Войти
Закрыть

Основні кліматотвірні чинники, їх вплив на клімат України (відповіді)

ГДЗ 8 Клас , ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021

 
§ 19. Основні кліматотвірні чинники та їхній вплив на клімат України
Запитання та завдання для самоперевірки
1. Що таке сумарна сонячна радіація? Як і чому змінюється показник сумарної сонячної радіації на території України?
Сонце — це майже невичерпне джерело колосальної енергії. Невелика її частина досягає поверхні Землі. Вона називається сумарною сонячною радіацією та вимірюється в мегаджоулях на 1 м2 земної поверхні (МДж/м2 ) за одиницю часу.
Ви вже знаєте, що сумарна сонячна радіація змінюється залежно від широти, тобто від кута падіння (нахилу) сонячних променів на поверхню Землі. В Україні в день літнього сонцестояння (22 червня) він складає від 61° на півночі до 69° на півдні, а в день зимового сонцестояння (22 грудня) Сонце піднімається над горизонтом тільки на 14° та 22° відповідно. Так, у Києві ці показники складають 63° та 16°, а тривалість світлового дня змінюється від 16,5 до 8 годин. Це основна причина відмінностей у середньорічній кількості сумарної сонячної радіації на рівнинній території України.
2. Які повітряні маси формуються або поширюються на території України? Чим вони відрізняються?
На формування клімату України роблять вплив помірні, арктичні і тропічні повітряні маси. Пануючими повітряними масами в Україні є помірні континентальні повітряні маси, вони і формують на значній території країни помірно континентальний тип клімату. Лише на Південному березі Криму сформований субтропічні тип клімату.
3. Що таке атмосферний фронт? Як він утворюється?
Коли повітряні маси з різними фізичними властивостями зустрічаються, виникають перехідні зони, які називають атмосферними фронтами. Атмосферні фронти характеризуються хмарною погодою та стихіями: зливи, грози, град, вітри; можливе виникнення смерчів. Вони постійно рухаються та існують тільки певний час, а потім зникають (розмиваються).
4. Чим відрізняються циклон та антициклон?
Циклон — це область зниженого тиску з мінімумом у центрі. Повною протилежністю циклону є антициклон. Отже, це область підвищеного тиску в атмосфері з максимумом у центрі.
5. Наведіть приклади впливу підстилаючої поверхні на кліматичні умови.
Поверхня Землі є неоднорідною: на ній розташовані материки й океани, гори та рівнини, ліси й пустелі, які мають різні фізичні властивості, по-різному нагріваються Сонцем. Це і є основною причиною наявності ще одного чинника формування клімату України — підстилаючої поверхні.
Існують два основні види підстилаючої поверхні — водний та суходільний, що обумовлює значний вплив на клімат України Атлантичного океану, а на узбережжі — Чорного та Азовського морів. Це пов’язано з тим, що їхні водні простори поглинають більше сонячної радіації, а нагріваються й охолоджуються повільніше, ніж суходіл. Навесні — на початку літа над суходолом температура підвищується, а товща води ще залишається прохолодною. Взимку ситуація змінюється: суходіл дуже швидко охолоджується, а морські басейни ще довго зберігають літнє тепло. У результаті західна частина України та прибережні райони характеризуються меншими річними амплітудами температур і більш високою вологістю. Літо тут прохолодніше, а зима — тепліша, ніж в інших районах, що розташовані на одній широті.
6. Чим викликані раптові зміни погоди впродовж весни?
Швидке формування циклопів і антициклонів, циркуляція атмосфери.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 8 клас Довгань, Стадник 2021", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація