Войти
Закрыть

Ґрунти України (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 27. Ґрунти України
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Що таке ґрунти?
Ґрунт — це тонкий поверхневий шар земної кори, головною властивістю якого є родючість.
2. Як відбувається формування ґрунтів?
Утворення ґрунтів — це складний процес, що триває протягом багатьох століть і є результатом активної взаємодії всіх компонентів природи (материнських гірських порід, рельєфу, клімату, води, рослин і тварин) (мал. 1). Основний його результат — утворення гумусу (перегною), який містить поживні речовини, необхідні для розвитку рослин. Чим більшим є вміст гумусу, тим вища родючість ґрунту. Процеси утворення ґрунту відбуваються у верхніх шарах материнської (підстилаючої) гірської породи. Найбільш цінними серед них є леси й лесоподібні суглинки. Леси — це осадові гірські породи, де переважають пилуваті частинки, між якими багато найдрібніших порожнин. Лес не тільки є основним матеріалом для утворення ґрунту, а й сприятливо впливає на його фізичні властивості, водний і повітряний режим.
4. Із яких частин складається ґрунт?
Ґрунт складається з повітря, води, перегною, глини, піску і мінеральних солей. Ґрунт, у якому багато перегною, називають родючим. У ньому добре ростуть і дають багатий урожай рослини.
5. Що таке ґрунтові горизонти?
Ґрунтові горизонти – це певне поєднання генетичних горизонтів у межах ґрунтового тіла (ґрунтового індивідууму), специфічне для кожного типу ґрунтоутворення в усіх особливостях його прояву.
6. Чим пояснюється неоднакова кількість гумусу в різних типах ґрунтів?
Чим більше гумусу, тим більше забезпечені рослини поживними речовинами, тим краще вони ростуть.
7. У яких умовах формуються чорноземні ґрунти?
Чим більшим є вміст гумусу, тим вища родючість ґрунту.
У лісостепу і степу найбільш поширені чорноземні ґрунти з високим вмістом гумусу. Чорноземи мають грудкувато-зернисту структуру та сформувалися в умовах достатньої кількості тепла, світла й вологи для розвитку трав’яної рослинності.
Для лісостепу характерні чорноземи типові. Гумусовий горизонт цих ґрунтів найбільш потужний і подекуди сягає 1,5 м, вміст гумусу змінюється від 2 до 6% (на сході). У районах поширення чорноземів типових склалися найкращі умови для вирощування зернових культур.
9. Охарактеризуйте ґрунтові ресурси України.
Загальна площа земель України — понад 60 млн га. Вони становлять ґрунтові ресурси нашої країни. Із них 12 млн га (20% від загальної площі) припадає на особливо цінні ґрунти, які найбільш придатні для використання в сільському господарстві.
Частину ґрунтових ресурсів становлять малопродуктивні землі, наприклад болота. Крім того, частина території країни вкрита лісами й чагарниками.
Унікальність ґрунтових ресурсів полягає в тому, що без них не може здійснюватися більшість видів господарської діяльності людини. Проте інтенсивне використання ґрунтів призводить до їхнього виснаження. За останні 40 років вміст гумусу в них зменшився на 0,3—0,4% і становить у середньому 3,1%.
Близько 20% території України перебуває в незадовільному стані, що пов’язано з перенасиченням ґрунтів різними токсичними сполуками. Основними джерелами забруднення є сільське господарство, промисловість і транспорт. Особливо шкідливими є мінеральні добрива та отрутохімікати, які у великих обсягах використовують на полях.
Значною мірою на ґрунти впливає їхнє засолення, підтоплення, заболочування, просідання над гірничими виробками. Засолення характерне в першу чергу для півдня України. Цей процес полягає в накопиченні у верхніх шарах ґрунту легкорозчинних солей, що згубно впливають на рослини. Основною причиною засолення є надмірний і безсистемний полив. Підтоплення характерне для Полісся та районів, розташованих поблизу водосховищ.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація