Войти
Закрыть

Рівнинні ландшафти, їх різноманітність

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна

 

§ 43. Рівнинні ландшафти, їх різноманітність

  • 1. Назвіть найбільші форми рельєфу України.
  • 2. Знайдіть на карті та назвіть найпоширеніші типи ландшафтів.

Рівнинні ландшафти України. У перекладі з німецької слово «ландшафт» означає «краєвид, місцевість». Вивчає ландшафти наука ландшафтознавство, яка є частиною фізичної географії. Особлива увага при вивченні ландшафтів приділяється виявленню взаємодії основних природних чинників: сонячної радіації, атмосферної циркуляції, земної поверхні. Така взаємодія і взаємовплив здійснюються в умовах безперервних природних процесів. Це тепло- і вологообмін, обмін органічних і мінеральних речовин. Дедалі більше в ці природні процеси втручається людина в процесі власної господарської діяльності і змінює природні ландшафти, про що ми вже говорили.

95 % території України має рівнинний ландшафт. До класу рівнинних належать мішано-лісові, широколистолісові, лісостепові й степові типи ландшафтів. Кожному з них притаманне своє співвідношення тепла і вологи. Від цього, у свою чергу, залежать зональний розподіл ґрунтів, рослин і тварин, специфіка водного режиму, динаміка природних процесів. Ми вже сказали, що у степових ландшафтах розрізняють окремі їх типи.

Пригадайте, на які типи поділяються степові ландшафти України.

Окрім того, по всій країні розкидані ландшафти заплав річок. Їхня специфіка визначається і залежить від періодичного надмірного зволоження. Унаслідок цього тут сформувалося специфічне поєднання всіх компонентів ландшафту.

Різноманітність рівнинних ландшафтів. Рівнинні східноєвропейські ландшафти України об'єднують такі типи: мішанолісові (близько 17 % території України), широколистолісові (близько 7 %), лісостепові (понад 31 %), степові (близько 33 %) з підтипами північно-, південно- та сухостепових (понад 7 %) ландшафтів.

Для мішанолісових ландшафтів характерні помірно теплий і вологий клімат, поширення льодовикових, водно-льодовикових і давньоалювіальних мішаних відкладів, переважання дерново-підзолистих ґрунтів під сосново-дубовими лісами, складне поєднання зандрових і моренно-зандрових рівнин, долинно-терасових, лучних і болотних ландшафтів. Землеробський вплив на мішанолісові ландшафти найбільше проявляється через меліоративні роботи: осушення заболочених ділянок та вапнування кислих ґрунтів.

Широколистолісові ландшафти в межах України поширені переважно на височинах західної та північної частини лісостепової зони, у Передкарпатті, на схилах Українських Карпат і Кримських гір. Для них характерне помірно тепле літо із вегетаційним періодом близько 200 днів. Увесь цей час відбувається накопичення органічних речовин у рослинному покриві та ґрунті. Тут переважають височинні глибоко розчленовані лісові рівнини з сірими й темно-сірими лісовими ґрунтами під грабовими дібровами, а на високих вододілах — під буковими лісами.

Понад третину території України займають лісостепові ландшафти. Природні широколистяні ліси і лучні різнотравно-злакові степи поступилися місцем сільськогосподарським ландшафтам. Відмінною рисою сучасних лісостепових ландшафтів України є значна поширеність ерозійних долинно-річкових, яружно-балкових форм рельєфу.

На південь та південний схід від лісостепових ландшафтів за умов спекотного клімату з від'ємним балансом вологи сформувалися степові ландшафти. На суглинкових лесових породах під степовою рослинністю сформувалися родючі звичайні та південні чорноземи, які сьогодні розорані майже на 90 % (мал. 107).

Мал. 107. а) ковиловий степ; б) степове різнотрав'я

Сухостепові ландшафти поширені у Присивашші та на півдні Причорноморської низовини. Під типчаково-ковиловими і полиново-злаковими степами утворилися темно-каштанові солонцюваті ґрунти, розвинулися солончаки й солонці.

У якому напрямку змінюються рівнинні ландшафти України?

Рівнинні ландшафти, як цілісна природна система, надзвичайно вразливі щодо господарської діяльності людини. Це треба враховувати передусім під час господарського освоєння природи (мал. 108).

Мал. 108. Сучасний вигляд степів. Соняшники Одещини

Рівнинні східноєвропейські ландшафти України представлено мішанолісовими, широколистолісовими, лісостеповими, степовими (північно-, південно-, сухостепові) ландшафтами.

Кожному з цих ландшафтів притаманне певне співвідношення тепла і вологи, від яких залежать зональний розподіл ґрунтів, рослин і тварин, специфіка водного режиму, динаміка природних процесів.

Як цілісна природна система, рівнинні ландшафти надзвичайно вразливі щодо господарської діяльності людини. Зміна хоча б одного із компонентів природи порушує внутрішні взаємозв'язки і призводить до зміни всього комплексу. Це треба враховувати при втручанні людини у природу.

ЗАПИТАННЯ Й ЗАВДАННЯ

  • 1. Які природні ландшафти сформувалися в межах рівнинної частини України?
  • 2. Схарактеризуйте різноманітність рівнинних ландшафтів України.
  • 3. Поясніть, чим відрізняються мішано-лісові та лісостепові ландшафти України. Під впливом яких чинників сформувалися ці відмінності?
  • 4. Назвіть ландшафти, які переважають у Вашій місцевості. Чи змінені вони під впливом господарської діяльності людини?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 8 клас Масляк, Капіруліна", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду