Войти
Закрыть

Різноманітність рослинності та рослинних угруповань у межах території України

8 Клас , Географія 8 клас Пестушко, Уварова, Довгань 2021 (поглиблене вивчення)

 

§ 52. Різноманітність рослинності та рослинних угруповань у межах території України

ПРИГАДАЙТЕ

  • Яка роль рослин у природі?
  • Рослинний світ яких країн схожий з рослинним світом України?

• Різноманітність рослинності України. Неоднакові природні умови різних регіонів країни, складний розвиток органічного світу впродовж тривалого геологічного часу зумовили різноманітність рослинності в межах України (див. QR-код). Під рослинністю розуміють сукупність рослинних угруповань на певній території. У межах України природна рослинність збереглася приблизно на 1/3 площі. Часто рослинність ототожнюється з поняттям «рослинний покрив», який дійсно вкриває земну поверхню шаром від кількох сантиметрів до кількох сотень метрів. За видовим складом і чисельністю особин рослинність поділяють на певні типи.

Основними типами рослинності в нашій країні є лісова, лучна, степова та болотяна рослинність (мал. 80).

Ліси. В українських лісах зростає понад 25 листяних і хвойних порід, найпоширенішими з яких є сосна, дуб, ялина, бук, береза, вільха і граб. Різноманітними є й лісові угруповання. Найбільшу частку рівнинних лісів охоплюють соснові, сосново-дубові, дубові, дубово-грабові та вільхові угруповання. У південних районах України до дуба й сосни додається біла акація та різні чагарники. А в складі лісів, що ростуть на схилах ярів та балок, так званих байраків, поряд з дубом помітні клен, ясен, берест.

В Українських Карпатах великі площі зайняті лісами з ялини, бука та ялиці. У лісах Кримських гір поширені дуб пухнастий і скельний, бук східний і лісовий, граб і сосна.

Мал. 80. Типи рослинності

ВАША ДУМКА

За картою атласу або сайту Державного агентства лісових ресурсів України http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/category?cat_id=32867 з’ясуйте, яка лісистість в різних областях України. Поясніть, які види деревних порід переважають в українських лісах.

Луки — це тип рослинності з переважанням багаторічних трав, що зростають в умовах більш-менш вологого клімату. Їх використовують як природні пасовища й сіножаті. В Україні лучна рослинність переважає на заході Поліської низовини та в Українських Карпатах. У лучних угрупованнях панують злакові рослини: вівсяниця, тонконіг, стоколос, пирій та осоки. Цінними лучними рослинами є бобові, зокрема конюшина, в’язіль, горошок мишачий та ін.

Степ — це тип рослинності, у якому також переважають багаторічні трави, але лише ті, що пристосувалися до умов континентального клімату з тривалими посухами. Серед трав тут панують злаки, як-от: ковила, костриця, житняк, типчак й осоки. За панівними рослинами розрізняють степи типові, або справжні, лучні, чагарникові та пустельні. Недоторкані ділянки степової рослинності збереглися лише в заповідниках та на деяких схилах річкових долин, ярів та балок.

Болота. Болотяна рослинність є переважно вологолюбною. У рослинному покриві низинних боліт, розташованих здебільшого в долинах річок, по берегах озер, переважають вільха чорна, очерет, рогіз, осоки, зелені мохи. На верхових болотах, що розміщуються на вододілах, рослинний світ бідний. Тут зростають сосна, чагарники - багно болотне, журавлина, андромеда, трапляються пухівка, росичка, а також мохи. На перехідних болотах рослинний покрив є перехідним від низинних до верхових, тому на них поширені як одні, так й інші види рослин. Найбільші площі в Україні болотяна рослинність охоплює на Поліссі, трапляється в долинах степових річок та в Українських Карпатах.

• Рослинні ресурси. На території України всі типи рослинності є рослинними ресурсами й мають велике господарське значення як технічна, харчова, кормова й лікарська сировинна база. Крім того, рослинні ресурси беруть участь у важливих природних і суспільних (культурних) процесах: водоохоронних, захисних, санітарно-гігієнічних, оздоровчих та ін.

Нині практичну цінність мають 65 % видів рослин України. З них понад 800 видів використовує традиційна та народна медицина; понад 200 видів є вітамінними рослинами; 150 - це дикорослі плодові, ягідні, горіхові, салатні харчові рослини; близько 400 - олійні рослини; приблизно 100 - дубильні, 150 - фарбувальні та 50 - волокнисті рослини; понад 1000 - кормові, а понад 500 - медоносні рослини, близько 80 видів цінні своєю деревиною.

Особливо важливе значення серед рослинних ресурсів України мають ліси, які не лише є важливою сировиною, а й беруть участь у збереженні довкілля. Україна належить до країн з невисокою забезпеченістю лісовими ресурсами. Ступінь заліснення території, або лісистість, становить лише 15,5 % (оптимальним є показник 21-22 %). До того ж показник заліснення в межах країни коливається від понад 40 % в Івано-Франківській області до 1,8 % у Запорізькій.

Рослинні ресурси мають харчову й лікарську цінність. Україна багата на такі лікарські рослини, як валеріана, шипшина, фіалка, шавлія, ромашка, барвінок, дурман, кульбаба, чистотіл, звіробій, подорожник, спориш, меліса, суниця лісова, живокіст тощо.

Головними за заготівлею лікарських рослин є північні й центральні райони України, а також Карпати та Крим. Велике значення мають дикорослі плоди і ягоди, багаті на різноманітні корисні для людського організму елементи. Сфера використання цих рослинних ресурсів дедалі розширюється завдяки спеціально створеним ресурсним заказникам, які стають не лише джерелом заготівель, а й базою для їхнього вивчення.

ПІДСУМУЄМО!

  • Основними типами рослинності в нашій країні є лісова, лугова, степова, болотна рослинність.
  • Рослинні ресурси - це різні типи рослинності, що мають господарське значення.
  • Лісові ресурси використовують у господарській діяльності, також вони виконують екологічні функції; інші рослинні ресурси - трави, дикорослі плоди і ягоди - мають харчову й лікарську цінність.

ТЕРМІНИ ТА ПОНЯТТЯ

Рослинність, тип рослинності, ліси, степи, луки, рослинні ресурси, лісистість.

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯ ТА ВМІННЯ!

  • 1. Чи запам’ятали? Які закономірності поширення рослинності на території України?
  • 2. Чи зрозуміли? Які типи рослинності переважають у вашій місцевості?
  • 3. Чи можете застосувати? Знайдіть на карті України назви місць, що пов’язані з рослинністю.
  • 4. Чи можете проаналізувати? Чим вирізняється лісова рослинність за видовим складом та охопленням території в різних регіонах України?
  • 5. Чи можете оцінити? Яку роль відіграють рослинні угруповання в екосистемі вашої місцевості?
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду