Войти
Закрыть

Рудні та нерудні корисні копалини (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 18. Рудні та нерудні корисні копалини
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Що таке рудні корисні копалини? У чому проявляються головні закономірності їх залягання? У яких сферах людської діяльності їх використовують?
Рудні корисні копалини — гірські породи та мінерали, із яких видобувають метали.
Від давніх часів на території України люди видобували руди для виготовлення знарядь праці, зброї, прикрас. І в наш час без металів та їхніх сплавів важко уявити світ. Автомобілі, літаки, кораблі, верстати, будівельні конструкції та багато інших пристроїв і машин неможливо було б створити без металів. Руди в природному вигляді зовсім не схожі на метали, які ми звикли бачити. Для виплавляння з них металів використовують спеціальні технології, які лежать в основі металургійного виробництва.
Особливо багаті надра нашої країни на запаси залізних та марганцевих руд (відповідно 5 та 20% від світових запасів), які є основою для виплавки чавуну та сталі.
2. Назвіть і покажіть на карті в атласі основні басейни та райони розміщення залізних і марганцевих руд в Україні.
Криворізький залізорудний басейн (Кривбас), Кременчуцький залізорудний район, Білозерський залізорудний район, У Керченський залізорудний басейн, Придніпровський марганцеворудний басейн.
3. Родовища яких кольорових металів виявлені в надрах України?
До найважливіших родовищ кольорових металів належать поклади титанових руд — ільменітів.
Найбільші розвідані родовища титанових руд — Іршанське (Житомирська область) і Самотканське (Дніпропетровська область) — розташовані в межах Українського щита.
4. Якими видами нерудної сировини забезпечена Україна?
В Україні розробляються понад 2 тис. родовищ нерудних корисних копалин. Однією з головних особливостей нерудної сировини, на відміну від паливних та рудних корисних копалин, є її багатоцільове призначення. Родовища кам’яної солі розробляються в Донбасі (Артемівське, Слов’янське) і Закарпатті (Солотвинське). У Передкарпатті є значні поклади калійних солей (Калуське та Стебницьке родовища), самородної сірки (Яворівське, Язівське, Роздольське родовища).
Надзвичайно багата Україна на запаси будівельної сировини: глин, пісків, вапняків, крейди, гранітів, лабрадориту тощо. Підприємства чорної металургії повною мірою забезпечені різноманітними нерудними матеріалами. До таких належать флюсові вапняки, вогнетривкі глини, доломіти, піски формувальні. У породах Українського щита залягають поклади графіту світового значення. Найбільші запаси зосереджені в Заваллівському родовищі Кіровоградської області.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація