Войти
Закрыть

Видобування паливних мінеральних ресурсів

9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 18. Видобування паливних мінеральних ресурсів

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

• Найбільші у світі басейни нафти і природного газу. Поклади нафти і природного газу зазвичай криються в осадовому чохлі платформ (так званих плит), а також в осадових та вулканічних відкладах областей складчастості. Тектонічні западини, складені осадовими породами, утворення яких супроводжувалося накопиченням і збереженням у покладах вуглеводнів, називають нафтогазоносними басейнами. Подекуди такі басейни частково вкриті морськими водами, тож деякі родовища нині є по суті морськими. Так, всесвітньо відомий басейн Перської затоки приурочений до заповненої осадовими породами тектонічної западини на стику Аравійської платформи і Альпійсько-Гімалайської області складчастості.

СВІТОВІ ЛІДЕРИ

Аль-Гавар, що в Саудівській Аравії, - найбільше розроблене родовище нафти у світі. Його розміри становлять 280 км на 30 км. За деякими підрахунками запаси нафти тут становлять 96 млрд тон. Понад 50 % всього ресурсу у країні добувається з його надр. Експерти вважають, що запаси Гавара вичерпалися наполовину і якщо видобуток продовжиться такими самими об’ємами, то ресурсу родовища вистачить до кінця поточного сторіччя.

У багатокілометрових осадових товщах Західносибірської плити утворилися відомі нафтогазові родовища Західносибірського басейну.

Басейн Мексиканської затоки розташовується в межах западини молодої платформи, частина якої зайнята водами Мексиканської затоки. Так само в межах западини молодої платформи утворилося і найбільший у США Техаський басейн. А до прогину давньої Північноамериканської платформи приурочений Західноканадський басейн.

В осадових відкладах плити Африканської платформи утворився Сахарський басейн. Завдяки осадовим відкладам тектонічних западин, частина яких на дні Гвінейської затоки біля західних берегів Африки, сформувався басейн Гвінейської затоки. Морськими водами зайнята й плита Європейської платформи в районі Північного та Балтійського морів, де утворився Північноморський басейн. У Південно-Східній Азії на шельфі островів Індонезії відомий Зондський басейн нафти і газу.

• Найбільші у світі басейни та райони вугілля також приурочені до товщі осадових порід у прогинах та западинах земної кори. Ланцюжок вугільних басейнів, що простягається уздовж північного краю молодої Європейської платформи (плити) утворює своєрідну «вугільну вісь Європи» - від родовищ Велика Британії до Донецького басейну включно. До неї, зокрема, належить і Верхньосілезький басейн, що розташований переважно на території Польщі, а також в Чехії.

До прогину давньої Східноєвропейської платформи приурочений Львівсько-Волинський басейн, що на території України. У відкладах осадових порід давніх Китайської та Індостанської платформ розташовані родовища вугілля Північно-Східного басейну Китаю та Східного басейну Індії.

З осадовими відкладами областей складчастості пов’язані Карагандинський басейн, що в Казахстані, і Кузнецький басейн в Росії. Так само, осадовим відкладам області складчасті зобов’язані своїм утворенням Аппалацький басейн у США та Південно-Східний басейн в Австралії.

• Видобування нафти і природного газу. Видобуток паливних корисних копалин збігається з їхнім розташуванням. Проте окремі країни прагнуть «законсервувати» («притримувати») свої ресурси, використовуючи перспективні родовища за кордоном.

Нафта, як і раніше, залишається основним видом паливних ресурсів. На неї припадає 33 % світового споживання енергії.

ІСТОРІЯ ГЕОГРАФІЇ

Найвідоміши світовими сортами нафти вважаються американський WTI та європейський Brent. Сорт WTI (West Texas Intermediate) з Техасу - стандарт для усієї Америки. Ця нафта добре підходить для виробництва бензину, але обсяги її видобутку становлять лише близько 1 % від загальносвітового.

Сорт Brent названо ім’ям однойменного родовища в Північному морі. Саму ж назву утворено за першими літерами п’яти покладів. Така нафта дуже близька за властивостями до WTI і є еталоном для визначення вартості переважної більшості нафти у світі.

Загалом у світі за рік видобувається близько 4,4 млрд т нафти. З них майже 42 % видобувають у США, Росії і Саудівській Аравії (мал. 38).

Мал. 38. Видобуток нафти (млн т)

У 2020 р. через стримування розповсюдження Covid-19 та проблеми світової економіки відбулося найбільше за всю історію падіння попиту на нафту. Це зумовило помітне зниження її видобутку в деяких провідних країнах світу - в Ірані, Венесуелі, Саудівській Аравії, Мексиці та Норвегії.

Значне зниження попиту на нафту та її видобутку спричинило помітне падіння торгівлі нафтою. Різке падіння експорту (постачання/ продажу до інших країн) відбулося, зокрема, на Близькому Сході, що є найбільшим у світі експортером нафти серед регіонів світу. Історично Саудівська Аравія очолювала світовий рейтинг країн світу щодо експорту нафти, але з 2019 р. основним постачальником, значною мірою завдяки видобутку сланцевої нафти, стали США (20 % світового експорту). На Саудівську Аравію припадає 12 % світового експорту, а Росія забезпечує 11 % експорту нафти у світі.

Перелік країн - імпортерів нафти (ввозять/купують її з інших країн) виглядає дещо інакше - США, Китай, Індія (мал. 39).

Мал. 39. Країни експортери і імпортери нафти

На природний газ припадає 24 % світового споживання первинної енергії. Попит на природний газ у світі останнім часом також знижувався. Причиною стала не лише пандемія, але й історично низькі температури в північній півкулі на початку 2020 р. (мал. 40).

Мал. 40. Видобуток природного газу (млрд м3)

Загалом річний видобуток природного газу у світі становить близько 4 трлн м3. Найбільше газу видобувають США. Від них помітно відстає Росія, яка в свою чергу випереджає за видобутком газу Іран, який посідає третє місце у світі. Перелік країн, що експортують та імпортують природний газ не співпадає (мал. 41). Найбільш експортери це Катар, США, Росія. Імпорт здійснюють Німеччина, Китай, Японія.

Мал. 41. Країни - експортери і імпортери природного газу

• Основні та перспективні райони видобування нафти і природного газу в Україні. У 2019 р. в Україні було видобуто 1,7 млн т нафти і понад 20 млрд м3 природного газу. Однак цього не достатньо, потреби економіки України забезпечені власного нафтою лише на 65 %, а природним газом - на 70 %.

Більшість вуглеводнів видобувається з родовищ Східного нафтогазоносного району (69 % нафти та 93 % газу), а також Західного району. Проте в Україні є перспективні ділянки, які довгий час не розроблялися через складність природних умов видобутку. Такими є, зокрема, глибинні поклади вуглеводнів під великими діючими родовищами, поклади в щільних породах, ділянки в акваторії Чорного й Азовського морів, а також великі невивчені ділянки на суходолі. Свідченням доцільності таких пошуків є той факт, що лише у 2019 р. в Україні було відкрито 10 нових родовищ вуглеводнів.

Для покриття нестачі нафти Україна імпортує її, передусім з Азербайджану, США та Лівії. Щодо газу, то Україна імпортує паливо лише від європейських постачальників - Словаччини, Угорщини, Польщі та ін.

• Видобування вугілля. Цей вид палива за значимістю поступається лише нафті. Частка вугілля у світовому споживанні енергії нині становить 27 %. Однак споживання вугілля у світі поступово знижується і глобальний видобуток падає. Країнами, що найбільше видобувають вугілля нині є Китай, США і Австралія (мал. 42).

Мал. 42. Видобуток вугілля (ексаджоулі (одиниці енергії))

Окремі з них є також і відомими експортерами або імпортерами цього палива (мал. 43).

Мал. 43. Країни - експортери і імпортери вугілля

Найбільшими у світі країнами-експортерами вугілля є Австралія, Індонезія, Росія. Найбільше імпортують Китай, Індія та Японія.

• Основні й перспективні райони видобування кам’яного вугілля в Україні. Попри значні запаси вугілля в Україні, річні обсяги видобування зменшуються. Нині країна забезпечує себе лише на 55 %, видобуваючи близько 29 млн т цього палива.

Донецький басейн є основним у вугільній промисловості України. Однак з 2014 року відбулося різке падіння видобутку українського вугілля. Адже чимало основних центрів видобутку басейну опинилися на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Україна змушена імпортувати вугілля.

НАУКОВІ ДИСКУСІЇ

Добути викопне паливо на Донбасі непросто. Адже поклади вугілля тут характеризуються більш складними гірничо-геологічними умовами розробки, ніжу сусідніх країнах. Шари вугілля в Україні малопотужні, значно обводнені й насичені небезпечним для життя шахтарів газом, крім того, залягають на значній глибині. Як наслідок, Україна значно поступається більшості провідних вуглевидобувних країн світу за економічними показниками вуглевидобувного виробництва.

Зважаючи на це, є прихильники і прихильниці закриття більшості збиткових шахт. Проте таку думку поділяють не всі фахівці, наполягаючи на необхідності модернізації та відродженні вуглевидобування в Україні.

ГОЛОВНЕ

• Паливні корисні копалини зосереджені здебільшого в осадовому чохлі платформ, а також в осадових та вулканічних відкладах областей складчастості.

• Видобуток паливних корисних копалин загалом збігається з їхнім розташуванням.

• Найбільше нафти і природного газу видобувають у США.

• Найбільше вугілля видобуває Китай і США.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

  • 1. Назвіть і укажіть на карті найбільші басейни нафти і природного газу.
  • 2. Наведіть приклади найбільших країн-експортерів нафти, природного газу, кам’яного вугілля.
  • 3. Які країни світу імпортують нафту, природний газ, кам’яне вугілля?
  • 4. Поясніть закономірності поширення родовищ і басейнів корисних копалин.
  • 5. Доведіть на конкретних прикладах, що видобуток паливних корисних копалин збігається з їхнім розташуванням.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 4

Позначення на контурній карті найбільших басейнів видобування кам’яного вугілля, нафти і природного газу.

Рекомендовані завдання і хід роботи, дивіться за QR-кодом.

ДОСЛІДЖЕННЯ

Проблеми й перспективи освоєння родовищ нафти і природного газу на шельфі Чорного та Азовського морів.

Рекомендовані завдання і хід роботи, дивіться за QR-кодом.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду