Войти
Закрыть

Лісове господарство

9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 16. Лісове господарство

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

• Основні лісові пояси світу. Лісозабезпеченість. У земельному фонді світу на ліси припадає 40,3 млн км2 площі суходолу, або 27 %. Лісові ресурси мають надзвичайно велике значення для економіки будь-якої країни, оскільки вони є сировиною для різних промислових виробництв, а також виконують рекреаційну, захисну та екологічну функції.

Ліси на земній кулі зосереджені у двох поясах - північному і південному. Північний пояс розташований переважно в помірному географічному поясі Північної півкулі і представлений хвойними, мішаними й широколистими лісами. Південний пояс охоплює ліси екваторіального і тропічного географічних поясів.

Важливими показниками оцінки лісових ресурсів є лісистість території, лісозабезпеченість, запаси деревини. Лісистість указує на ступінь покриття території лісом. Вона обчислюється як відношення площі лісів до усієї площі країни чи регіону. Лісозабезпеченість - це показник площі лісу на душу населення. Запаси деревини, що використовується в меблевому, лісохімічному, будівельному та інших промислових виробництвах, не однакові в лісах північного і південного поясів. Найбільші запаси деревини північного лісового поясу зосереджені у США, Канаді, Росії, а південного - у Бразилії, Індонезії, Венесуелі, Конго.

На одного жителя Землі пересічно припадає 0,6 га лісу. В окремих країнах цей показник вищий за середній, а в інших - набагато нижчий. Так, лісозабезпеченість у Республіці Конго - 20 га на одну особу, у Швеції - 3, Бразилії - 2,7, а в Китаї та Індії - 0,1 і 0,8 га/особу відповідно.

Країни, багаті на лісові ресурси, розвивають лісове господарство. Це сфера економіки, що вирощує, вивчає, веде облік і відтворення, охорону і захист лісів, а також регулює їх раціональне використання. За статистичними даними Продовольчої і сільськогосподарської організації OOH - FAO, середнє зростання світових обсягів заготівлі деревини за період з 1961 по 2018 рр. становило пересічно 0,8 % на рік. У 2018 р. найбільші обсяги деревини заготовлено у США (439 млн м3 - 11,3 % від загальносвітової заготовки), Індії (354 млн м3 - 9,1 %), Китаї (329 млн м3 - 8,5 %), Бразилії (257 млн м3 - 6,6 %), і Росії (236 млн м3 - 6,1 %).

• Лісове господарство в Україні. Ліси України за своїм призначенням і розташуванням виконують переважно водоохоронні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі функції і забезпечують потреби промисловості в лісових ресурсах. Особливості лісових ресурсів і лісового господарства України такі:

- відносно низький середній рівень лісистості території країни;

- поширення лісів у різних природних зонах і регіонах, що істотно відрізняються щодо лісорослинних умов і методів ведення лісового господарства;

- високий відсоток (16,8 %) заповідних лісів і висока частка (до 50 %) лісів з режимом обмеженого використання;

- значні лісові масиви розташовані в зоні радіоактивного забруднення;

- майже половина лісів України штучно створені й потребують посиленого догляду;

- для ведення лісового господарства ліси надані в постійне користування підприємствам, установам і організаціям кількох десятків міністерств і відомств.

Загальна площа лісового фонду України становить 10,4 млн га, з яких укритих лісовою рослинністю 9,6 млн га. Лісистість території країни становить 15,9 %. Україна входить до 10 країн Європи за площею лісів та запасами деревини. Україна, незважаючи на невелику лісистість території, посідає в Європі 8 місце за площею лісів. За 50 років площа лісів зросла на 21 %, а запас деревини - майже втричі.

Залежно від функцій, що виконують ліси, їх поділяють на експлуатаційні (38 %), захисні (33 %), рекреаційні (15 %), ліси природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення (14 %).

Державне агентство лісових ресурсів України, у підпорядкуванні якого перебуває 73 % лісів країни, є центральним органом виконавчої влади в галузі лісового та мисливського господарства.

Основними лісозаготівельними районами України є Українські Карпати, Полісся. До них приєднуються й області Центральної України, де головною умовою розвитку лісозаготівлі є не наявність лісу взагалі, а наявність експлуатаційних лісів, де можливе проведення рубок і заготівля ділової деревини.

Лісопильне виробництво зосереджено в таких центрах, як Чернівці, Вигода, Надвірна (Івано-Франківська область), Рахів (Закарпатська область), Сколе, Стрий (Львівська область), Ковель (Волинська область), Коростень, Малин (Житомирська область).

Пріоритетами в роботі лісового господарства на найближчу перспективу є: підвищення рівня екологічної безпеки країни внаслідок збільшення площі лісів шляхом лісовідновлення і лісорозведення (мал. 31); ведення лісового господарства на засадах невиснажливого лісокористування; забезпечення охорони лісів від пожеж; забезпечення охорони лісів від незаконних рубок; охорона і відтворення мисливських тварин; розвиток лісової інфраструктури, будівництво лісових доріг; підвищення рівня екологічної культури населення в лісах. Зазначені пріоритетні напрямки стали основою Національної лісової стратегії, розробленої Держлісагентством України (мал. 32).

Мал. 31. Відновлення і створення лісів в Україні, 2020 р. (за даними Державного агентства лісових ресурсів)

На основі інтеграції лісового господарства і промисловості, зокрема хімічної, в Україні функціонує лісопромисловий комплекс (ЛПК), що здійснює заготівлю, обробку й переробку деревини. Підприємства ЛПК виробляють тисячі різноманітних видів продукції.

УКРАЇНСЬКІ БРЕНДИ

За даними міжнародної некомерційної неурядової організації «Лісова опікунська рада» (Forest Stewardship Council, FSC), в Україні станом на 1 січня 2020 р. сертифіковано 4,36 млн га лісів. Лісова сертифікація - це оцінка відповідності системи ведення лісового господарства встановленим міжнародним вимогам щодо управління лісами та лісокористування на засадах сталого розвитку. Наразі така сертифікація діє у 84 країнах світу. Сертифікацію здійснено у 16 областях України, найбільше площ лісів сертифіковано в Житомирській, Закарпатській, Львівській, Рівненській та Івано-Франківській областях.

Мал. 32. Основні пріоритети державної лісової стратегії

ГОЛОВНЕ

• Ліси на земній кулі зосереджені у двох поясах - північному і південному.

• Лісистість указує на ступінь покриття території лісом, а лісозабезпеченість - на показник площі лісу на душу населення.

• Лісове господарство - це сфера економіки, що вирощує, вивчає, веде облік і відтворення, охорону і захист лісів, а також регулює їхнє раціональне використання.

• До п’ятірки найбільших країн - заготівельників деревини входять Індія, США, Китай, Бразилія і Росія.

• Основними лісозаготівельними районами України є Українські Карпати, Полісся.

• Пріоритетами в роботі лісового господарства України є розробка і реалізація Національної лісової стратегії.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

  • 1. Які лісові пояси виділяють на земній кулі?
  • 2. Які пріоритетні напрямки розвитку лісового господарства в Україні?
  • 3. Чим відрізняється показник лісистості в різних регіонах України?
  • 4. Поясніть необхідність раціонального використання лісових ресурсів.
  • 5. Користуючись картою атласу «Лісове господарство України», визначте обсяг ділової деревини в різних регіонах України.

ПЕРЕВІРИМО СЕБЕ

тематичний контроль очікуваних результатів навчально-пізнавальної діяльності

Лісове господарство

скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду