Войти
Закрыть

Природні умови і ресурси Чорного моря

8 Клас , Географія 8 клас Масляк, Капіруліна 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 56. Природні умови і ресурси Чорного моря

1. Пригадайте, до басейну яких морів, якого океану належать річки України. 2. Поясніть, що таке солоність води в океані, від чого вона залежить.

1. ГЕОГРАФІЧНЕ ПОЛОЖЕННЯ ЧОРНОГО МОРЯ. Чорне море омиває Україну з півдня. Із Середземним морем воно з’єднується вузькими протоками. У Чорне море впадають одні з найбільших річок Європи — Дунай і Дніпро, що також, як і ізольованість, впливає на природні особливості цієї водойми.

Які країни поділяють між собою води Чорного моря?

Чорне море є внутрішнім морем басейну Атлантичного океану. В Україні воно омиває прилеглі території Одеської, Миколаївської, Херсонської областей та Кримський півострів. До його вод також мають вихід Росія, Грузія, Болгарія, Румунія і Туреччина. Довжина берегової лінії в межах України становить 1540 км.

Площа водної поверхні Чорного моря перевищує 422 тис. км2. Це трохи більше за площу такої європейської країни, як Швеція. Із заходу на схід море простягається на 1167 км. Найбільша його ширина — 624 км, найменша, від Південного берега Криму до Туреччини, — 263 км.

На українській ділянці береги порізані затоками (Каламітська, Каркінітська, Одеська, Феодосійська, Ягорлицька). Існує й декілька лиманів. Серед них найвідомішими є Березанський, Бузький, Дніпровський, Дністровський, Куяльницький, Тилігульський, Хаджибейський. Тут багато бухт, які глибоко вдаються в суходіл. Це захищає їх від вітрових хвиль, а отже, робить зручними стоянками для кораблів.

Островів у морі небагато (Березань, Джарилгач, Довгий, Зміїний). Є декілька піщаних кос (Бакальська, Тендрівська).

2. ВЛАСТИВОСТІ ВОД. Поблизу берегів України, за винятком Південного берега Криму, Чорне море мілководне. Через це влітку його води в цьому районі сильно прогріваються, що впливає на природні особливості. У центральній частині моря глибини досягають 2245 м.

Мал. 1. Температура морської води за місяцями року (поблизу Одеси).

Клімат на узбережжі та українській акваторії Чорного моря переважно помірно континентальний. Літо тут жарке й сухе. Проте взимку (крім Південного берега Криму) холодне повітря з півночі іноді приносить морози до -30 °С. Тому в окремі суворі зими північна частина моря може замерзати. Влітку вода прогрівається до +26 °С і вище (мал. 1, 2).

За даними мал. 1 поясніть, які місяці року найбільш привабливі для пляжного відпочинку в Одесі.

Солоність води Чорного моря порівняно незначна й майже вдвічі нижча від солоності океану. Вона найнижча на північному заході — 13 %о та збільшується до 17—18 %о в інших частинах. Солоність змінюється також із глибиною: найменша у верхньому шарі й зростає до 22 %о на глибині 730 м. Пояснюється це явище незначним впливом океану та величезною кількістю прісної води, яку сюди виносять річки.

За допомогою карт атласу назвіть річки, які приносять свої прісні води в Чорне море.

Припливи і відпливи, які в Канаді в затоці Фанді дорівнюють 18 м, у Чорному морі майже непомітні — до 10 см. Натомість сильний вітер із моря може піднімати рівень води біля пологих берегів на 1,5 м.

Унікальною у світі природною особливістю Чорного моря є те, що на глибині 100—200 м і глибше вся товща води насичена сірководнем. Тут відсутній кисень, а отже, і життя. Зустрічаються лише анаеробні бактерії.

Мал. 2. Течії в Чорному морі.

Прозорість води низька в прибережних районах (2—3 м) і висока в центральних частинах моря (20—27 м).

3. ОРГАНІЧНИЙ СВІТ І ЙОГО ПРОМИСЛОВЕ ЗНАЧЕННЯ. У Чорному морі зустрічаються близько 665 видів рослин. Це переважно донні та планктонні водорості. На піщаному дні, на глибинах 1—10 м, росте зостера (морська трава). Поширені цераріум, бурі та червоні водорості, зелена ульва тощо.

Тваринний світ зосереджений у верхньому, позбавленому сірководню шарі води, і тому відносно небагатий. Тут водяться 180 видів риб. Промислове значення мають камбала, бичок, оселедець, хамса, тунець, ставрида, кефаль, скумбрія, креветки, мідії тощо. У морі зустрічаються тюлень-монах, три види дельфінів (азовка, афаліна, білобокий) (мал. 3). На узбережжі гніздиться багато птахів.

4. ГОСПОДАРСЬКЕ ВИКОРИСТАННЯ ЧОРНОГО МОРЯ ТА СУЧАСНІ ЕКОЛОГІЧНІ ПРОБЛЕМИ. У Чорному морі мешкають особливо цінні види риб, такі як білуга й осетер.

Майже все узбережжя моря влітку використовується або може використовуватися як важливий пляжний ресурс для відпочинку та оздоровлення. Дніпровські лимани містять величезні запаси грязей, які поки що освоєні слабо.

На Чорному морі розташовані великі порти України — Одеса, Чорноморськ, Миколаїв, Скадовськ, Євпаторія, Севастополь. Через них здійснюються численні перевезення вантажів по всій планеті.

На шельфі Чорного моря розвідані промислові запаси нафти й природного газу. У воді розчинена вся таблиця періодичних елементів і вже існують технології їх отримання звідти. Мільйони років води Дунаю, Дністра, Південного Бугу та Дніпра розмивали золотоносні гірські породи Карпат і Українського щита, виносили їх у Чорне море та відкладали на його шельфі. Сучасні вчені вважають, що тут зосереджені величезні промислові запаси цього коштовного металу (мал. 4).

На екологічну ситуацію в акваторії Чорного моря впливають забруднені стоки річок, які в нього впадають. Найбільше їх виносить Дунай, який іноді називають «каналізаційною трубою Європи».

За мал. 4 вкажіть основні джерела забруднення Чорного моря.

Основні джерела забруднення екосистеми Чорного моря — надходження із суходолу різних речовин, які використовуються в сільському й лісовому господарствах, викиди із суден або підводних трубопроводів, поховання забруднюючих речовин на його дні та потрапляння їх з атмосфери, розробка корисних копалин в акваторії моря та на його берегах, викиди військово-морських баз і зливання отруйних речовин у море під час військових навчань тощо.

Мал. 3. Дельфін білобокий.

Мал. 4. Основні джерела забруднення Азово-Чорноморського басейну.

Речовини, що потрапляють до моря, переробляються морськими екосистемами: розбавляються водою, переносяться течіями, випадають в осад, змінюються живими організмами. Однак здатність морських екосистем до самоочищення не є безмежною. У Чорному морі спостерігається негативна тенденція підвищення межі сірководневої зони. За останні 30 років вона піднялася в середньому більш ніж на 40 м.

Доведіть або спростуйте, що причиною заповнення товщ води сірководнем є величезні запаси природного газу під його дном.

Українським Мертвим морем називають Куяльницький лиман. Тут ви не зустрінете жодної живої істоти. Солона вода й грязі є головним багатством Куяльника.

ВИСНОВКИ

  • Чорне море — внутрішнє море басейну Атлантичного океану.
  • Основна частина Чорного моря лежить у зоні Альпійсько-Гімалайської складчастої області.
  • Глибинні води моря насичені сірководнем.
  • Тваринний світ Чорного моря відносно небагатий.

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯ

  • 1. Обґрунтуйте необхідність подальшого рекреаційно-туристичного використання узбережжя Чорного моря.
  • 2. Спрогнозуйте природні зміни в морі через глобальне потепління.
  • 3. Складіть перелік екологічних проблем Чорного моря.
  • 4. Проаналізуйте причини поступового підняття рівня сірководневого шару в Чорному морі.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду