Войти
Закрыть

Географічне положення України

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 22. Географічне положення України

ПРИГАДАЙТЕ

  • Навіщо слід знати особливості географічного положення країни?
  • У яких півкулях розміщена Україна?

• Фізико-географічне положення України - розташування країни відносно будь-яких природних об’єктів, що накладають свій відбиток на життєдіяльність її населення. Саме ця характеристика дає перше уявлення про природні умови країни. Територія України лежить у Північній півкулі та майже повністю в межах помірного кліматичного поясу. Лише вузька смуга південного узбережжя Кримського півострова проникає в субтропічний пояс. А це означає, що територія нашої країни має певні спільні передумови розвитку природи - типову для помірного поясу чітку контрастну зміну температур повітря за сезонами року, сезонну періодичність багатьох природних процесів. Значна протяжність помірного поясу з півночі на південь (893 км) зумовлює різноманітність і чітку зональну зміну природних комплексів. А завдяки великій протяжності території України із заходу на схід (1316 км) набір природних комплексів навіть на одній широті часто неоднаковий. Адже що далі на схід, то менше морські повітряні маси впливають на формування природи нашої країни.

Берегова лінія країни значно розчленована великою кількістю гирл річок, лиманів, заток, бухт, придатних для будівництва морських портів. Це дуже важливо, адже через Середземне море та протоки Чорне й Азовське моря сполучаються з Атлантичним океаном.

Островів у морях, що омивають Україну, небагато, й великих серед них майже немає. Далеко в море видається лише Кримський півострів, видовжений на захід Тарханкутським, а на схід Керченським півостровами.

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІНТЕРАКТИВ

Користуючись фізичною, кліматичною картами України та картою природних зон, доведіть, що значна протяжність території країни з півночі на південь та із заходу на схід впливає на особливості компонентів природи.

• Економіко-географічне положення України - розташування її відносно будь-яких об’єктів, що мають певне економічне значення. Причому це можуть бути як природні об’єкти, так і ті, що створила людина.

Україна має загалом вигідне економіко-географічне положення. Вона розташована в Європі - одній з найдавніше освоєних частин світу. Потужний поштовх для розвитку економіки нашої країни можуть надати й транспортні переваги, які має країна завдяки виходу до Чорного моря, що не замерзає взимку, а також до Азовського моря, що вкривається кригою лише на 2-3 місяці. Завдяки цьому Україна посідає важливе місце в системі світових морських транспортних шляхів. Через чорноморські порти вітчизняну продукцію зручно вивозити до країн Близького Сходу та Середземномор’я, а залізницями - до балтійських портів.

Україна має вдале транзитне положення, адже вона лежить на шляху основних транзитних потоків товарів і пасажирів між Європою і Азією, Північною та Південною Європою. Транзитом (від лат. transitus - проходження) називають перевезення пасажирів і вантажів з одного пункту в інший через проміжні пункти.

Позитивні риси економіко-географічного положення України підсилюються надзвичайно сприятливими для господарства природними умовами. Це переважно рівнинний рельєф території, загалом сприятливий клімат, відсутність катастрофічних природних явищ, як-от: тайфуни, цунамі або виверження вулканів. Благодатні й природні зони - від мішаних і широколистих лісів на півночі до степів із цілющими травами й найродючішими у світі ґрунтами на півдні. До того ж особливості будови земної кори в межах території країни зумовлюють різноманітність корисних копалин. Усе це сприяє сільськогосподарській діяльності, промисловому розвитку й житловому будівництву, транспортному сполученню.

• Політико-географічне положення України - розташування країни відносно інших держав з огляду на їхню належність до певних політичних союзів й угруповань, з урахуванням їхньої стабільності, надійності та перспективності.

Геополітичне положення не є сталим у часі. Після розпаду наприкінці XX ст. світової соціалістичної системи відбулося загострення боротьби різних політичних блоків і союзів за сфери впливу. Ця обставина та факт проголошення Україною незалежності докорінно змінили її геополітичне положення. За таких умов Україна розробляє в зовнішній політиці нові стратегії, які відповідають її національним інтересам.

Політико-географічне положення України безпосередньо пов’язано з її розташуванням на політичній карті світу, де на тлі інших країн вона не виділяється своїми розмірами. Адже за площею Україна займає 43-тє місце зі 193 суверенних держав-членів ООН. Проте на політичній карті Європи Україна посідає помітне місце не лише тому, що є лідером за площею, а ще й тому, що має рубіжне (транзитне) положення, оскільки розташована водночас у Східній і частково в Центральній Європі. До того ж вона належить до країн Чорноморського басейну.

Політико-географічне положення - важлива передумова розвитку й економіки, і зовнішньоекономічних зв’язків. Від того, наскільки вміло країна використовує своє геополітичне положення, значно залежать її економічна, політична, екологічна й воєнна безпека.

Розташування України між країнами Центральної і Східної Європи зумовлює наявність на її території транзитних магістральних трубопроводів, потужних ліній електропередач й електрифікованих залізничних магістралей, які з’єднують ці країни. Водночас розташування України між Європою і країнами Закавказзя та Близького Сходу надає перспективи щодо встановлення тісних економічних зв’язків з багатими на природні ресурси країнами Близького Сходу й Перської затоки, Іраном і Туркменістаном. Положення України між балтійським і чорноморським басейнами дає їй змогу зміцнювати економічні зв’язки з країнами Балтїї та причорноморськими.

Сприятливе політичне положення України істотно впливає на розв’язання багатьох її політичних проблем. Водночас існують деякі негативні особливості геополітичного положення України. Серед таких, наприклад, розміщення її поблизу регіонів - вогнищ воєнних конфліктів і політичної напруженості, як-от: Кавказ, Близький Схід. Украй негативним для України є анексія (приєднання в односторонньому порядку) Росією Криму та тимчасова окупація територій у Донецькій і Луганській областях.

ПІДСУМУЄМО!

  • Фізико-географічне положення України - розташування країни відносно будь-яких природних об’єктів, що накладають свій відбиток на життєдіяльність її населення.
  • Економіко-географічне положення України - розташування її відносно будь-яких об’єктів, що мають певне економічне значення.
  • Геополітичне положення України - розташування країни відносно інших держав з огляду на їхню належність до певних політичних союзів й угруповань з урахуванням їхньої стабільності, надійності та перспективності. Геополітичне положення не є сталим у часі.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Фізико-географічне положення, економіко-географічне положення України, політико-географічне положення України.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Назвіть найважливіші особливості географічного положення України?
  • 2. Чи зрозуміли? У чому полягає особливість транзитного положення України? Наведіть приклади
  • 3. Чи можете застосувати? За фізичною картою України поясніть, як фізико-географічне положення впливає на життя та діяльність населення країни.
  • 4. Чи можете проаналізувати? Проаналізуйте основні переваги й недоліки політико-географічного положення України. Які їхні наслідки?
  • 5. Чи можете оцінити? Оцініть місце своєї області в контексті політико-географічного положення.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Порівняльна оцінка фізико-географічного положення України та інших країн світу (2-3 на вибір учителя/учительки).

Хід дослідження дивіться за QR-кодом.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду