Кристалічний і аморфний стани твердих речовин
- 27-11-2023, 13:32
- 170
11 клас , Хімія 11 клас Григорович (рівень стандарту)
§ 9. Кристалічний і аморфний стани твердих речовин
За внутрішньою будовою і фізичними властивостями розрізняють два стани твердих речовин: аморфний і кристалічний.
Кристалічні речовини:
• структурні одиниці розташовані в чіткому порядку — утворюють кристалічні ґратки;
• мають певну температуру плавлення;
• утворюють кристали певної форми;
• у разі руйнування кристалічної речовини кристали розпадаються на окремі шматочки, кожен із яких зберігає хоча б частково форму початкового кристала;
• приклади речовин: природні мінерали, кухонна сіль, цукор.
Структурні одиниці в кристалічних речовинах утворюють правильні геометричні фігури
Аморфні речовини:
• не мають чіткої просторової структури — структурні одиниці розташовані невпорядковано;
• плавляться в певному діапазоні температур;
• за нагрівання спочатку розм'якшуються;
• у разі руйнування утворюються уламки неправильної форми, зазвичай із нерівною поверхнею країв сколу;
• приклади речовин: скло, смоли, бурштин, застиглі лаки, клеї, каучук.
Аморфні речовини не мають чіткої просторової структури, а утворені з невпорядкованих частинок (атомів чи молекул)
Аморфні речовини за внутрішньою будовою нагадують рідини, тільки не можуть текти. Під час нагрівання вони поступово розм'якшуються і нарешті стають рідкими. Аморфним речовинам, як і рідинам, можна надати будь-якої форми.
За певних умов речовина може з кристалічної перетворюватися на аморфну, і навпаки. Звичайне скло — аморфна речовина, але з часом силіцій(IV) оксид у його складі набуває кристалічної форми. Через це старі склянки під час наливання в них окропу лопаються набагато частіше, ніж нові. Цукор — кристалічна речовина. Але якщо його розплавити та швидко охолодити, то він застигає в аморфному стані. З такого цукру можна виготовляти льодяники, карамельки тощо (мал. 9.1).
Мал. 9.1. Кристалічний цукор (а) після розплавляння та швидкого охолодження стає аморфною речовиною, з якої легко виготовляти льодяники (б) та карамельки (в)
Ключова ідея
Для аморфних речовин порядок у розташуванні частинок характерний тільки на відстані однієї-двох структурних частинок. У кристалічних речовинах порядок розташування частинок характерний для всього об'єму монокристала.
Контрольні запитання
117. Назвіть спільні властивості всіх твердих речовин.
118. Які речовини називають кристалічними, а які — аморфними?
119. Назвіть ознаки кристалічних та аморфних речовин. Наведіть приклади таких речовин.
Завдання для засвоєння матеріалу
120. Схарактеризуйте основні відмінності у фізичних властивостях кристалічних та аморфних речовин.
121. Визначте спільні та відмінні риси в рідин та твердих аморфних речовин.
122. Чи є аморфними речовинами віск, парафін, сухий лід, поліетилен, скло, кухонна сіль, тверде мило? Відповідь обґрунтуйте.
Завдання з розвитку критичного мислення
123. Як ви вважаєте, чому аморфні речовини не мають чіткої температури плавлення? Чому кристалічні речовини не розм'якшуються перед плавленням?
124. Як ви розумієте твердження: «Кристалічним речовинам не можна надати будь-якої форми»?
125. Як ви вважаєте, чому за швидкого охолодження розплавленого цукру він застигає в аморфному стані, а не в кристалічному?
126. Аморфний стан характерний для бурштину, бітумів, асфальтів, вищих алканів тощо. Які особливості молекул цих речовин зумовлюють їх існування в аморфному стані?
127. Скористайтеся додатковими джерелами інформації та проаналізуйте, як узгоджується ключова ідея цього параграфа з твердженням: «для кристалічних речовин характерний дальній порядок розташування частинок, а для аморфних — ближній».
Коментарі (0)