Войти
Закрыть

Мінеральні ресурси

9 Клас , Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)

 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

§ 17. Мінеральні ресурси

ПЕРШ НІЖ ЧИТАТИ, ПРИГАДАЙТЕ!

• Класифікація мінеральних ресурсів за використанням. Слово «ресурс» означає запас, тобто те, що може бути використано в господарській діяльності людиною. Мінеральні ресурси - це сукупність запасів корисних копалин мінерального походження. Залежно від використання, розрізняють горючі, металовмісні і неметаловмісні мінеральні ресурси (мал. 33).

Мал. 33. Класифікація мінеральних ресурсів за використанням (за національним класифікатором України)

Горючі (паливні, енергетичні) корисні копалини використовують як паливо для вироблення енергії. До газоподібних паливних копалин належить природний газ, до рідких - нафта, а до твердих - вугілля, горючі сланці і торф. Близько 88 % енергії, необхідної для людства, забезпечують нафта, вугілля та природний газ.

Металовмісні (рудні) корисні копалини ще називають рудами металів. Це природні мінеральні утворення з вмістом металу в таких кількостях, при яких його економічно вигідно видобувати. Такі корисні копалини зазвичай поділяють на руди чорних, кольорових, а також рідкісних (рідкісноземельних) та благородних (дорогоцінних) металів. Руди чорних металів - це залізна, марганцева і хромова руда. Група руд кольорових металів ширша і представлена алюмінієвими, вольфрамовими, кобальтовими, магнієвими, мідними, нікелевими, олов’яними, ртутними, титановими, поліметалічними та іншими рудами. Руди рідкісних металів та рідкісноземельні містять ванадій, берилій, ітрій, літій, ніобій, скандій, стронцій, тантал, цирконій тощо. Благородні метали - це золота, срібло, платина та ін.

ІСТОРІЯ ГЕОГРАФІЇ

Назва «рідкісноземельні елементи» склалася історично через те, що у XIX ст. вони вважалися малопоширеними (що насправді не так), звідси «рідкісні». А «землі» - це старовинна назва важкорозчинних оксидів, характерних для цих елементів. У вільному вигляді рідкісноземельні елементи етиловими металами.

Неметаловмісні (нерудні) корисні копалини використовують у різних виробництвах. З гірничохімічних корисних копалин виготовляють добрива і мінеральні фарби, які широко застосовують у хімічній та харчовій промисловості. Гірничотехнічні корисні копалини також є джерелом різноманітної сировини - електро- та радіотехнічної, оптичної, фарфорової, фаянсової тощо. Нерудні корисні копалини є матеріалом, необхідним для отримання металургійної продукції. Крім того, нерудні корисні копалини використовують як будівельні матеріали, а також як коштовне та колекційне каміння (алмаз, бурштин, топаз, опал, бірюза, сердолік та ін.).

• Запаси мінеральних ресурсів. Запаси різних видів мінеральних ресурсів неоднакові і поширені нерівномірно.

Основні запаси нафти - понад 46 % світового обсягу - зосереджені на Близькому Сході (мал. 34), де безперечним лідером є Саудівська Аравія. Проте вона поступається Венесуелі, нафтовим запасам якої серед країн немає конкурентів (див. Додаток 2 за QR-кодом).

Мал. 34. Доведені запаси нафти (млрд т)

Основні обсяги природного газу (38 %) залягають також на Близькому Сході (мал. 35). Провідне місце в цьому регіоні належить Ірану. Найбагатшою на цей ресурс країною є Росія (див. Додаток 3 за QR-кодом). У Європі помітне місце посідає Україна, яка володіє майже третиною регіональних запасів природного газу (1,1 трлн м3).

Мал. 35. Доведені запаси природного газу (трлн м3)

Майже 43 % загальносвітових запасів вугілля містять надра Азійсько-Тихоокеанського регіону, передусім в Австралії (мал. 36) (див. Додаток 4 за QR-кодом). Натомість серед країн найбільшими запасами вугілля володіє США. Україна так само належить до однієї з провідних країн світу за запасами вугілля - 34,4 млрд тон (3,2 % світового обсягу). Окрім того, Україна багата на поклади торфу.

Мал. 36. Доведені запаси кам’яного вугілля (млн т)

Свідченням нерівномірного розподілу мінеральних ресурсів є і поклади рудних корисних копалин. Найбільшими запасами таких корисних копалин володіють країни, що розташовані на різних континентах (мал. 37), серед яких Австралія, ПАР, Гвінея, Китай, Чілі тощо.

Мал. 37. Країни-лідери за запасами руд металів

Зауважимо, що Україна також посідає одне з провідних у світі місць за запасами залізних і марганцевих руд, ільменітів, а також має одні з найбільших у світі родовища ртуті.

Країни різняться і за запасами нерудних корисних копалин. Так, Канада найбагатша на калійні солі. Марокко визнано найбагатшою за запасами фосфатів. Найбільші поклади алмазів утворилися в Росії.

В Україні практично необмежені поклади пісків або глин. Родовища озокериту - одні з найбільших у світі. Україна також посідає одне з провідних місць за запасами облицювального каменю (гранітів, лабрадоритів тощо) та бурштину.

• Ресурсозабезпеченість мінеральними ресурсами. Запаси ресурсів вираховують не лише в одиницях вимірювання - тонах, кубометрах та ін. Вони визначаються і через кількість років, упродовж яких даного ресурсу вистачить для виробництва енергії на сучасному кількісному рівні. Наприклад, вугілля людству вистачить приблизно на 400 років, нафти і природного газу - на 40-50.

Показник ресурсозабезпеченості залежить також і від темпів використання паливних ресурсів, які не залишаються сталими. За прогнозами, до 2035 р. буде зберігатися виявлена ще в 1960-ті роки тенденція - споживання нафти й вугілля у світі загалом знижуватиметься, тоді як споживання природного газу зростатиме. Серед причин такої тенденції, зокрема, прагнення використовувати більш екологічні види палива. З огляду на це, перспективними є невикопне паливо (наприклад, біопаливо) та нетрадиційні джерела енергії - геотермальної, сонячної, вітрової, енергії приливів тощо. Їхня частка в загальносвітових обсягах первинної енергії зросте до 9 % у 2035 р.

Отже, ресурсозабезпеченість - це співвідношення між запасами природних ресурсів і обсягом їхнього видобутку. Вона обчислюється або кількістю років, на які вистачить цих ресурсів, або їхніми запасами з розрахунку на душу населення.

ГОЛОВНЕ

• Мінеральні ресурси - це сукупність запасів корисних копалин мінерального походження.

• Мінеральні ресурси включають у себе горючі, металовмісні і неметаловмісні корисні копалини

• Запаси різних видів мінеральних ресурсів неоднакові та поширені нерівномірно в окремих регіонах світу і країнах

• Ресурсозабезпеченість - це співвідношення між запасами природних ресурсів і об’ємом їхнього видобутку.

ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ

  • 1. Що є мінеральними ресурсами і як їх розрізняють за використанням?
  • 2. Визначте регіони, що мають найбільші запаси паливних ресурсів.
  • 3. Наведіть приклади країн, багатих на рудні корисні копалини.
  • 4. Поясніть, від чого залежить ресурсозабезпеченість країн мінеральними ресурсами.
  • 5. Обчисліть ресурсозабезпеченість України вугіллям сорту антрацит, якщо його щорічні обсяги видобутку становлять близько 20 млн т.
скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 

Зверніть увагу!!!
 
Ви переглядаєте матеріал до підручника "Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2022 (повторне видання)", якщо раптом вам потрібні ВІДПОВІДІ до цієї теми:
 
 

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду