Войти
Закрыть

Міжнародний туризм

9 Клас , Географія 9 клас Гільберг, Савчук 2022 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Гільберг, Савчук 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 43.Міжнародний туризм

Дізнайтесь, до яких країн найчастіше подорожують? З якою метою? Про роботу яких туроператорів ви знаєте?

ВИДИ МІЖНАРОДНОГО ТУРИЗМУ. Міжнародний туризм поділяється на:

  • в’їзний (іноземний) — із забезпечення прийому та обслуговування іноземних громадян у певній країні, куди вони прибули на певний час із туристичною метою;
  • виїзний (зарубіжний) — поїздки за межі країни постійного проживання, з туристичною метою на термін від однієї доби до року.

Такий поділ має суттєве значення для точного підрахунку міжнародних туристів. Подорожі громадян власною країною та іноземних громадян у межах цієї країни, а також надання низки послуг власним громадянам з організації їхніх подорожей за кордон об’єднують у національний туризм.

ОСНОВНІ ТУРИСТИЧНІ РЕГІОНИ СВІТУ. Основні міжнародні туристичні потоки спрямовані до країн Західної Європи. У цій частині світу розвинені всі види туризму. Нині він бурхливо розвивається в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Також важливим регіоном світового туризму є Північна Америка та країни Карибського басейну. В Африці, окрім традиційних районів міжнародного туризму на півночі континенту, зростає кількість іноземних туристів і туристок до південноафриканських країн. Особливе місце у світовому туризмі займає Близький Схід, де зосереджено головні святині найпоширеніших релігій (мал. 134).

Мал. 134. Структура міжнародних туристичних потоків за регіонами світу у 2019 р., %

Нині, коли кожен п’ятий мешканець планети виїжджає з туристичною метою за кордон, великого значення набуває розбудова міжнародних аеропортів-хабів. Більшість міжнародних туристів виїжджають за кордон відпочити й оздоровитися. Тому приморські райони й острови Середземного, Карибського, Червоного морів є основними туристичними районами світу. Також значна кількість туристів відвідує світові центри культури з пізнавальними екскурсіями. Лідирують міста Європи: Париж, Рим, Лондон.

Лікують переважно на бальнеологічних і морських курортах. Розміщення найвідоміших бальнеологічних курортів залежить від наявності унікальних за хімічним складом родовищ мінеральних вод, лікувальних грязей, озокериту. Більшість із них зосереджено в Італії, Німеччині, Франції, Швейцарії, Чехії. У бальнеологічних центрах світового значення сформувалася спеціальна інфраструктура, облаштована для прийому людей з особливими потребами. Провідними такими центрами є курорти: Баден-Баден (Німеччина), Віші (Франція), Монтре (Швейцарія), Карлові Вари (Чехія). Унікальне поєднання сприятливого для одужання мікроклімату з відповідними лікувальними природними компонентами дозволяє суттєво поліпшити стан здоров’я значній частині відвідувачів з різних країн світу.

Дізнайтеся більше

Діловий туризм можна назвати найдавнішим його видом. Після того як людина розпочала економічну діяльність, вона регулярно почала навідуватись до сусідів з метою обміну. Тенденцію продовжили місіонери, мореплавці та першовідкривачі на славу європейських монархій, купці та комерсанти... Отже, до XXI от. людство непогано налагодило механізм ділових поїздок, і сьогодні цим займається спеціалізований туризм.

У світі також зростає кількість туристів і туристок, яких приваблюють екзотичні віддалені природні райони, такі як Антарктида й Гімалаї. Найвідоміші природні національні парки світу на всіх континентах є одними з найважливіших місць відвідання туристами.

Глобалізація призвела до уніфікації та стандартизації туризму. Створено туристичні маршрути з відвідання певних подій, таких як олімпійські ігри, карнавали, кінофестивалі.

КРАЇНИ СВІТУ З НАЙБІЛЬШОЮ КІЛЬКІСТЮ ОБ’ЄКТІВ ВСЕСВІТНЬОЇ СПАДЩИНИ ЮНЕСКО. Кожна країна має унікальні пам’ятки культури й мистецтва. Внесення їх до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО дозволяє поширити інформацію про них на весь світ. Таким чином туристи можуть гарантовано обрати для відвідання унікальний об’єкт світового значення. Серед них переважають об’єкти культурної спадщини (мал. 135).

Мал. 135. Розподіл об’єктів списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у 2020 р., %

Майже половина об’єктів списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО зосереджена в Європі. Більшу частину з них становлять пам’ятки історії та культури Франції, Іспанії, Італії, Німеччини, Великої Британії, Греції.

Об’єкти природної спадщини людства найбільш представлені в Австралії (наприклад, Великий Бар’єрний риф), Новій Зеландії (Національний парк «Тонгаріро»), у Східній Африці (Національний природний парк «Серенгеті»).

У Північній і Західній Африці більше половини відповідних об’єктів є пам’ятками історії та культури.

У країнах Азії сконцентрована майже п’ята частина загальної кількості пам’яток, внесених до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Переважно це пам’ятки історії та культури. Найбільше їх у Китаї (мал. 136).

Мал. 136. Статуя Будди у м. Лешань — об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО (Китай)

Серед країн Латинської Америки половина об’єктів культурної спадщини людства розташована в Мексиці (наприклад, міста народу майя).

На Близькому Сході домінують об’єкти культурної спадщини людства (наприклад, м. Петра в Йорданії).

ЗАПАМ’ЯТАЙТЕ: стисло про головне

• Міжнародний туризм є однією з найпоширеніших форм обміну послугами.

• Основним регіоном туризму є Європа.

• Список об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО є дороговказом для обрання маршрутів подорожі для багатьох туристів. Тому включення в нього нових об’єктів на території України сприятиме залученню іноземних туристів до нашої держави.

Знаю і вмію обґрунтувати

  • 1. Поясніть, як процеси глобалізації впливають на міжнародний туризм.
  • 2. Які чинники визначають формування міжнародних туристичних потоків?
  • 3. Схарактеризуйте просторові тенденції сучасної географії туризму.
  • 4. Зіставте перелік об’єктів списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в ПАР, Мексиці, Шрі-Ланці, Казахстані. Як ви вважаєте, чому вони відмінні та як це зумовлює приїзд іноземних туристів до цих країн?
  • 5. Схематично покажіть зв’язки туризму з іншими видами економічної діяльності.

Працюю з картою

Позначте на контурній карті світу країни з найбільшою кількістю об’єктів Списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Поясніть їхнє лідерство.

Шукаю в інтернеті

Використовуючи офіційний сайт списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, визначте, які країни світу мають їхню найбільшу кількість у переліку природних, природно-культурних, культурних і нематеріальних об’єктів у світі. Поясніть, чому саме ці країни є лідерами за кількістю кожного виду пам’яток у світі.

Генерую ідеї

Запропонуйте власний план заходів, яких необхідно вжити в Україні для збільшення кількості іноземних туристів і туристок.

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Гільберг, Савчук 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду