Войти
Закрыть

Визначення відстаней, площ, напрямків, висот за топографічною картою (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Кобернік, Коваленко 2021

 
§ 8. Визначення відстаней, площ, напрямків, висот за топографічною картою
Перевір себе
1. Розкажіть, якими способами вимірюють відстані на топографічній карті.
Вимірювати відстані на топографічній карті по прямій лінії найзручніше лінійкою, використовуючи числовий або іменований масштаб. Можна застосувати також циркуль-вимірювач і лінійний масштаб.
2. Як за кілометровою сіткою можна визначити приблизні площі об’єктів?
Площі великих об’єктів місцевості визначають на карті, як правило, окомірно, порівнюючи їх із розмірами (площею) квадрата кілометрової сітки карти відповідного масштабу.
3. Які напрямки визначають за топографічною картою?
За топографічною картою визначають дійсний азимут – кут між північним напрямком географічного (дійсного) меридіана і напрямком на певну точку. Його відлічують за ходом годинникової стрілки.
4. Що таке істинний і магнітний азимути?
Дійсний азимут — кут між північним напрямком географічного (дійсного) меридіана і напрямком на певну точку. Його відлічують за ходом годинникової стрілки. Визначається за топографічною картою.
Магнітний азимут — горизонтальний кут, який відлічується за годинниковою стрілкою від північного напряму магнітного меридіану точки спостереження до заданого напряму від 0о до 360о.
5. Що можна визначити за горизонталями і бергштрихами?
На топографічних картах рельєф зображають горизонталями, тобто замкнутими лініями, що проходять через точки місцевості з однаковою абсолютною висотою.
Для того щоб розрізнити зображення горизонталями гори від улоговини, хребта від лощини, від горизонталей у бік пониження схилу проводять рисочки – бергштрихи.
6. Як визначити у градусах крутизну схилів або кут нахилу поверхні?
Шкалу закладання поміщають на топографічних картах масштабів 1:200 000 і крупніше. Уздовж нижньої основи шкали закладань вказані цифри, які позначають крутизну схилів у градусах. На перпендикулярах до основи відкладені відповідні величини закладення в масштабі карти.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Кобернік, Коваленко 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація