Войти
Закрыть

Коштовне та виробне каміння. Мінеральні води та грязі

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 36. Коштовне та виробне каміння. Мінеральні води та грязі

ПРИГАДАЙТЕ

  • Які існують закономірності поширення родовищ корисних копалин?
  • Що називають джерелами мінеральних вод?

• Коштовне та виробне каміння. Це мінерали та гірські породи, які володіють красивим зовнішнім виглядом і цінними властивостями, у результаті чого їх використовують для виготовлення художніх і декоративних виробів. Деякі з них досить рідкісні та, як наслідок, дорогі (коштовні). Їх широко використовують для виробництва ювелірних і художніх виробів. Крім того, коштовне каміння нерідко збирають в колекціях, через що його також називають колекційним (мал. 54).

На території України відомо понад 300 проявів коштовного та виробного каміння. Окремі види й родовища можуть давати значний дохід для державного бюджету при відносно невеликих витратах часу та коштів на їхню розвідку й освоєння.

З усіх видів коштовного та виробного каміння України бурштин (янтар) на сьогодні є найбільш конкурентоспроможним. Бурштин належить до групи коштовного каміння органогенного утворення. Використовується для виготовлення різних ювелірних, художніх виробів, а також застосовується в інших галузях промисловості (хімічна, парфумерна, фармацевтична, лакофарбова).

Головні запаси бурштину виявлено в осадових відкладах Українського щита на Поліссі (північна частина Волинської, Рівненської, Житомирської і Київської областей). Загалом в Україні відомо 16 родовищ бурштину, 9 з яких нині розробляється. Щорічно із цих родовищ видобувається понад 3 т бурштину.

Мал. 54. Коштовне й виробне каміння

За видобутком дорогоцінного каменю топазу Україні належить одне з перших місць у світі. Топази залягають в різних місцях виходу на поверхню гірських порід Українського щита. Найкращими у світі вважаються волинські топази. Також унікальні кристали-гіганти за чистотою і прозорістю масою 68 кг і 117 кг знайдено на Житомирщині.

В Україні є родовища й таких дорогоцінних каменів, як опал, берил з усіма різновидами. Надзвичайно рідкісним і найдорожчим різновидом берилу є зелений смарагд, а також прозорий блакитно-зелений аквамарин, що кольорами й справді нагадує морську воду. До групи дорогоцінних каменів належать і різновиди кварцу: фіолетовий аметист, безбарвний гірський кришталь, чорний моріон.

У межах Українського щита, а також в окремих районах складчастої системи Українських Карпат і Кримських гір, Донецької складчастої області залягають різноманітні напівдорогоцінні камені. Серед них, наприклад, схожий на шаруватий пиріг агат, зелений або голубувато-зелений амазоніт, строката яшма, в’язкий різновид кам’яного вугілля - гагат, рожевий або червоний сердолік, напівпрозорий халцедон, а також скам’яніле дерево та ін.

ВАША ДУМКА

У жовтні 2020 р. вперше в Україні провели відкритий аукціон з продажу бурштину. Каміння, виставлене на аукціоні, видобуло підприємство «Волиньприродресурс», що належить Волинській обласній раді. Воно стало першим і наразі єдиним комунальним підприємством в Україні, яке отримало дозвіл на видобуток бурштину. Ціна виставлених зразків стартувала від 20 доларів за 1 кг. У результаті торгів ці зразки було продано по 50 доларів за кілограм. Загалом підприємство заробило понад 21,6 млн грн.

Як ви вважаєте, чи варто продовжувати практику надання дозволів на видобуток бурштину в Україні? Поясніть свою позицію.

На території України зустрічаються також прояви та родовища мармурового оніксу (Середнє Придністров’я та Гірський Крим). Відомі також родовища та прояви родоніту (Карпатська складчаста область).

• Мінеральні води. Це природні підземні води з підвищеним вмістом різноманітних мінералів і газів, завдяки яким води набувають особливих властивостей, які використовують з лікувальною метою для пиття й ванн. За цілющий вплив на людський організм мінеральні води називають ще «рідкими ліками».

Мінеральні підземні води за призначенням поділяють на лікувальні, лікувально-столові та природно-столові.

Лікувальні мінеральні води, що містять найбільше мінералів, використовують без додаткової обробки тільки для лікування за призначенням лікаря відповідно до медичних показів. Лікувально-столові мінеральні води характеризуються меншою мінералізацією. Їх застосовують як лікувальні за призначенням лікаря і як столові напої. Природно-столові мінеральні води найменш мінералізовані, їх застосовують як столові напої без обмеження частоти вживання й для готування їжі.

В Україні розвідано 340 ділянок родовищ підземних вод. У їхніх межах налічують 261 родовище мінеральних вод (168 родовищ розробляється). Дванадцять з них вважаються унікальними. Перелік родовищ дивіться за QR-кодом.

За своїми лікувальними властивостями найбільшу цінність мають води зі специфічними компонентами та властивостями. Це такі типи мінеральних вод, як-от борна, бромна, з підвищеною концентрацією органічних речовин, залізиста, кремниста, радонова та ін.

Великою кількістю джерел мінеральних вод з давніх-давен славиться Карпатський регіон. Нині тут налічують близько 800 мінеральних джерел. Добре нині відомі «Поляна Квасова», «Свалява», «Лужанська», «Шаянська» тощо. Їхні назви не випадкові й пов’язані з населеними пунктами (часто невеличкими селами), біля яких було виявлено мінеральні джерела, - Свалява, Кваси, Поляна, Шаян. Світову славу здобули «Лужанська-7», а також унікальна «Нафтуся», що містить органічні речовини.

Чимало джерел мінеральних вод виявлено й у Подніпров’ї, на Донбасі, у Криму. Добре відома в нашій країні вода «Миргородська» з джерел біля однойменного міста в Полтавській області, «Березовська» з джерел Харківщини та ін. Саме завдяки цілющим мінеральним джерелам славу цілющих набула й ціла низка населених пунктів України - Миргород (див. QR-код) і Трускавець, Слов’янськ і Моршин, Східниця й Немирів, Шкло й Синяк та багато ін.

Лікувальні грязі - це органічні й неорганічні утворення (переважно відкладення боліт, озер, лиманів, морських заток, сопкові утворення), що мають лікувальні властивості. Такі грязі являють собою однорідну пластичну масу, що поширена на узбережжях водойм. В Україні налічують 16 родовищ лікувальних грязей (7 розробляється).

ГЕОГРАФІЧНИЙ ІНТЕРАКТИВ

За інтерактивною картою «Родовища вод підземних, лікувальної грязі та ропи» http://minerals-ua.info/mapviewer/voda-specd.php?pr=0 визначте родовища мінеральних вод, що розташовані найближче до місця вашого постійного проживання.

Серед мулових грязей, які приурочені до поверхневих водоймищ, найвідоміші - Сакське родовище в АР Крим, а також родовища в Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Одеській та Херсонській областях. Торф’яні лікувальні грязі розвідані у Львівській, Полтавській та Івано-Франківській областях.

• Ропа лікувальна. Лікувальна ропа - це насичена солями вода соляних озер (лиманів), морських заток, порожнин і пор донних відкладень, яка має лікувальні властивості. Ропні ванни позитивно впливають на людину, що має певні хвороби - нервової системи, судин тощо. Під дією ропних ванн поліпшуються обмінні процеси в організмі. В Україні розвідано 3 родовища (3 ділянки) лікувальної ропи - в Автономній Республіці Крим, в Одеській і Херсонській областях.

ПІДСУМУЄМО!

  • Коштовне та виробне каміння - це мінерали та гірські породи, які завдяки цінним властивостям використовують для виготовлення художніх і декоративних виробів.
  • Україна багата на родовища коштовного та виробного каміння.
  • Мінеральні води - це підземні води з підвищеним вмістом різноманітних мінералів і газів, завдяки яким води набувають особливих властивостей і впливають на людський організм цілюще.
  • Надра України багаті на поклади лікувальних грязей, основні родовища яких приурочені до узбереж морів.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Коштовне каміння, виробне каміння, мінеральні води, лікувальні грязі, ропа.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Що називають коштовним та виробним камінням?
  • 2. Чи зрозуміли? Чим мінеральні води відрізняються від води річок та озер?
  • 3. Чи можете застосувати? За інтерактивною картою «Родовища вод підземних, лікувальної грязі та ропи» визначте, які родовища лікувальних грязей розробляються.
  • 4. Чи можете проаналізувати? Проаналізуйте таблицю (QR-код, с. 116) «Перелік унікальних родовищ підземних мінеральних вод» і визначте області, де, на вашу думку, найдоцільніше створювати в Україні відповідні курорти.
  • 5. Чи можете оцінити? Оцініть ступінь використання наявних родовищ мінеральних вод, з огляду на співвідношення відомих та таких, що розробляються.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Вплив видобутку корисних копалин на екологічний стан навколишнього природного середовища (на прикладі 2-3 видів корисних копалин).

Хід виконання дослідження дивіться за QR-кодом.

Корисні посилання:

Інтерактивна геологічна карта України

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

тематичний контроль очікуваних результатів навчально-пізнавальної діяльності

Геологічна будова, тектонічні структури, рельєф та мінеральні ресурси України

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду