Утримання свиней на відгодівлі

 

Технологія відгодівлі свиней у спеціалізованих свинарських підприємствах значно відрізняється від технології на невеликих фермах.

Для успішної відгодівлі свиней важливе значення мають розміри станків, фронт годівлі, спосіб огородження станків тощо.

Розміри станків повинні відповідати величині групи тварин та

Розміщення станків у свинарнику в два ряди

Рис. 2.63. Розміщення станків у свинарнику в два ряди

оптимальній щільності їх розміщення. Так, для одержання високих приростів живої маси і зменшення витрат кормів оптимальною є група кількістю 10-15 голів. З практики передових свинарських господарств відомо, що кращі результати одержують при гніздовому утриманні молодняку на відгодівлі. При формуванні груп поросят з декількох гнізд можна рекомендувати поєднувати три гнізда у дві групи, що відповідно становитиме 12 – 15 голів у станку.

Дня одержання високих приростів живої маси кращим фронтом годівлі вважається такий, при якому на кожну тварину є окреме місце біля годівниці (рис. 2.64). Якщо виходити з нормативних вимог, згідно з якими для свиней на відгодівлі площа для відпочинку повинна бути 0,5 – 0,7 м2, а глибина станка – до 3,5 м, то для кожної тварини необхідно мати фронт годівлі 0,3 м.

При груповому утриманні свиней на відгодівлі з меншим фронтом годівлі зменшується середньодобовий приріст, значно погіршується використання кормів.

Свиней відгодовують від 30-35 кг до 120-125 кг протягом 160- 175 днів. Годівля регламентована, дворазова- ранком і ввечері. При формуванні групи на відгодівлю різниця в живій масі не повинна перевищувати 2-4 кг. У процесі відгодівлі переформування груп не рекомендується. Важливе значення має вибір матеріалу для виготовлення годівниць. Дерев'яні годівниці швидко руйнуються і з цієї причини їх рідко виготовляють з деревини. Годівниці із заліза довговічніші, але коштують дорого. Залізобетонні, незважаючи на

Годівля свиней на відгодівлі

Рис. 2.64. Годівля свиней на відгодівлі

порівняно високу міцність, досить швидко руйнуються під дією лупв. Кращі годівниці з азбестоцементних труб, які розпилюють уздовж на дві частини. Вони мають гладеньку поверхню, гігієнічні, стійкі проти дії кислот і лугів, міцні та довговічні.

Свиней на відгодівлі як правило годують вволю. Годівниці повинні бути сконструйовані так, щоб корм міг постійно автоматично надходити в них по мірі його поїдання. Оптимально, щоб одна годівниця на відгодівлі обслуговувала не менше 60 свиней: це знижує витрати на установку всієї системи годівлі.

Годівниці виготовляються з пофарбованого металу, нержавіючої сталі, пластмаси або композитних матеріалів. Вони повинні бути легко доступними для тварин, але не давати можливості заступати в них; зручними для поїдання корму, який при цьому не повинен залежуватися і налипати на стінки.

Крім того, необхідно, щоб годівниці були гігієнічними, і перешкоджали розсипання корму свинями. На відміну від годівниць традиційної прямокутної форми з одним або двома кормовими місцями біля круглих можна нагодувати до 70 тварин (рис. 2.65). До того ж втрати сипучого корму знижуються до 0,5-1 %, а гранульованого – практично до нуля. Огорожа кормової тарілки не дозволяє тваринам заступати в неї.

Свині обертають носом пелюстки ротора, корм висипається в тарілку порціями, розрахованими на поїдання. Годівниці такої

Кругла годівниця для свиней

Рис. 2.65. Кругла годівниця для свиней

конструкції мають три модифікації, які відповідають різним статево-віковим групам, в тому числі для груп дорощування (жива маса 25 кг) і груп відгодівлі (жива маса 120 кг). Годівниці всіх провідних виробників обладнуються ніпельними або сосковими напувалками. З їх допомогою свині можуть самостійно визначати, корм якої консистенції споживати. Важливе значення має конструкція і розташування такого ніпеля в годівниці. Ніпель, зафіксований за типом дачного рукомийника над кормовою тарілкою, а також горизонтально закріплений в тарілці безпосередньо над кормом, дає можливість свиням гратися, напускаючи води в тарілку. Це небезпечно з точки зору порушення санітарно-гігієнічних норм. Сильно розведений водою кормовий "суп" закисає, а очищати тарілку доводиться вручну. Розміщення ніпелів під кутом 45 0 і на технологічній висоті над тарілкою, наприклад 45 і 65 см, дає можливість уникнути погіршення ветеринарного благополуччя на фермі. А наявність в тарілці дренажних отворів дозволяє постійно тримати її сухою.

Огорожу станків для відгодівлі виготовляють суцільну (цегла, залізобетонні плити, метал). Інколи станки роблять комбінованими як за виготовленням, так і за використанням матеріалів.

Ґратчасті огородження сприяють кращому обміну повітря у станках, забезпечують нагляд за тваринами, економніші за витратами будівельних матеріалів. Але в станках із ґратчастими перегородками тварини ведуть себе неспокійно, роблять спроби встановити контакт з особинами, які знаходяться в сусідньому станку.

У станках із суцільними перегородками свині ведуть себе спокійно, а для дефекації вибирають окрему частину площі станка. У результаті цього в таких станках значно чистіше, а гігієнічні умови утримання кращі.

Міжстанкові перегородки краще робити з двох частин – суцільної та ґратчастої. Суцільну перегородку монтують з таким

розрахунком, щоб відокремити станки у тій їх частині, де тварин відгодовують, а ґратчасту – над гнойовим каналом.

Огорожу в передній частині станка роблять з кутового заліза, труб або стального прута. Вона може бути нерухомою або рухатися в нижній частині з таким розрахунком, щоб можна було позбавити тварин можливості діставати до годівниці під час роздавання кормів або її прибирання чи миття.

Огорожі подібного типу добре зарекомендували себе в багатьох великих свинарських підприємствах країни.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы