Войти
Закрыть

Водний, повітряний і трубопровідний транспорт. Зв’язок в Україні

9 Клас , Географія 9 клас Надтока, Топузов

 

§ 39. ВОДНИЙ, ПОВІТРЯНИЙ І ТРУБОПРОВІДНИЙ ТРАНСПОРТ. ЗВ’ЯЗОК В УКРАЇНІ

• Який транспорт належить до водного? Поміркуйте, чому для України важливі морський і річковий його види.

• Які характеристики повітряного транспорту докорінно відрізняють його від інших видів?

МОРСЬКИЙ ТРАНСПОРТ. Чорне та Азовське моря майже не замерзають (лише невеликі їхні ділянки на короткий час вкриваються кригою). Це позитивно впливає на розвиток морського транспорту, який дуже перспективний для України. Сьогодні він забезпечує лише 4 % вантажообігу.

Раніше морський транспорт України поділявся на три пароплавства: Чорноморське, Азовське, Українсько-Дунайське. Але у зв’язку з переходом до ринкових відносин відбулося їхнє перепрофілювання на судноплавні компанії. Найвідомішими з них — Українське морське пароплавство, Чорноморське морське пароплавство, Азовське морське пароплавство, Українське Дунайське пароплавство, судноплавні компанії «Укртанкер», «Укрферрі». Центр Азовського пароплавства розташований у Маріуполі, Дунайської судноплавної компанії — в Ізмаїлі, решта компаній зареєстровані в Одесі.

Для морського транспорту особливе значення мають порти. Морський порт — це приморський населений пункт, що має комплекс споруд, призначених для вантаження і розвантажування морських суден. Найбільші порти України: Одеса (мал. 197), Чорноморськ, Южний, Білгород-Дністровський, Миколаїв, Ізмаїл.

Загалом в Україні діють 18 портів (частина з них — на території незаконно анексованого Росією Криму), їм підпорядковуються 175 перезавантажувальних комплексів і вісім судноремонтних заводів. Навіть невеликі порти, такі як Скадовськ або Усть-Дунайськ, відіграють певну роль у структурі морського транспорту. Між Чорноморськом і Варною, Одесою й Хайфою (Ізраїль) та іншими портами діють міжнародні морські переправи.

Загальна кількість суден в Україні останнім часом скорочується. Адже їхній середній «вік» — близько 20 років. Сьогодні кількість суден у робочому стані не перевищує 200.

ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ. Зміна економічних пріоритетів у зовнішній торгівлі призводить до перерозподілу вантажопотоків. Виникає потреба в перевезенні морським транспортом України нових для нього вантажів: скрапленого газу, манганової руди, цементу, мазуту. Для цього необхідно оновлювати флот спеціалізованими суднами: танкерами, газовозами, суховантажами. Україна потребує близько 150 вантажних транспортних суден.

У зв’язку з потребою України в енергоносіях упроваджуються програми зі спорудження спеціальних терміналів та екологічно чистих нафтоприймальних комплексів у Одеському, Южному, Чорноморському, Миколаївському, Маріупольському, Дніпро-Бузькому портах. Поступово впроваджується програма з розвитку в Україні пасажирських і туристично-екскурсійних перевезень. Перспективи розвитку морського транспорту значні. Надходження від нього до державного бюджету становлять щорічно близько 1 млрд дол. США.

Мал. 196. Військово-морський прапор України

Мал. 197. Пасажирський термінал Одеського морського порту

Поміркуйте, чому Одеський порт (мал. 197) називають «морськими воротами України».

Україна і світ

Морським транспортом України щороку експортують до країн Європи 9 млн т вантажів, Азії й Океанії — 14 млн т, Америки 2 млн т, Африки — 1,5 млн т.

Мал. 198. Річковий трамвай у м. Києві

Мал. 199. Логотип компанії «Міжнародні авіалінії України»

РІЧКОВИЙ ТРАНСПОРТ. Як і морський, річковий транспорт має ряд переваг над сухопутним. Це й готові природні шляхи, й можливість водночас перевозити великі обсяги вантажів і пасажирів.

Іще на початку ХІХ ст. в межах України були сполучені річки Чорноморського басейну. Так з’явилася можливість із Дніпра і його приток транспортувати вантажі в Німан, Віслу та Західну Двіну.

Загальна довжина судноплавних річок України становить 4,4 тис. км. Найголовнішою водною артерією є Дніпро, він судноплавний від м. Орші (Білорусь) до впадіння в Чорне море. Судноплавними є річки Дніпровського басейну: Десна, Прип’ять, Стрий, Горинь, Сула та Дністер, Дунай, Сіверський Донець, Південний Буг.

Річковий транспорт вважають найдешевшим. Ним переправляють великогабаритні вантажі, серед яких більше половини — будівельні матеріали. Крім цього, перевозять вугілля, кокс, руди, металобрухт, зерно. Найбільшими річковими портами є Дніпро, Запоріжжя, Київ, Рені.

Річковий транспорт потребує реконструкції та переоснащення суден. Для цього необхідно реанімувати необхідні площі на Херсонському, Запорізькому та Київському судноремонтних заводах.

ПОВІТРЯНИЙ ТРАНСПОРТ. Він є наймолодший і найшвидший з усіх видів транспорту. Найширше використовується для перевезення пасажирів. Авіатранспортом доставляють пошту, термінові вантажі. За допомогою літаків здійснюють аерофотозйомку, санітарні перевезення, хімічну обробку посівів і боротьбу з лісовими пожежами.

Найбільші аеропорти України розташовані в містах: Бориспіль (мал. 200) (обслуговує Київ), Харків, Дніпро, Одеса, Запоріжжя, Львів, Кропивницький, Київ («Жуляни»).

Регулярними рейсами Україна пов’язана з понад 70 країнами світу. Зокрема, компанія «Міжнародні авіалінії України» (мал. 199) здійснює прямі рейси до Німеччини, США, Канади, Ізраїлю, Польщі, Австрії та інших країн.

Нині відбувається технічне переоснащення повітряного транспорту. Його флот поновлюється літаками Ту-204, Ту-154М, Ту-154В, Як-42, Іл-114, «Боїнг-737». Особливі сподівання вітчизняних авіаторів пов’язані зі створенням українського аеробуса Ан-218, який за основними параметрами наближається до найкращих зразків зарубіжної авіатехніки.

ТРУБОПРОВІДНИЙ ТРАНСПОРТ. Цей вид транспорту є порівняно молодим. За технічними характеристики він найекономічніший, забезпечує близько половини загального вантажообігу країни. В Україні діють такі різновиди трубопровідного транспорту: нафтопроводи, газопроводи, аміакопроводи, етиленопроводи.

Перший газопровід в Україні «Дашава — Стрий — Дрогобич» було прокладено в 1924 р. Сьогодні мережа газопроводів сягає близько 35 тис. км. Найбільшими, які проходять територією нашої країни, є: «Союз», «Уренгой (Росія) — Помари — Ужгород», «Братерство», «Долина — Словаччина — Чехія», «Шебелинка — Полтава — Київ», «Шебелинка — Дніпро — Кривий Ріг», «Дашава — Київ — Москва».

Мал. 200. Аеропорт «Бориспіль» — «повітряні ворота України»

Поміркуйте, яке значення має аеропорт «Бориспіль» (мал. 200) для України.

Мал. 201. Станція швидкісного трамваю у м. Кривому Розі

Проаналізуйте дані діаграми (мал. 202). Про що вони свідчать?

Мал. 202. Динаміки перевезення пасажирів тролейбусами в м. Кропивницькому

Україна є найбільшим у світі транзитером (забезпечує транспортування через свою територію) природного газу. Переважно він постачається з Росії, значною мірою з Туркменістані. У перспективі можна розширювати поставки газу з Ірану.

Нафтопроводами надходить майже 94 % нафти, яка споживається в Україні. У нас діють 12 основних і ряд допоміжних нафтопроводів. Найпотужніші з них: «Самара (Росія) — Лисичанськ — Кременчук — Херсон» (має відгалуження до Одеси), «Дружба», «Баку (Азербайджан) — Супса — Одеса — Броди — Адамова Застава (Польща)», «Гнідинці — Прилуки — Кременчук», «Качанівка — Охтирка», «Долина — Дрогобич», «Битків — Надвірна».

У перспективі велике значення для України має налагоджування транспортування нафти не лише з Росії, а й з Азербайджану та Казахстану.

Серед продуктопроводів слід відзначити аміакопровод, кінцевим пунктом якого є порт Одеса, та етиленопровід «Дунайварош (Угорщина) — Калуш».

МІСЬКИЙ ПАСАЖИРСЬКИЙ ТРАНСПОРТ. До міського пасажирського транспорту належать: метрополітен, трамвай, тролейбус, автобус, таксі та інші види.

Будівництво метрополітену в Києві розпочалося в 1940 р., а перша лінія «Вокзальна — Хрещатик» була здана в експлуатацію в 1960 р. Сьогодні в Києві функціонують три гілки метрополітену. Цей вид транспорту діє також у Харкові та Дніпрі.

Трамвайний транспорт функціонує у 24 містах України. Швидкісні трамваї в нашій країні курсують у Києві й Кривому Розі (мал. 201). Перші трамвайні колії з’явилися в Україні в 1892 р. в Києві та в 1894 р. у Львові (мал. 205, 206). На сьогодні протяжність трамвайних ліній нашої країни становить 2 тис. км.

Одним з масових видів транспорту є тролейбусний. Перші тролейбуси почали їздити Києвом (1935 р.) та Харковом (1939 р.). Сьогодні цей вид транспорту поширений у 46 містах, загальна протяжність тролейбусних ліній наближається до 4,5 тис. км.

Понад 400 міст України мають автобуси загального користування.

У Києві діє один з особливих видів транспорту — фунікулер (мал. 203). Він забезпечує транспортування пасажирів з низько розташованого Подолу до центральної частини міста.

ЗВ’ЯЗОК В УКРАЇНІ. У нашій країні діє єдина національна мережа зв’язку. В усіх обласних центрах тривають процеси створення цифрових автоматичних телефонних станцій (АТС). Завдяки Чорноморській волокнисто-кабельній системі Україна приєдналася до цифрової мережі зарубіжних країн. Триває процес створення мережі супутникового зв’язку. Засновано підприємство «Укрзв’язок». Системою мобільного зв’язку охоплено більшість населення країни. Створено цілу мережу станцій. Сформовано спеціальні зони покриття, що забезпечують нормальне функціонування цього виду зв’язку. Україна відзначається доволі швидкими темпами розвитку мережі Інтернет. Не останню роль у цьому відіграє національний оператор зв’язку «Укртелеком» (мал. 204).

Мал. 203. Фунікулер в м. Києві

Мал. 204. Логотип «Укртелекому»

Мал. 205. Пам’ятна монета України, присвячена кінному трамваю у Києві (а) та Львові (б)

ДІЛОВИЙ ЩОДЕННИК

1. В Україні діє система нафтопроводів і газопроводів, а також аміакопровід та етиленопровід. Україна є найбільшим у світі транзитером природного газу.

2. Україна має 18 морських портів (деякі з них розташовані на території незаконно анексованого Росією Криму).

3. В Україні функціонують чотири паромні переправи, які сполучають її з Болгарією, Росією, Грузією, Ізраїлем.

4. Річкові перевезення здійснюються Дніпром, Десною, Прип’яттю, Південним Бугом, Сіверським Дінцем, Дністром та Дунаєм.

5. Україна відзначається швидкими темпами поширення цифрового, мобільного та Інтернет-зв’язку.

ЗНАЮ, РОЗУМІЮ, ВМІЮ ПОЯСНИТИ

1. Поясніть, чому водний транспорт є значно дешевшим від сухопутного.

2. Назвіть і знайдіть на карті найбільші морські та річкові порти України. Позначте їх на контурній карті.

3. Схарактеризуйте структуру морського транспорту.

4. Назвіть основні судноплавні річки України.

5. Яка протяжність мережі газопроводів України?

6. Які різновиди трубопроводів діють у нашій країні?

7. Розкажіть про роль повітряного транспорту в економіці нашої країни.

8. Позначте на контурній карті найбільші трубопроводи й аеропорти країни.

9. Які основні різновиди міського пасажирського транспорту представлені в містах нашої країни? А у вашому населеному пункті?

10. Яким чином розвиток зв’язку впливає на економіку України?

Мал. 206. Пам’ятник першому трамваю в м. Києві

Проведіть ДОСЛІДЖЕННЯ

Міські види транспорту вашого обласного центру

Для виконання цього дослідження:

1. Уважно вивчіть транспорт вашого обласного центру, використовуючи різноманітні джерела інформації.

2. Заповніть у зошиті таблицю 29.

Таблиця 29

3. Зробіть висновок.

4. Підготуйте свою фотодобірку про міський транспорт у різних куточках України і світу.

* Завдання виконуються за бажанням учня.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Надтока, Топузов", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду