Войти
Закрыть

Розвиток харчової промисловості у світі

9 Клас , Географія 9 клас Надтока, Топузов

 

§ 35. РОЗВИТОК ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ У СВІТІ

• Поміркуйте, яким чином харчова промисловість пов’язана з аграрним сектором економіки.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. До цього сегмента світової економіки належить виробництво продуктів харчування, тютюнових виробів, продукції виноробства, мінеральних вод, біологічних добавок та ін. Підприємства тяжіють до джерел сировини (заводи мінеральних вод, рибоконсервні та виноробні заводи), споживача (підприємства з виробництва продуктів харчування — молокозаводи, борошномельні комбінати, хлібозаводи, кондитерські фабрики та ін.). Між країнами на світовому ринку відбувається постійний товарообмін продукцією харчової промисловості.

Значний розвиток промисловості на планеті призводить до загострення екологічних проблем. За умови раціонального природокористування ці проблеми можна розв’язувати, споруджуючи високотехнологічні очисні споруди, впроваджуючи безвідходні технології виробництва, доцільно розміщуючи підприємства.

Мал. 167. Логотип ФАО — Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН

Картографічний навігатор

Мал. 168. Карта голоду, 2015 р.

1. Зробіть детальний аналіз карти (мал. 168) та представте його в короткій письмовій формі.

2. Запропонуйте рішення, як можна забезпечити продовольством усіх людей.

Основне призначення харчової промисловості — виробництво різноманітної продовольчої продукції, без якої неможливе існування людей. Тому харчова промисловість розвинена майже повсюдно.

ВИРОБНИЦТВО ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ У СВІТІ. За оцінкою ФАО (мал. 167), частка населення, що недоїдає, у світі становить 10 % (мал. 168). Нормальні умови харчування є тоді, коли забезпечується рівень споживання 2200-2500 ккал. Але цілковита продовольча безпека країни — це тоді, коли наявні запаси продовольства перевершують середні потреби населення на 30 %. Щоб забезпечити таке «доповнення» до нинішнього рівня, необхідно збільшити світові запаси продовольства. У країнах, що розвиваються, — на 18 %, у країнах Східної Африки — на 50 %, в Азії — на 14 % та Латинській Америці — на 8 %.

Один з основних продуктів харчування людей — це молоко й те, що з нього виготовляють. Найбільшими їх експортерами є країни Океанії та Європи — 30,8 % і 33,2 % загальносвітового обсягу продажу в 2013 р. В Океанії основним експортером є Нова Зеландія (26 %). Найменше експортує молоко Африка — 1,2 % загальносвітових показників (мал. 169).

Зростання виробництва молока сприятиме збільшенню поголів’я худоби. За прогнозами, у 2025 р. налічуватиметься 407 млн голів, або на 12 % більше, ніж у 2014 р. Середня світова продуктивність дійного стада зросте на 300 кг, або до 2500 кг молока від корови на рік.

Мал. 169. Основні світові експортери молочної продукції (дані ФAO)

Поміркуйте, чому Білорусь експортує більше молочної продукції, аніж Україна.

Мал. 170. Роботизована ферма з виробництва молока

Чи є, на вашу думку, відмінність у технології виробництва молока в країнах ЄС та Індії й Китаї?

Мал. 171. Маслина європейська — рослина, що є джерелом найціннішої олії

Чи знаєте ви, що...

Найбільше маслин вирощують у п’яти країнах світу: Іспанії, Італії, Греції, Туреччині, Сирії.

У світі поряд з великотоварним виробництвом молока працюють і дрібні ферми. Наприклад, в Індії значна частка фермерів тримає одну-дві корови. За прогнозами, в Індії надої зростуть на 54 %, у Бразилії — на 43 %, у Новій Зеландії — на 33 %, у США — на 19 %, у ЄС — на 14 %. У 2025 р. виробництво молока у світі перевищить мільярд тонн.

У структурі світового виробництва м’яса всіх видів свинина посідає перше місце (39,1 %), на другому місці — м’ясо птиці (29,3 %), далі — яловичина (25,0 %), баранина (4,8 %), інші види м’яса (1,8 %).

Споживання тих чи інших видів м’яса залежить від релігійних традицій населення. Подекуди це споживання є обмеженим. А такі країни, як Індія, взагалі є вегетаріанськими. Найбільше їдять м’яса в США, Іспанії, Австралії, Австрії, Данії, Новій Зеландії, на Кіпрі, в Ірландії, Канаді, Франції.

Основними експортерами яловичини та телятини у світі є Австралія, Нова Зеландія, Бразилія, Аргентина, Уругвай. Найбільші експортери свинини — країни ЄС. Серед них лідером є Данія — більш як 950 тис. т щороку (18,7 % світового експорту цього товару). Найбільшими експортерами баранини є Австралія та Нова Зеландія, а птиці — країни ЄС і США.

Рослинні олії — це рідкі за кімнатної температури жири, що добуваються з олійних рослин, таких як соя, соняшник, ріпак, маслина європейська (мал. 171), олійна пальма тощо. Вони становлять близько 80 % загальної кількості олійних культур. Виробництво рослинних олій здійснюється двома основними методами: механічного пресування рослинної сировини та екстракції з використанням розчинників. Обидва ці методи часто застосовують послідовно. Основною сферою вжитку рослинних олій є харчова індустрія. Рослинні олії вживають у їжу в чистому вигляді або використовують як сировину для виробництва кулінарних жирів, маргаринів, спредів та інших харчових продуктів.

Найбільший сегмент олійного ринку охоплює дешева пальмова олія, яку в основному виробляють в Індонезії, Малайзії та Китаї. Важливе значення має виробництво цінної оливкової олії, воно розвинуте в Італії, Іспанії, Греції, США, Аргентині, Чилі. Постійно збільшується випуск соняшникової олії. У 2015 р. він досяг 2,4 млн т. За її виробництвом одним зі світових лідерів є Україна.

Найбільшим у світі виробником продуктів харчування є швейцарська компанія Nestle (мал. 172). Другою є американська компанія Mondelez International (мал. 173). На третьому місці — Archer Daniels Midland (мал. 174).

ТРАДИЦІЙНІ ВИРОБНИЦТВА ТА ВПЛИВ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ НА РОЗВИТОК ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ. У виробництві певних видів харчових продуктів у світі сформувалися стійкі традиції. Зокрема, до традиційних виробників цукру й товарних бананів належать латиноамериканські країни. Найбільше цукру та 20 % усього апельсинового соку виробляють у Бразилії. Найкращі товарні банани постачає на світовий ринок Еквадор. Одним з основних виробників кави є її батьківщина — Ефіопія. Гречку як сировину для виробництва круп широко використовують в Україні, Білорусі та Казахстані.

Мал. 172. Логотип Nestle

Мал. 173. Логотип Mondelez

Мал. 174. Логотип Archer Daniels Midland

Кожен з народів світу має свої кулінарні звичаї. Вони притаманні й українській кухні. Однією з основних її кулінарних традицій є те, що дуже багато продуктів зазнають складної теплової обробки — їх обсмажують, варять, тушкують, запікають. Це дає змогу зберегти аромат продуктів, надає стравам смаку, соковитості. Велику кількість страв готують у шпигованому й фаршированому вигляді (крученики, фарширована птиця й овочі, шпиговане салом і часником м’ясо). Особливо смачні й корисні комбіновані страви з м’яса та овочів — голубці з м’ясом, крученики волинські, яловичина, шпигована з буряками, деруни з м’ясом та сметаною (мал. 175). Українські страви відомі своєю розмаїтістю та високими смаковими якостями. Українська кухня налічує сотні рецептів — борщі й пампушки, паляниці й галушки (мал. 176), грибна юшка, грибний соус, банош, вареники й ковбаси, печені та напої з фруктів і меду відомі далеко за межами України.

Водночас глобалізаційні процеси позначаються й на кулінарних традиціях. Наприклад, у Японії до початку ХХ ст. населення майже не вживало м’яса й молока. Основою тваринного білка була риба. Зі становленням цієї країни як одного зі світових економічних лідерів споживання цих продуктів стало типовим. Японія сьогодні є одним з великих виробників як м’яса птиці, так і молока.

Головним наслідком глобалізаційних процесів у харчовій промисловості є збільшення споживання тваринних продуктів у країнах, які досягають певного рівня розвитку. Це спочатку спостерігалося в європейських та північноамериканських державах, а тепер у країнах нової індустріалізації.

Дізнайтесь детальніше з інтернет-джерел про діяльність найбільших у світі виробників продуктів харчування (мал. 172, 173, 174). Як вони представлені в Україні?

Мал. 175. Пам’ятник деруну в м. Коростені (Житомирська область)

Мал. 176. Пам’ятник галушці в м. Полтаві

ДІЛОВИЙ ЩОДЕННИК

1. Яке основне призначення харчової промисловості? Чи повною мірою вона задовольняє потреби людей у всьому світі?

2. Австралія та Нова Зеландія експортують найбільше яловичини. А Данія — свинини.

3. Україна є одним зі світових лідерів з виробництва соняшникової олії.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1. Визначте основні принципи розміщення підприємств харчової промисловості.

2. Схарактеризуйте основні особливості виробництва молока, м’яса та олії у світі.

3. Назвіть і покажіть на карті основних експортерів молочної продукції.

4. Як впливає глобалізація на кулінарні вподобання населення та розвиток харчової промисловості?

5. Схарактеризуйте місце України на глобалізованому ринку кулінарії.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Надтока, Топузов", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду