Войти
Закрыть

Видова та територіальна структури харчової промисловості України

9 Клас , Географія 9 клас Надтока, Топузов

 

§ 36. ВИДОВА ТА ТЕРИТОРІАЛЬНА СТРУКТУРИ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ

• Чи можна вважати структуру харчової промисловості України доволі різноманітною?

ПРИНЦИПИ РОЗМІЩЕННЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ В УКРАЇНІ. В Україні до харчової промисловості належать такі види підприємств: борошномельно-круп’яні, хлібопекарські, макаронні, кондитерські, цукрові, молочні, м’ясні, олійно-жирові, плодоовочеві, рибні, пивоварні, безалкогольних напоїв, виноробні, тютюнові та ін. (мал. 179).

Харчова промисловість України посідає друге місце за загальним підсумком вартості виробленої промислової продукції. Її діяльність на державному рівні координує Міністерство аграрної політики та продовольства України (мал. 177).

Основними принципами розміщення підприємств харчової промисловості є орієнтація на:

• райони виробництва сировини (табл. 26);

• райони споживання готової продукції (табл. 27).

У першому варіанті сировину за пропорційним співвідношенням до готової продукції транспортувати невигідно, або ж вона втрачає якість під час перевезення.

Таблиця 26. Види підприємств харчової промисловості, що прив’язані до сировини

Мал. 177. Емблема Міністерства аграрної політики та продовольства України

Таблиця 27. Види підприємств харчової промисловості, орієнтовані на споживача

СТРУКТУРА ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ. Територіальна та видова структури харчової промисловості є доволі складними, оскільки її підприємства розташовані майже в кожному промисловому центрі. Більшість промислових пунктів мають підприємства харчової промисловості.

Борошномельно-круп’яна промисловість забезпечує переробку зернової сировини на крупи та борошно. До комплексу підприємств входять: елеватори, зернозберігальні підприємства, хлібокомбінати, макаронні фабрики та крупзаводи. Підприємства об’єднуються в значні виробничі групи, наприклад «Концерн Хлібпром» (мал. 178), до якого входять заводи у Львівській і Вінницькій областях. Хоча існує й цілий ряд дрібних підприємств. Найбільші центри виробництва борошна та круп — це великі міста: Київ, Харків, Запоріжжя, Одеса, Дніпро, Львів.

Мал. 178. Торгові марки «Концерну Хлібпрому»

Хлібопекарська промисловість поширена в усіх регіонах України, кожне місто та селище міського типу має своє підприємство цього напряму. Наприклад, коли нове місто для людей, що постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, — Славутич, лише заселялося, там уже діяло єдине підприємство — хлібозавод.

Олійно-жирова промисловість набула в Україні значного розвитку. Великі посівні площі в південних і центральних областях створюють передумови для її розвитку. Сировинну базу її поповнюють також насіння льону, ріпаку, конопель, гірчиці та зерно кукурудзи та сої. На підприємствах виробляють олію, маргарин, майонез і продукт переробки відходів виробництва — мило. Найбільші олійно-жирові комбінати та олієекстраційні заводи працюють у Дніпрі, Запоріжжі, Кропивницькому, Полтаві, Чернівцях, Одесі.

Картографічний навігатор

Мал. 179. Карта «Харчова промисловість України»

Знайдіть на карті (мал. 179) основні центри олійно-жирової та кондитерської промисловості. Що вам відомо про їхній розвиток в Україні?

Мал. 180. Пам’ятник морозиву в м. Житомирі

М’ясна та молочна промисловість забезпечує населення цінними продуктами харчування, одержаними в результаті переробки тваринницької сировини. Молоко й молочні продукти, масло, сири, м’ясопродукти та ковбасні вироби — ось неповний перелік продукції молочних, сироробних і м’ясних підприємств. Виробництво молока в Україні становило у 2014 р. 11 230,5 тис. т. Незважаючи на складну економічну ситуацію, воно навіть дещо зросло порівняно з попереднім роком.

Провідну роль у виробництві молока відіграють Харківська, Дніпропетровська, Київська, Львівська області. Продукція окремих підприємств відзначається особливою якістю: це львівська «Галичина», київський «Галактон», житомирський «Рудь» (мал. 180) та ін.

Найбільше м’яса виробляють у Вінницькій, Донецькій, Харківській, Запорізькій, Дніпропетровській, Київській та Черкаській областях. У структурі цього виробництва переважає яловичина, майже таку саму кількість м’ясної продукції випускають зі свинини, а м’ясо птиці становить до 15 % загального обсягу м’ясопродуктів.

В Україні невпинно збільшується виробництва м’яса птиці. Доволі стабільним є виробництво свинини — 742,6 тис. т (2016 р.), а виробництво яловичини останнім часом зменшилося та стабілізувалося на цифрі 59,4 млн т на рік (2016 р.).

Цукрова промисловість сформувалася у другій половині ХІХ ст. Головною зоною її поширення є Лісостеп. Основні цукрові заводи зосереджені на Поділлі та в Центральній частині України. Загалом діючими є 32 підприємства, але значно більша їх частина законсервована й не випускає продукції. Наша країна виробляє 2,1 % цукру у світі (2015 р.).

Рибна промисловість розвивається в приморських регіонах. Її підприємства дають рибу, рибні консерви, а також побічну продукцію, яка використовується у медицині, харчовій промисловості та сільськогосподарському виробництві. Рибопереробні підприємства зосереджені в Херсоні, Одесі, Миколаєві.

Плодоовочеконсервна промисловість виробляє продукцію широкого вжитку: соки, джеми, компоти, варення, сушені й консервовані овочі та фрукти, дитяче харчування. Найбільші підприємства розташовані в Степу, Лісостепу, на Закарпатті. Відомими на всю країну є підприємство «Сандора» (Миколаїв), Одеський завод дитячого харчування та Берегівський консервний комбінат (Закарпатська область).

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВИРОБНИЦТВА ХАРЧІВ В УКРАЇНІ. Проблеми розвитку харчової промисловості України пов’язані з недосконалістю технологій переробки та збереження готової продукції. На багатьох підприємствах використовується неефективне застаріле обладнання (цукрові заводи). Проте чимало харчових підприємств є добре оснащеними і конкурентоздатними не лише на внутрішньому ринку. Це передусім кондитерські й пивоварні компанії. Здійснено реконструкцію на багатьох заводах молочної, м’ясної та борошномельно-круп’яної промисловості (мал. 181).

Україна і світ

Виноробна промисловість України випускає вина, які неодноразово визнавали найкращими у світі. Серед них найвідомішим є кримське вино «Мускат хутора червоного каменю».

Мал. 181. Завод «Оболонь» (а) у Києві та Яготинський маслозавод (б) працюють за прогресивними технологіями виробництва

«Слава помідору» в м. Кам’янці-Дніпровській (Запорізька область)

«Ніжинський огірок» в м. Ніжині (Чернігівська область)

Кавуну в м. Голій Пристані (Херсонська область)

Солодкоїжкам у м. Сумах

Мал. 182. Пам’ятники продуктам харчування у містах України

Харчова промисловість є одним з видів економічної діяльності, що стрімко розвиваються. Сьогодні кожний вид харчової промисловості планує подальшу свою роботу у зв’язку зі вступом України до СОТ.

ДІЛОВИЙ ЩОДЕННИК

1. В Україні широко представлені різні види харчової промисловості. її підприємства у своєму розміщенні орієнтуються або на сировину, або на споживача.

2. Харчова промисловість України цілком забезпечує потреби країни в продуктах харчування.

3. На окремих підприємствах харчової промисловості здійснено переоснащення виробництва, що дає їм змогу успішно конкурувати на внутрішньому та світовому ринках.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

Схарактеризуйте принципи розміщення підприємств харчової промисловості в Україні.

2. Нанесіть на контурну карту основні центри різних її видів.

3. Зіставте територіальну структуру олійно-жирової та цукрової промисловості.

4. Які особливості розміщення підприємств борошномельно-круп’яної та хлібопекарської промисловості?

Проведіть ДОСЛІДЖЕННЯ

Українські та імпортні продукти в споживчому кошику вашої родини

Для проведення цього дослідження вам необхідно проаналізувати, продукти харчування яких виробників споживає ваша родина. Для цього:

1. Протягом тижня ведіть опис продуктів, які купує ваша родина. Уважно вивчайте їх, записуючи до таблиці (у дві колонки). До першої занотовуйте продукти, зроблені в Україні, до другої — виготовлені в інших країнах.

2. Математичним шляхом визначте відсоток вітчизняних та імпортних продуктів у тижневому раціоні вашої родини.

3. Зробіть висновок.

Традиційні продукти харчування в Україні та країнах-сусідах

Для виконання цього дослідження вам знадобиться інформація з мережі Інтернет та інших ресурсів.

1. Скористайтеся джерелами географічної інформації, зокрема мережею Інтернет, і визначте:

• 10 найтиповіших продуктів харчування в Україні.

• 10 найтиповіших продуктів харчування у трьох (на вибір) країнах-сусідах України.

2. Зробіть висновок.

3. Поміркуйте, чому саме цим стравам, фруктам та овочам (мал. 175, 176 на с. 149, 180, 182) встановлено пам’ятники в Україні. Підготуйте свою фотодобірку «смачних» пам’ятників, встановлених у нашій країні та світі.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Надтока, Топузов", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду