійний клуб

Досвідчені городники не висаджують розсаду теплолюбних культур на початку травня, хоча денна температура вже в квітні сягає +20 °С. Як ви вважаєте, чому?

Атмосферні фронти. Між повітряними масами, що мають різні властивості, існують межі, або поверхні розділення, які називають атмосферними фронтами, а лінії їх перетину із земною поверхнею — лініями фронтів.

Фронтальна поверхня завжди нахилена до земної поверхні в бік холодного повітря, оскільки воно важче. Ширина фронтальної поверхні в приземному шарі коливається від кількох до десятків кілометрів, а довжина становить сотні й тисячі кілометрів.

Водночас із рухом повітряних мас рухаються атмосферні фронти (мал. 45). Залежно від того, яка з повітряних мас активніша, фронти бувають теплими й холодними. Атмосферний фронт називають теплим, якщо тепла повітряна маса активніша за холодну. Рухаючись швидше, тепле повітря наповзає на холодне й у процесі підняття охолоджується, утворюючи систему фронтальних хмар: унизу шарувато-дощові, вище — шаруваті, а ще вище — перисті (мал. 46). Проходження теплого фронту зумовлює тривалу мряку.

Холодний фронт рухається в бік теплого повітря і приносить із собою похолодання. Холодне повітря, рухаючись швидше за тепле, занурюється під нього й виштовхує тепле повітря вгору. На лінії фронту утворюються купчасто-дощові хмари (мал. 47). Переміщення холодного фронту супроводжують влітку зливи й грози, узимку — хуртовини.

Мал. 45. Атмосферні фронти

Мал. 46. Дощ дрібний

Мал. 47. Дощ грозовий

Над територією України переміщуються два фронти: арктичний (між арктичними й помірними масами) та помірний (між помірними й тропічними масами). Вони викликають нестійку погоду з опадами.

Циклони й антициклони. Лінії фронтів зазвичай звивисті. Вигини фронту на північ обумовлені «язиками» теплого повітря, на південь — «язиками» холодного повітря. Коли лінії фронту з’єднуються у вигинах, утворюються циклони й антициклони.

Циклон — повітряна маса у вигляді атмосферного вихору з низьким тиском у центрі (мал. 48). Циклони виникають на лінії помірного фронту, де «язики» теплого повітря вклинюються в холодні повітряні маси. Чи навпаки — холодне повітря оточує область теплого повітря. У такому разі тиск буде менший у центрі й більший на периферії. Тому вітер дме в напрямку від периферії до центру, відхиляючись проти годинникової стрілки в Північній півкулі і за годинниковою стрілкою — у Південній. Циклони охоплюють велику територію (до 3000 км у діаметрі) і рухаються зі швидкістю 30-45 км/год. Циклон «живе» 5-7 днів, а потім лінії холодного й теплого фронтів з’єднуються. Тепле повітря піднімається вгору, конденсується та утворює опади. На територію України циклони приходять з Атлантичного океану. Найчастіше вони спостерігаються з листопада до березня, найрідше — наприкінці весни.

Мал. 48. Циклон

Мал. 49. Антициклон

Антициклон — вихороподібний рух повітря з високим атмосферним тиском у центрі (мал. 49). Повітря рухається від центру до периферії за годинниковою стрілкою у Північній півкулі. За кожним циклоном з такою ж швидкістю обов’язково рухається антициклон. Дія антициклону триває від кількох днів до кількох тижнів. В умовах антициклону погода ясна й безвітряна.

Протягом року на території України утворюється в середньому 45 циклонів і 35 антициклонів. Тривалість антициклону довша, тому для України пересічна річна кількість днів із циклонами менша, ніж з антициклонами (відповідно 130 і 235).

Висновки

  • На клімат України впливає надходження помірних, арктичних і тропічних повітряних мас з Атлантичного океану, Арктики, Азії.
  • Між повітряними масами, що відрізняються температурою і вологістю, утворюються атмосферні фронти.
  • Характер атмосферної циркуляції над Україною визначає часта зміна циклонів та антициклонів.

Основні терміни й поняття

Антициклон — вихороподібний рух повітря з високим атмосферним тиском у центрі.

Атмосферний фронт — межа, або поверхня розділення, між повітряними масами, що мають різні властивості.

Повітряна маса — великий об’єм повітря тропосфери з певними властивостями й температурою, вологістю, запиленістю.

Циклон — повітряна маса у вигляді атмосферного вихору з низьким тиском у центрі.

Запитання та завдання

  • 1. Які типи повітряних мас переміщуються над територією України? Як при цьому змінюється погода?
  • 2. Чому повітряні маси помірних широт мають різні властивості як улітку, так і взимку? Чим пояснюються різкі зміни погоди навесні?
  • 3. За якими ознаками розпізнають циклон та антициклон?
  • 4. Що таке атмосферний фронт? Які основні фронти встановлюються над територією України?
  • 5. Якими природними явищами супроводжується надходження теплого й холодного атмосферних фронтів?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду