Войти
Закрыть

Лимани й озера (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Кобернік, Коваленко 2021

 
§ 27. Лимани й озера
Перевір себе
1. Що таке лимани? Як вони утворюються та де поширені в Україні?
Лиман — затоплена пригирлова частина річкової долини (або балки), що перетворилась у мілку й витягнуту затоку. Складається з озерець солоної води, мулистих берегів і солелюбної рослинності.
Лимани утворюються в затоках річок і в місцях їхнього впадіння в море. Територія, на якій розташований лиман, зазвичай захищена від руйнівного впливу морських хвиль скелями або піщаними обмілинами. Проте коли вітер дме з моря, рівень води на території лиману може значно підвищитися, тому вода на деякий час затоплює більшу частину лиману. Рослини, що ростуть на лимані, допомагають осушити землю. Також вони затримують мул, намули й пісок, що виноситься на сушу річками або морськими хвилями. Відкладення, що накопичуються повільно, але безперервно, збільшують площу суходолу.
2. Наведіть приклади відкритих і закритих лиманів. Як ступінь сполучення з морем впливає на рівень солоності води у лимані?
Закритий лиман (лиманне озеро) відмежований від моря косою, пересипом, його розміри змінюються залежно від випаровування і надходження води; рівень води в ньому нижчий за рівень моря, живлення відбувається переважно за рахунок малих річок або інфільтрації морської води чи під час прориву коси внаслідок шторму.
Відкритий лиман має постійний водообмін із морем і досить велику та сталу площу водного дзеркала. Закритий лиман (лиманне озеро) відмежований від моря косою, пересипом, його розміри змінюються залежно від випаровування і надходження води; рівень води в ньому нижчий за рівень моря, живлення відбувається переважно за рахунок малих річок або інфільтрації морської води чи під час прориву коси внаслідок шторму. Відкриті лимани поступово замулюються, закриті — заболочуються і заростають галофітною рослинністю.
3. Назвіть приклади озер України, що відрізняються за походженням улоговин. Покажіть їх на карті.
Озера
Ялпуг (149 км²) — найбільше озеро України природного походження, розташоване в Одеській області
Кугурлуй (94 км²) — озеро на південному заході України, на півдні Бессарабії
Кагул (90 км²) — озеро на південному заході України, на півдні Бессарабії
Світязь (26 км²) — найглибше озеро України
4. Яке господарське значення мають лимани й озера?
У господарській діяльності озера використовують як шляхи сполучення, у риболовному промислі, для водопостачання. У солоних озерах добувають сіль та іншу сировину. Лікувальні грязі деяких солоних озер півдня України мають цілющі властивості.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Кобернік, Коваленко 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація