Стійлово-вигульна система без використання пасовищ система

 

Ця система поширена на фермах і на комплексах по виробництву молока, яловичини, вирощуванню корів-первісток, де концентрація поголів'я порівняно висока (більше 600 голів), а високопродуктивні стада використовують інтенсивно. В таких господарствах у зв'язку із великою кількістю тварин або із значною розораністю земель неможливо та й недоцільно використовувати пасовища. Вже при зосередженні на одній фермі 3000 – 5000 тварин для забезпечення їх пасовищем (культурним) потрібно від 1500 до 2000 га. Якщо навіть створити таке пасовище, то організувати випасання худоби із приходом щоденно (хоча б два рази для доїння корів) на ферму здійснити практично неможливо, адже окремі загони будуть віддалені від ферми на 10 км і більше.

При стійлово-вигульній без використання пасовищ системі утримання велика рогата худоба утримується у типових двох- та чотирьохрядних приміщеннях. Поряд з приміщеннями розміщуються вигульні або вигульно-кормові майданчики, куди кожного дня, за виключенням негоди, тварин випускають на 4 – 6- ти годинну прогулянку (рис. 1.15а). Корів необхідно чистити кожного дня.

Годівля тварин на вигульно-кормовому майданчику

Рис. 1.15А. Годівля тварин на вигульно-кормовому майданчику

Напування тварин на вигульно-кормовому майданчику

Рис. 1.15Б. Напування тварин на вигульно-кормовому майданчику

Весь вигульно-кормовий майданчик розділяють на секції (з урахуванням груп корів). У кожній секції або на межі між двома сусідніми секціями вигульного майданчика обладнують годівниці (0,7 – 0,8 м) із невеликими навісами над ними, та груповими автонапувалками АГК-4А (одна на 100 корів) з електропідігрівом (рис. 1.156). Вигульні майданчики будують із розрахунку 8 м2 площі із твердим покриттям і 12 – 15 м2 без покриття на кожну корову, що мають нахил 3 – 4 0 у бік каналізаційних трапів. Останні з'єднують із системою відстійників і зливною каналізацією. Для захисту від холодних вітрів вигульні майданчики з підвітряного боку захищають щитами. Уся територія ферми, особливо кормові майданчики (біля годівниць), повинні освітлюватися. Корови при цьому краще поїдають корми.

Дія годівлі силосом на вигульному майданчику закладають наземні силосні бурти, при цьому фронт годівлі на тварину з торцевого боку становить 0,2 – 0,3 м. Згодовування грубих кормів – сіна та соломи – зазвичай організовують під навісами, де довжина фронту годівлі встановлюється із розрахунку 0,3 – 0,4 м для кожної тварини. Для попередження забруднення та затоптування корму в місцях його згодовування розміщують переносні решітки- годівниці. При потребі вигульні майданчики очищають від гною, підтримують справність кюветів для стоку поверхневих вод, прибирають по сезону сніг. Не можна допускати накопичення на вигулах води та рідкої фракції гною, а також замерзання їх взимку. Це значно зменшує рухливість тварин, погіршує загальний гігієнічний стан вигулу та може викликати хвороби кінцівок і їх травмування. Для очистки вигульних майданчиків доцільно застосовувати механічні засоби – спеціальні трактори та бульдозери зі скребком.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы