Войти
Закрыть

Електроенергетика та її значення (відповіді)

ГДЗ 9 Клас , ГДЗ Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2017

 
§ 21. ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКА ТА її ЗНАЧЕННЯ
ПЕРЕВІРИМО СВОЇ ЗНАННЯ І ВМІННЯ
1. Які є типи електростанцій за джерелом енергетичних ресурсів?
Типи електростанцій. Теплові електростанції (ТЕС) - це станції, де внаслідок спалювання різних видів палива (вугілля, газу, нафти, торфу, горючих сланців) виробляється теплова енергія, яка за допомогою спеціального обладнання перетворюється на електричну енергію.
Атомні електростанції (АЕС) як паливо використовують уранові і плутонієві руди. Перевагою розвитку атомної енергетики є те, що АЕС споживають відносно невеликі обсяги палива (декілька вагонів за рік) і, на відміну від ТЕС, практично не виділяють в атмосферу хімічних забруднювачів.
Гідроелектростанції (ГЕС) виробляють електричну енергію за допомогою води. Гідроелектростанції, які використовують для її одержання, дають найдешевшу (у 4-8 разів порівняно з виробленою на ТЕС і АЕС). Адже великі затрати на будівництво ГЕС компенсуються тим, що за джерело енергії - воду - не сплачують.
Геотермальна енергетика використовує для виробництва електроенергії геотермальні ресурси - запаси тепла в надрах Землі.
2. Поясніть основні чинники розміщення електростанцій різного типу.
Відповідно до умов у яких вони будуть розміщуватися.
3. Розкрийте переваги та недоліки електростанцій різного типу.
До того ж атомні станції зазвичай працюють стабільно, забезпечуючи стале надходження електроенергії. АЕС нерідко розміщують там, де потрібна електроенергія, але немає інших джерел сировини або їх дуже мало. Отже, не випадково в майбутньому АЕС лишатимуться ключовим джерелом електроенергії у світі і кількість їх зростатиме.
Проте ГЕС завдають помітної шкоди довкіллю через зміну клімату і річкового стоку, затоплення величезних площ земель і забруднення води у водосховищах.
4. Визначте перспективи одержання електроенергії з відновлюваних джерел.
Щодо відновлюваних джерел енергії, то на них припадатиме близько 10 % усієї енергії. Така само роль відводиться й гідроенергетиці. Дещо менше становитиме частка атомної енергетики, роль якої усе ж таки зростатиме.
5. Поясніть значення паливно-енергетичного балансу.
Під паливно-енергетичним балансом також розуміють співвідношення різного виду паливно-енергетичних ресурсів у загальному споживанні впродовж певного часу на певній території. Особливості структури такого балансу залежать від запасів паливно-енергетичних ресурсів, їх калорійності, можливостей використання, поточних затрат на добування. На підставі паливно-енергетичного балансу приймається висновок щодо достатньої або недостатньої кількості паливно-енергетичних ресурсів, щодо можливості їх експорту або потреби імпорту тощо.скачать dle 11.0фильмы бесплатно
 
Даний матеріал відноситься до підручника "ГДЗ Географія 9 клас Пестушко, Уварова 2017", створено завдяки МІНІСТЕРСТУ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ (МОН)

Коментарі (0)

Додавання коментаря

  • оновити, якщо не видно коду

Навігація