Войти
Закрыть

Формування рельєфу

8 Клас , Географія 8 клас Довгань, Стадник

 

§ 16. Формування рельєфу

Ви дізнаєтесь:

• які процеси беруть участь у формуванні рельєфу

• яке походження мають форми рельєфу, поширені в Україні

Пригадайте:

• назви та розміщення основних форм рельєфу України

Геологічний розвиток нашої планети триває. Різноманіття геологічних процесів, які відбуваються як на поверхні Землі, так і в її надрах, спричиняють утворення різних форм рельєфу.

1. Рельєфоутворюючі чинники та процеси.

За своїм походженням основні процеси рельєфоутворення поділяються на внутрішні (ендогенні), до яких належать тектонічні рухи земної кори, вулканічна діяльність і землетруси, та зовнішні (екзогенні) — дія вітру, снігу, льоду, текучих і підземних вод, вивітрювання тощо.

Процеси рельєфоутворення зумовлюються певними причинами, які називаються чинниками рельєфоутворення. Їх багато, але найважливішу роль у формуванні рельєфу земної поверхні відіграють внутрішня енергія Землі, теплова енергія Сонця, сила земного тяжіння.

Походження, розвиток і закономірності поширення форм рельєфу вивчає наука геоморфологія.

2. Неотектонічні рухи.

Установлення зв’язків між розташуванням основних форм рельєфу України та тектонічною будовою доводить провідну роль тектонічних рухів у їх формуванні: у межах щита розміщуються височини, тектонічним западинам відповідають низовини, складчастим спорудам — гори.

Особливо велика роль у формуванні сучасного рельєфу платформної частини України належить неотектонічним рухам, що тривають упродовж останніх 25—30 млн років.

На переважній частині території в цей час неотектонічні рухи були висхідними або коливальними різної інтенсивності. Максимальних неотектонічних підняттів зазнали ділянки платформи в межах Волинської, Подільської (350—400 м) і Донецької (до 300 м) височин.

На форми рельєфу під час неотектонічних підняттів дедалі сильніше впливали зовнішні процеси, відбувалася денудація — руйнування та перенесення гірських порід. На прилеглих до них низовинах продукти руйнування накопичувалися, здійснювався протилежний процес — акумуляція.

3. Типи рельєфу за походженням.

Результатом прояву внутрішніх сил Землі є тектогенні та вулканогенні типи рельєфу. Тектогенне походження мають великі форми рельєфу України: низовини, височини, гори. Вулканогенні форми поширені в Карпатах (Вулканічний хребет) та Кримських горах (Аюдаг, Кастель, Карадаг). Досить рідкісним геологічним явищем є грязьові вулкани. Понад 50 таких вулканів — діючих і згаслих — розташовані на Керченському півострові (мал. 1).

Мал. 1. Грязьовий вулкан Джау-Тепе на Керченському півострові.

У формуванні невеликих форм рельєфу значну роль відіграють зовнішні процеси, що відбуваються на земній поверхні. У багатьох випадках головною силою є вода.

Під час руйнування та перенесення гірських порід постійними та тимчасовими водотоками утворюються водно-ерозійні та водно-акумулятивні форми рельєфу. Це річкові долини, каньйони, балки, яри. Яружно-балковий рельєф характерний для Придніпровської, Подільської, Волинської, Донецької височин.

На Волинській, Подільській, Донецькій височинах, у Кримських горах часто зустрічаються карстові форми рельєфу: печери, лійки, колодязі, шахти. Їх утворенню сприяє близьке залягання до поверхні гірських порід, що легко розчиняються водою (гіпс, крейда, вапняк, солі). Наявність карстових порожнин у породах може становити небезпеку для людей (мал. 2).

Мал. 2. Карстове провалля на автомобільній дорозі (Івано-Франківська область).

Ще один тип рельєфу, в утворенні якого бере участь вода, — суфозійний. Суфозія — винесення підземними водами дрібних частинок ґрунту без їх розчинення в глибші шари земної кори. У результаті земна поверхня прогинається та формуються округлі западини — степові блюдця та поди. Багато таких форм рельєфу можна зустріти на вкритих лесовими породами Причорноморській і Придніпровській низовинах.

Вода в замерзлому стані — льодовики, що утворювалися протягом антропогенового періоду, — залишили про себе спогади у вигляді льодовикових форм рельєфу. Моренні горби, складені з перемішаних гірських порід, є найхарактернішими для Поліської низовини; льодовикові кари (заглиблення) поширені в Карпатських горах.

Завдяки діяльності вітру на сипких гірських породах виникають еолові форми рельєфу — піщані дюни-кучугури. Сприятливим чинником для їх утворення є піщана поверхня Поліської низовини, надзаплавні тераси річок.

Інколи вода, вітер та крига поєднують свої зусилля, й утворюються денудаційні форми рельєфу. Гірські породи мають неоднакову стійкість до руйнування, більш м’які породи швидко руйнуються та переносяться. У результаті утворюються горби-останці, уступи, кряжі, складені міцними породами. Такі форми рельєфу найбільш поширені на Поліській низовині, Приазовській та Подільській височинах, у горах.

Через гравітаційне переміщення на схилах гір, долин річок, ярів, балок, узбережжях морів та водосховищ утворюються гравітаційні форми рельєфу: обвали, каменепади, осипи, зсуви (мал. 3).

Мал. 3. Зсув у селі Чорноморка на Одещині.

4. Рельєф і діяльність людини.

Діяльність людини спричиняє утворення нових форм земної поверхні, які називають антропогенними.

Від давніх часів народи, що населяли територію нашої країни, змінювали її природний рельєф: будували сторожові вали та кургани, пристосовували рівнинні простори для землеробства.

У наші дні внаслідок видобутку корисних копалин, їхньої переробки та складування відходів утворюються кар’єри, відвали, терикони. При будівництві міст та шляхів сполучення переміщуються величезні обсяги гірських порід, створюються греблі, насипи, тунелі. Вибухові роботи з використанням зарядів великої потужності можуть стати причиною штучних землетрусів, обвалів, зсувів.

Значні зміни поверхні відбуваються і внаслідок непрямого впливу людини на рельєф. Вирубування лісів та неправильне розорювання схилів посилює водну та вітрову ерозію, що викликає поширення ярів. Будівництво водосховищ спричинює підняття рівня ґрунтових вод, підтоплення, розвиток карсту та просідання земної поверхні.

У 1997 р. в Дніпропетровську внаслідок зсуву під землю пішов дев'ятиповерховий будинок. Воронка поглинула також дитячий садок, школу і три п'ятиповерхові будинки, що розташовувалися поруч. У 2010 р. цілий міський ринок провалився в Кривому Розі. Глибина воронки склала близько 20 метрів. Того ж року на шахті в Кривому Розі стався найпотужніший провал ґрунту на площі 16 гектарів на глибину до 100 метрів.

Головне

• Рельєф земної поверхні формується під впливом багатьох процесів (ендогенних та екзогенних), які називаються рельєфоутворюючими.

• Із внутрішніми процесами пов’язане формування тектогенних і вулканогенних типів рельєфу. Найпоширенішими типами екзогенного рельєфу є водно-ерозійний і водно-акумулятивний, карстовий, суфозійний, льодовиковий, еоловий, денудаційний, гравітаційний.

• Господарська діяльність людини перетворює природний рельєф на антропогенний, прискорює швидкість екзогенних процесів рельєфоутворення.

Запитання та завдання для самоперевірки

1. Які чинники та процеси зумовлюють утворення різних форм рельєфу? 2. Що таке неотектонічні рухи? Визначте їх роль у формуванні сучасного рельєфу України. 3. Які типи та форми рельєфу поширені в Україні? у вашій місцевості? 4. Поясніть, як утворюються антропогенні форми рельєфу.

Практичне завдання

За текстом параграфа та картою геоморфологічної будови в атласі охарактеризуйте типи та форми рельєфу України. Результати роботи подайте у вигляді таблиці.

Працюємо самостійно

Складіть повідомлення про унікальні форми рельєфу України. З'ясуйте, які процеси спричинили їх утворення. Поясніть, у чому полягає їх унікальність.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Довгань, Стадник", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду