Войти
Закрыть

Машинобудування в Україні

9 Клас , Географія 9 клас Гілецький

 

§ 29. Машинобудування в Україні

СПРОБУЙТЕ ВІДПОВІСТИ

1. Які проблеми в машинобудуванні України ви знаєте?

2. Чи має Україна високотехнологічні виробництва машинобудування?

1. Машинобудування в Україні

Машинобудування виникло в Україні в першій половині XIX ст. На початку XX ст. частка України в загальному промисловому виробництві Російської імперії становила 25 %. Відносно розвиненими були сільськогосподарське й транспортне машинобудування (виробництво паротягів, вагонів, суден). Особливо швидкими темпами машинобудування почало розвиватися з другої половини XX ст., коли створювалися нові виробництва — приладобудування, авіаційна, радіоелектронна промисловість тощо.

Машинобудування України на початку 1990-х рр. давало понад 30 % загального обсягу виробництва промислової продукції. Проте економічна криза 1990-х рр. найбільше позначилася саме на роботі машинобудівних підприємств. Як результат частка вартості продукції машинобудування зараз становить лише близько 8 % усього промислового виробництва держави та 6,6 % ВВП. Ці показники істотно поступаються показникам розвинених країн світу, що свідчить про недостатність розвитку машинобудування в Україні.

Серед найголовніших проблем підприємств машинобудування України, які потребують свого розв’язання, є:

1) значна зношуваність устаткування на підприємствах (близько 75 %). Експлуатація застарілого обладнання знижує продуктивність виробництва та якість продукції;

2) низька активність щодо проектування та використання нових видів продукції. Так, кількість національних підприємств, які впроваджують нові винаходи у виробництво, становить трохи більше 5 % від їхньої загальної кількості;

3) відсутність в Україні цілого ряду високотехнологічних виробництв машинобудування, особливо тих, які є ключовими у зміцненні експортних позицій;

4) за якістю й використаними технологіями побутові прилади, вироби радіоелектроніки, дорожньо-будівельні та інші різноманітні товари неконкурентоспроможні порівняно із зарубіжними аналогами.

2. Найбільші центри виробництва транспортних засобів

Транспортне машинобудування України спеціалізується на виробництві майже всіх видів транспортних засобів. Проте вітчизняне автомобілебудування зорієнтоване переважно на внутрішнє споживання. У ньому зайнято менше ніж 0,1 % від усіх працюючих у країні. У сегменті легкових автомобілів наявні здебільшого виробництва великовузлового складання іноземних марок середнього класу. Загалом в українському автомобілебудуванні працює близько 100 підприємств, найбільші з яких розташовані в Запоріжжі (ЗАЗ — легкові автомобілі), Кременчуку (КрАЗ — вантажні та спеціальні автомобілі) (мал. 1), Черкасах («Богдан» — легкові та спеціальні автомобілі), Луцьку (виробництво автобусів, тролейбусів та електробусів під маркою «Богдан»), Києві («УкрАвто» — легкові автомобілі, «Богдан Моторс» — автобуси й тролейбуси), Чернігові (автобуси «Еталон»), Борисполі (автобуси й вантажні автомобілі БАЗ), Кам’янському (автобуси ЛАЗ та ДАЗ), Львові («Електрон» — трамваї та тролейбуси) (мал. 2).

ЧИ ВІДОМО ВАМ, ЩО...

Перша фабрика сільськогосподарських машин була відкрита в 1840 р. у селі Млієві на Черкащині. Вона була обладнана найновітнішим на той час устаткуванням. Основною продукцією фабрики були парові машини та інше обладнання для цукрових заводів, яке за якістю не поступалося продукції відомих європейських фірм.

Мал. 1. Вантажний автомобіль Кременчуцького автомобілебудівного заводу.

Мал. 2. Тролейбус львівського підприємства «Електрон».

Залізничне машинобудування випускає різні вагони. Центрами вагонобудування є Кам’янське («Дніпровагонмаш»), Кременчук (Крюківський вагонозавод). Залізничні цистерни й вагони виготовляють у Маріуполі. У великих містах працюють локомотиворемонтні заводи.

Суднобудування в Україні зосереджено у великих морських (Чорне, Азовське моря) та річкових (річка Дніпро) портах. Морські судна будують у Миколаєві («Океан», Завод імені 61-го комунара) і Херсоні (Херсонський суднобудівний завод), річкові й морські — у Києві. Судноремонтні заводи працюють в Одесі та Маріуполі.

Найбільшими центрами ракетно-космічної та авіаційної промисловості в Україні є Київ («Антонов») (мал. 3), Харків (Харківський авіаційний завод), Запоріжжя («Мотор Січ»), Дніпро («Південмаш») (мал. 4). Загалом ракетно-космічне та авіаційне виробництво налічує понад 60 підприємств, на які припадає чверть працівників усього національного машинобудування. Потенціал авіаційної промисловості дає змогу збільшувати обсяги розробок і виробництва авіатехніки, зокрема: регіональних пасажирських та транспортних літаків; авіаційних двигунів і агрегатів; бортового радіоелектронного обладнання, яке орієнтоване на використання супутникових систем зв’язку, навігації та спостереження; вертольотів і літальних апаратів малої авіації, зокрема безпілотних. До перспективних розробок належать літаки «Ан» різних модифікацій, виробництво авіадвигунів, вертольотів.

Мал. 3. Складання на підприємстві «Антонов» найбільшого у світі за вантажопідйомністю літака Ан-225 «Мрія».

3. Найбільші центри виробництва промислового обладнання, сільськогосподарської техніки, побутової електротехнічної та електронної продукції

Підприємства, що виготовляють машини й устаткування для металургії, гірничодобувної, хімічної промисловості, паливно-енергетичного комплексу, відносять до важкого машинобудування. Вони розміщені переважно на Донбасі та в Придніпров’ї. До найбільших центрів і підприємств належать Маріуполь («Азовмаш»), Краматорськ (Новокраматорський машинобудівний завод), Донецьк (НВК «Гірничі машини»), Суми (НВО імені Фрунзе), Харків («Електроважмаш», «Турбоатом») (мал. 5), Київ («Більшовик»), Дніпро («Дніпроважмаш»). Це одна з найбільш розвинених складових машинобудування країни, продукцію якої охоче купують за кордоном як східні, так і західні партнери. На цих підприємствах виробляють екскаватори, навантажувачі, ковші, виливниці, конвертори, самохідні трамбувальні, бурові, тунелепрохідні, ливарні, дорожні машини, елеватори, агрегати для подрібнення та сортування руд тощо.

Верстатобудівні заводи, які виробляють токарні автомати й напівавтомати, алмазно-розточувальні верстати, розташовані в Харкові, Львові, Києві, Бердичеві (Житомирська обл.), Одесі, Черкасах, Дніпрі.

Мал. 4. Складання на підприємстві «Південмаш» ракетного носія «Зеніт» — одного з кращих у світі.

Мал. 5. Виготовлення гідротурбіни на Харківському підприємстві «Турбоатом».

Провідними підприємствами вітчизняного приладобудування є виробничі об’єднання «Імпульс» у Сєвєродонецьку та «Електронмаш» у Києві. Широкий асортимент електровимірювальних та інших приладів випускають у Києві, Харкові, Івано-Франківську, Львові, Сумах, Черкасах, Житомирі, Луцьку.

Сільськогосподарське машинобудування України забезпечує фермерські господарства лише деякою необхідною технікою. Його підприємства розташовані в районах найбільш розвиненого сільського господарства. Найбільшими підприємствами на сьогодні є Харківський тракторний завод, підприємство «Ельворті» в Кропивницькому (мал. 6).

Електротехнічне машинобудування, яке спеціалізується на випуску електричних двигунів, апаратів, приладів, кабелю та іншої продукції, що призначена для передачі й споживання електроенергії, представлене заводами в Харкові, Києві, Запоріжжі, Полтаві, Львові, Донецьку тощо.

Підприємства електронної промисловості розташовані переважно у великих містах, де зосереджені висококваліфіковані трудові ресурси, науково-дослідні інститути. Серед них виділяються радіоелектронні підприємства Львова, Києва, Дніпра й Сімферополя, виробництва електронних мікроскопів у Сумах. У наш час на цих підприємствах здійснюється переважно складання кінцевої продукції з комплектуючих, що надходять від провідних світових виробників. Так, львівська корпорація «Електрон» виготовляє рідкокристалічні LED-телевізори «Електрон» (мал. 7) із розмірами екрана від 16 дюймів (41 см) до 42 дюймів (107 см). Вони виготовляються з використанням комплектації від кращих світових виробників і відзначаються високою якістю, розширеним набором технічних та функціональних характеристик.

ЗАКРІПЛЮЄМО ЗНАННЯ

1. Якими є особливості сучасного стану машинобудування в Україні та які існують проблеми в його розвитку? 2. Якою є географія транспортного машинобудування в Україні? 3. Назвіть центри важкого машинобудування України. 4. Які чинники вплинули на розміщення підприємств сільськогосподарського, електротехнічного машинобудування?

Мал. 6. Зернова сівалка підприємства «Ельворті».

Мал. 7. Рідкокристалічний телевізор «Електрон».

Мал. 8. Туристичний автобус, виготовлений на Чернігівському автозаводі.

ЗАСТОСОВУЄМО ЗНАННЯ, ПРАЦЮЄМО ТВОРЧО

1. Позначте на контурній карті України центри транспортного машинобудування. 2. Користуючись додатковою літературою, підготуйте коротке повідомлення про виробництво продукції ракетно-космічної та авіаційної промисловості України.

ПРАКТИЧНА РОБОТА № 7

Позначення на контурній карті України центрів виробництва транспортних засобів та пояснення чинників їх розміщення

1. На контурній карті України позначте та підпишіть:

• кружечком червоного кольору підприємства автомобілебудування в Запоріжжі (Запорізький автомобілебудівний завод), Кременчуку (Кременчуцький автомобільний завод), Черкасах («Богдан»), Луцьку («Автоскладальний завод № 1»), Києві («УкрАвто», «Богдан Моторе»), Чернігові («Чернігівський автозавод», мал. 8), Борисполі («Бориспільський автозавод»), Кам’янському (Дніпровський автобусний завод), Львові («Електрон»);

• власними позначками центри залізничного машинобудування: Кам’янське («Дніпровагонмаш»), Кременчук («Крюківський вагонобудівний завод»), Маріуполь «Азовзагальмаш»);

• синім кружечком виробництва: морських суден у Миколаєві («Океан», Завод імені 61-го комунара) і Херсоні (Херсонський суднобудівний завод), річкових і морських суден у Києві;

• чорним кружечком центри ракетно-космічної та авіаційної промисловості: Київ («Антонов»), Харків (Харківський авіаційний завод), Запоріжжя («Мотор Січ»), Дніпро («Південмаш»).

2. Укажіть чинники, які зумовили розміщення цих виробництв саме в зазначених містах.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "Географія 9 клас Гілецький", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду