Войти
Закрыть

Легка промисловість і художні промисли в Україні

9 Клас , Географія 9 клас Надтока, Топузов

 

§ 34. ЛЕГКА ПРОМИСЛОВІСТЬ І ХУДОЖНІ ПРОМИСЛИ В УКРАЇНІ

• Поміркуйте, чи повною мірою представлено в Україні виробництво різних видів тканин, одягу, шкіряно-взуттєвої продукції.

РОЗМІЩЕННЯ ПІДПРИЄМСТВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УКРАЇНІ. Текстильна промисловість займається виготовленням тканин і дає найбільшу частку продукції цього виду економічної діяльності (мал. 162 на с. 144). Виробництво тканини відбувається у три етапи: підготовка сировини, виготовлення прядива та його фарбування, виготовлення тканини.

Бавовняні, шовкові та джутові тканини виробляють з імпортної сировини, лляні — з власної, вовняні — частково з власної сировини (табл. 23).

Виробництво бавовняних тканин є провідним напрямом текстильної промисловості. Вони становлять 2/3 усього обсягу тканин. Бавовняну тканину виготовляють на комбінатах у Херсоні, Тернополі та фабриках у Києві та Донецьку.

Таблиця 23. Територіальна структура текстильної промисловості України

Назвіть підприємства швейної, хутрової або трикотажної промисловості, що функціонують у вашому населеному пункті або області.

Шовкові тканини становлять близько 8 % загального обсягу. Натуральний шовк виготовляють у Києві й Черкасах, штучний — у Києві.

Виробництво лляних тканин цілком спирається на вітчизняні ресурси. Найбільші підприємства розташовані в Житомирі та Житомирській області.

Конопле-джутові вироби виготовляють з імпортної сировини. Одеська джутова фабрика та Харківський канатний завод забезпечують потреби країни в цій продукції на 100 %.

Виробництво вовняних тканин зосереджене в Харкові, Одесі, Сумах, селищі Дунаївці Хмельницької області. У Чернігові функціонує камвольно-суконний комбінат.

Швейна промисловість опікується виготовленням готової продукції — пошиттям одягу. Її підприємства розташовані в усіх регіонах України. Загалом їх налічується близько 600. Найбільшими центрами є Львів, де функціонує фірма «Маяк», та Харків.

Шкіряно-взуттєва промисловість є досить важливим сегментом легкої промисловості України. Її центри безумовно тяжіють до споживача. Має місце й ресурсний чинник. Підприємства цього спрямування виробляють шкіряні вироби з натуральної шкіри та шкірозамінників, різні види взуття (табл. 24).

Хутрове виробництво в Україні представлене підприємствами, розташованими в Харкові, Києві, Івано-Франківську, м. Тисмениці Івано-Франківської області. Сировиною для цих підприємств є хутро кролів, лисиць, норок, які використовують для виготовлення хутрових і фетрових виробів (мал. 160).

Таблиця 24. Шкіряно-взуттєва промисловість України

Мал. 160. Хутряні вироби вітчизняних виробників

Україна і світ

85 % виготовлених в Україні суконь, плащів і костюмів із брендовими етикетками возять за кордон. Майстерність українських кравців уже оцінили британські компанії New Look, Marks & Spencer, Next, Laura Ashley й Top Shop, іспанська Zara, нідерландська Mexx, німецька Triumph, міжнародна компанія Esprit, а також ряд інших світових брендів, які розміщують замовлення в Україні за схемою давальницької сировини. Співпраця із закордонними замовниками не тільки допомогла вижити вітчизняній легкій промисловості, а й дала їй змогу долучитися до світових технологій, а також провести модернізацію обладнання. Сьогодні оснащення українських фабрик, на думку експертів, відповідає європейському рівню.

Галантерейна промисловість забезпечує виготовлення ґудзиків, голок, парасольок, поясів тощо. Її підприємства є в усіх областях. Трикотажна промисловість представлена в усіх обласних центрах і великих містах. Одне з найбільших її підприємств розташоване в Житомирі.

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. Легка промисловість в Україні свого часу набула значного розвитку, але нині перебуває в стані тривалої кризи. Виробництво окремих видів продукції скоротилося вдесятеро. Вітчизняна продукція значною мірою витіснена дешевшими товарами з Китаю, Туреччини та інших країн. Сьогодні чимало підприємств легкої промисловості мають застаріле обладнання, що значно погіршує конкурентну спроможність вітчизняних товарів на ринку.

У нашій країні готовий одяг і хутрові вироби сьогодні виготовляють 6 тис. підприємств. При цьому діяльність більшості з них на 80-90 % ґрунтується на давальницьких схемах, а вироблена продукція йде на експорт.

У виробництві одягу малий і середній бізнес перебувають у вигіднішому становищі, ніж великий. Про це свідчить той факт, що лише в Києві закрилися дві найбільші швейні фабрики — «Україна» та «Ластівка», різко знизилися обсяги виробництва на підприємствах «Дана», «Каштан», «Юність». Аби вийти з такого стану, необхідна відповідна підтримка легкої промисловості та комплекс заходів, спрямованих на розвиток вітчизняного виробника.

НАРОДНІ ПРОМИСЛИ. Віддавна в Україні розвиваються народні промисли. Сьогоднішні їхні осередки — це лише залишки давньої ремісничої структури. Різні регіони України відзначаються тими чи іншими промислами: у районі Карпат поширене різьблення, на Поділлі — вишивка, Полтавщина відома своєю керамікою (табл. 25).

Таблиця 25. Різновиди народних промислів та їхні центри

Підготуйте розповідь про народні промисли вашого краю.

Мал. 161. Експозиція Всеукраїнського фестивалю писанки в Києві, 2016 р.

Картографічний навігатор

Мал. 162. Карта «Легка промисловість України»

1. Знайдіть на карті (мал. 162) основні центри текстильної та шкіряно-взуттєвої промисловості в Україні.

2. У яких містах добре розвинена галантерейна промисловість?

Останнім часом збільшився попит на таку продукцію легкої промисловості, як українська сорочка. Національний одяг, оздоблений вишивкою, випускають підприємства Івано-Франківської, Вінницької та інших областей. Українська вишиванка — це не лише одяг, а й елемент національної культури й одна з ознак патріотизму (мал. 163).

Спорідненим із художніми промислами є виготовлення художнього скла та порцелянових виробів. Перший порцеляновий завод почав діяти в Україні в 1783 р. в м. Корець на Рівненщині. Тепер такі підприємства працюють у 12 областях. Художнім оздобленням порцеляни відзначаються підприємства Житомирської, Рівненської, Хмельницької та Харківської областей (мал. 166).

Крім цього, популярним в Україні є виробництво глиняного посуду й побутової кераміки (мал. 164). Такі підприємства діють у Полтавській, Дніпропетровській (мал. 165), Донецькій, Харківській та інших областях України.

Мал. 163. Відзначення Всесвітнього дня вишиванки

Дізнайтеся про історію й традиції свята вишиванки (мал. 163). Підготуйте розповідь про те, як його відзначають у вашому населеному пункті. Чи брали ви в ньому участь?

Мал. 164. Експозиція Національного музею-заповідника українського гончарства в смт Опішному (Полтавська область)

Мал. 165. Петриківський розпис (Дніпропетровська область)

Мал. 166. Гутне скло ручної роботи (м. Львів)

ДІЛОВИЙ ЩОДЕННИК

1. Основну роль у легкій промисловості відіграють текстильне, трикотажне та шкіряно-взуттєве виробництва.

2. До найважливіших текстильних виробів належать бавовняні тканини, що становлять 2/3 ткацької продукції.

3. Порцелянові вироби виготовляють у 12 областях країни.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1. Які етапи охоплює процес виробництва тканин?

2. Назвіть основні центри виробництва взуття в Україні.

3. Схарактеризуйте структуру і значення текстильної промисловості.

4. Який чинник є найважливішим для розташування підприємств шкіряно-взуттєвої промисловості?

5. Підготуйте виступи та реферати про художні промисли вашого краю.

Проведіть ДОСЛІДЖЕННЯ

Малі й середні міста України — центри швейного виробництва

Для виконання цього дослідження вам знадобляться карта «Легка промисловість України», статистична інформація.

1. Доведіть або спростуйте тезу, що швейне виробництво у світі краще розвивається на засадах малого та середнього бізнесу.

2. Бровари (Київська область) є одним із центрів швейної промисловості в Україні. Поясніть причини розвитку тут цього виробництва.

3. Опрацювавши карту «Легка промисловість України» (мал. 162), визначте, у яких з малих та середніх міст розвивається швейне виробництво.

4. Поясніть, чому підприємства швейного виробництва здебільшого розташовані в малих і середніх містах.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Надтока, Топузов", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду