Утримання поросят-сисунів

 

Свиноматок за 5-7 діб до опоросу переводять у свинарник-маточник і проводять наступні заходи: за 4 – 5 діб до опоросу скорочують раціон на 25 %, а в день опоросу на 50 %; після опоросу свиноматці дають теплу воду, а через 10-12 годин дають бовтанку з додаванням крейди і кухонної солі (20 – 30 г), другий раз годують через 5-6 годин. Кожен день після опоросу збільшують добову норму кормів, доводячи до повного обсягу на 7-му добу.

Вирощування поросят має бути організовано таким чином, щоб забезпечити їх повну збереженість і отримати міцний, добре розвинений молодняк вагою у віці двох місяців не менше 16-18 кг. Такі поросята швидше ростуть і значно краще оплачують корм порівняно з тими, які в підсисний період мали низькі показники росту і розвитку.

Догляд за поросятами починається з опоросу. До цього часу потрібно підготувати суху підстилку, чисту мішковину і спеціальний ящик для відсадження новонароджених поросят.

Кожне порося після народження насухо витирають мішковиною, очищають ротову порожнину і ніздрі від слизу, потім обробляють пуповину спиртовим розчином йоду або іншим дезінфікуючим розчином, що випускається для цієї мети. Після опоросу наводять чистоту в станку, соски матки обмивають слабким розчином марганцевокислого калію і підсаджують поросят до сосків: слабших до передніх, до задніх більш сильних і великих. Протягом дня порося запам'ятовує свій сосок.

Молозиво поросята повинні отримати не пізніше 40 – 50 хвилин після народження. Новонароджені поросята люблять тепле і сухе лігво, тому до тижневого віку їм потрібна температура повітря 32 – 33 °С, її можна створити звичайною електричною лампою на 150 Вт чи ІЧ-лампою (рис. 2.51).

Обігрів поросят за допомогою ІЧ-лампи

Рис. 2.51. Обігрів поросят за допомогою ІЧ-лампи

Обігрів поросят за допомогою термічної плити

Рис. 2.52. Обігрів поросят за допомогою термічної плити "Sunpanel"

На сьогоднішній день промисловість випускає спеціальні термічні плити для поросят-сисунів (рис. 2.52). Термін використання таких плит більший. Існують термічні плити для поросят, що працюють від електричного струму або на гарячій воді. Більшість господарств у Європі мають водопровідні труби в зоні опоросу, що позволяв влаштувати в зоні опоросу комфортні умови для тварин.

У США більшість господарств використовують пластикові електроплити, які нагріваються до +45 °С. Для забезпечення бажаної температури нагрівання плити рекомендується використовувати терморегулятор. Використовуючи датчик температури, нагрівання плити можна рівномірно знижувати по мірі росту тварин, таким чином, збільшуючи економію електроенергії. Розміщення плит у зоні опоросу тримає поросят-сисунів біля сосків, що покращує лактацію свиноматок.

У поросят-сисунів швидко проявляється нестача заліза і може розвинутися анемія. Тому з метою профілактики залізодефіцитної анемії вже на другий день після народження поросятам вводять внутрішньом'язево один із залізовмісних препаратів (ферроглюкін, ферродекс) і повторюють ін'єкцію через 3-4 тижні. Замість ін'єкції можна застосувати також розчин з 2,5 г сірчанокислого заліза 1 г мідного купоросу і 0,5 г хлористого кобальту на 1 л кип'яченої води, випоюючи поросяті одну столову ложку в день перед ссанням.

Вже з 4 – 5 дня поросят привчають до поїдання підсмажених зерен ячменю, кукурудзи. Окремо розкладають червону глину, деревне вугілля, крейду. 3 5-7 дня в годівницю наливають свіже коров'яче молоко або збиране молоко. На 10-й день поросятам можна згодовувати трав'яне борошно, а на 12-й день – подрібнену зелену масу, а також концентрати. Для запобігання рахіту поросятам дають 3-5 крапель на день вітаміну D.

З перших же днів життя поросят напувають кип'яченою водою, а з 15-денного віку чистою сирою водою використовуючи напувалки різних типів. Поросятам-сисунам необхідно давати кухонну сіль у кількості 1,5 – 2 % добової норми концентрованих кормів. З 15-20 денного віку можна давати подрібнені соковиті корми (морква, буряки, гарбузи). Підгодовувати поросят-сисунів до 30-денного віку слід 4 рази на добу, а з ЗО до 60 денного віку – З рази. Дуже важливо в зимовий період дотримуватися температурно-вологісного режиму у свинарниках. Вони повинні бути світлими, сухими та чистими.

Поросят від маток відлучають у 21 день (раннє відлучення), 42 дні (середнє відлучення) та у 60 днів (пізнє відлучення). При відлученні кожне порося зважують, а дані записують у журнал обліку приплоду по кожній свиноматці. Після зважування поросят залишають у тому ж станку, де вони вирощувалися протягом підсисного періоду, до чотиримісячного віку, надалі їх переводять у секції для відгодівлі. Матку переганяють у станок для групового утримання холостих і поросних маток. Залежно від молочності маток відлучення поросят проводять відразу або протягом декількох днів. Якщо у маток триває процес молокоутворення. то в перші два дні після початку відлучення до них підпускають поросят не менше трьох разів на добу, а в наступні 2-3 дні – 1 – 2 рази.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы