Войти
Закрыть

Природні умови і ресурси Азовського моря

8 Клас , Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 38. Природні умови і ресурси Азовського моря

Пригадайте: 1. Як утворилося Азовське море? 2. До якого басейну належить Азовське море? З якими морями воно має зв’язок?

Географічне положення. Азовське море — внутрішнє море, розташоване на півдні східної частини України. Воно з’єднане з Чорним морем вузькою й мілководною Керченською протокою. Азовське море — одне з найменших морів у світі: його площа дорівнює 39,1 км2, об’єм води — 290 км3. Азовське море мілководне. Максимальна його глибина становить 15 м. Глибини у відкритій частині моря — 10-13 м.

Берегова лінія та рельєф дна. Протяжність берегової лінії — 2686 км, понад половина її знаходиться на території України.

Береги на заході, півночі та сході переважно низинні, є чимало намивних піщаних кіс (Арабатська Стрілка, Обитічна, Бердянська, Білосарайська), які відокремлюють від моря мілководні затоки (Сиваш, Обитічна, Бердянська) та лимани. Найбільші лимани — Молочний та Утлюцький.

Знайдіть на фізичній карті України в атласі піщані коси, лимани й затоки.

Прибережна смуга, у якій відбувається взаємодія суходолу і дна, обмежена ізобатою 10 м із середніми глибинами 6,5 м. В Азовське море в межах України впадають річки Молочна, Кальміус, Берда, Обитічна, Салгир.

Дно моря дуже рівне, лише від кіс тягнуться обмілини. Ґрунт переважно м’який. Коло берега широкою смугою залягають піщані ґрунти з домішками черепашнику. Для південно-східної частини моря характерні грязьові вулкани.

Морські береги постійно розмиваються, вони урвисті й мають висоту від 5-7 м (Обитічна затока) до 30-40 м (Бердянська затока). Береги Керченського півострова подекуди скелясті.

Кліматичні умови. Клімат у районі Азовського моря більш континентальний порівняно з Чорним морем. Зима холодна, відносно суха. Характерні сильні вітри, переважно північно-східні та східні. Середня температура повітря в січні й лютому — від -1° на півдні до -6 °С на півночі. На формування погоди й клімату влітку впливає Азорський антициклон. Літо спекотне, відносно вологе, з переважанням вітрів західного напрямку. Середня температура в липні +23,5-24,5 °С. Опади спостерігаються переважно в літні місяці.

Гідрологічний режим. Гідрологічний режим Азовського моря визначається його континентальним положенням, кліматом, річковим стоком і водообміном із Чорним морем, а також господарською діяльністю людини.

Течії рухаються зазвичай проти годинникової стрілки. Під впливом східних і північно-східних вітрів вони можуть змінити напрямок на протилежний. Узимку температура води опускається нижче 0 °С, улітку піднімається до +25-30 °С. Солоність поверхневого шару моря незначна. Внаслідок зарегулювання стоку річок Дон і Кубань вона підвищилась і становить 10-12 %о. У Таганрозькій затоці вона змінюється від 1-2 %о у верхній ділянці затоки до 9-10 %о при виході з неї. У Сиваші солоність води коливається від 25 %о у його північній частині до 180 %о — у південній. У суворі зими море майже повністю вкривається кригою, товща якої може сягати 80-90 см. За штормового вітру крига дрейфує.

Природні ресурси. Флора й фауна Азовського моря бідніші за Чорне море. Біологічна продуктивність Азовського моря на одиницю площі одна з найвищих з-поміж морів світу. Тут поширені донні рослини, червоні й зелені водорості, квіткові водні рослини. З-поміж них вирізняється зостера (мал. 132), яка росте на піщаних і мулких ґрунтах, утворюючи густі зарості, де мешкають ракоподібні. Ними харчуються кулики-травники, зуйки, чибіси. У затоках і лиманах водяться креветки. Також тут водяться різні види бичків (мал. 133), зокрема трав'яних. Біля берегів трапляється голландський крабик.

Мал. 132. Зостера

Мал. 133. Бичок

В Азовському морі мешкає багато видів риб. Промислове значення мають бички, азовська хамса, тюлька, пеленгас, тараня, оселедець, судак, азовський калкан та ін. Через зростання солоності й погіршення умов для нересту продуктивність різних видів риб та їх вилов із року в рік зменшуються. У прибережній частині Азовського моря на піщаних і мулких ґрунтах не можуть розвиватися водорості, ракоподібні й молюски, що пов’язано із зимовим промерзанням. Улітку з Чорного моря запливають дельфіни.

Господарське значення. Сприятливі кліматичні умови, наявність піщаних і галькових пляжів, мілководдя роблять Азовське узбережжя одним із найважливіших курортно-рекреаційних районів України. Лікувальне значення мають грязі всіх лиманів і лагун узбережжя. До того ж на береговій смузі існує чимало джерел мінеральних вод різного складу.

Значні запаси хімічної сировини в Сиваських озерах (оцінюються в 190 млн т). На ропі Сиваша працюють бромний і содовий заводи. Грязі Сиваша та майже всіх лиманів і лагун узбережжя мають лікувальні властивості. До того ж у береговій смузі існує багато джерел мінеральних вод різного складу.

Шельф Азовського моря перспективний для видобутку нафти й природного газу. Азовське море — важливий транспортний морський шлях для вантажних і пасажирських перевезень. Основні порти: Маріуполь і Бердянськ.

Екологічні проблеми й охорона вод. Екологічна ситуація в Азовському морі ускладнюється завдяки збільшенню промислових викидів у море та інтенсивному використанню вод річок, що в нього впадають. Найвразливішою є прибережна зона, особливо в районі портів, у гирлах річок, а також на території впливу великих міст. Однією з найважливіших проблем Азовського моря є відновлення його рибопродуктивності. З цією метою розводять і випускають у море мальків осетра та інших осетрових риб.

Активне використання природних скарбів згубно позначається на подальшому існуванні найбільшої затоки Азовського моря — Сиваша. Збільшення стоків неочищених вод комунальних і промислових підприємств погіршує якість морської води й мінеральних ресурсів. Із сільськогосподарських угідь до Азовського моря потрапляють мінеральні добрива й пестициди, які спричинюють розвиток синьо-зелених водоростей, різке зменшення кількості креветок і бичків.

Дискусійний клуб

  • Які ресурси Азовського моря, на вашу думку, матимуть найбільше значення у майбутньому?
  • Чи погоджуєтеся ви із висловом: «Річки — основні забруднювачі морів»?

Пошуки нафти й газу породжують нову проблему: збереження чистоти вод від нафтового забруднення при експлуатації родовищ. Будівництво вздовж узбережжя нищить пляжі та лісопаркові зони.

З метою збереження рослинності й тваринного світу, унікальних природних комплексів Азовського узбережжя Криму та прилеглої акваторії створено багато об’єктів природно-заповідного фонду: Казантипський природний заповідник та Азово-Сиваський національний природний парк, НПП «Сиваський», «Меотида», Приазовський НПП, ландшафтний заказник «Обитічна коса» та ін.

Позначте на контурній карті Казантипський природний заповідник, Азово-Сиваський національний природний парк і ландшафтний заказник «Обитічна коса».

Висновки

  • Азовське море — наймілководніше море світу, його максимальна глибина не перевищує 15 м. Солоність моря низька.
  • Азовське море має високу біологічну продуктивність, яка постійно зменшується внаслідок забруднення й зміни хімічного складу його води.

Основні терміни й поняття

Біологічна продуктивність — відтворення біомаси рослин, мікроорганізмів і тварин, що входять до складу екосистеми.

Коса — вузька намивна смуга суходолу в прибережній частині моря або озера, яка сполучена з берегом.

Запитання та завдання

  • 1. Охарактеризуйте географічне положення Азовського моря, користуючись картами атласу. Порівняйте кліматичні умови Чорного й Азовського морів.
  • 2. Як і чому змінювалася солоність Азовського моря? Які наслідки цього процесу?
  • 3. Назвіть природні ресурси Азовського моря. Як їх використовують у господарській діяльності?
  • 4. Перелічіть екологічні проблеми Азовського моря. Запропонуйте шляхи їхнього вирішення.
  • 5. Підготуйте повідомлення (презентацію) про природоохоронний об’єкт узбережжя Азовського моря (на вибір).
  • 6. Зобразіть у вигляді схеми взаємопов’язаність компонентів природи на прикладі одного з природних комплексів.

Дослідження (на вибір)

  • 1. Дослідіть ландшафти своєї місцевості. Які їх особливості? Як їх використовує людина?
  • 2. Використовуючи різні джерела інформації, з’ясуйте, які ландшафти в інших країнах подібні до ландшафтів України.

Готуємося до наступного уроку

Які види людської діяльності негативно впливають на природу вашої місцевості.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 8 клас Гільберг, Паламарчук, Совенко 2021 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду