Утримання качок у приватному секторі

 

Спосіб утримання качок треба вибирати залежно від місцевих умов. Добре вирощувати птицю з використанням природних водойм (рис. 6.35). Одночасно можна розводити і коропів. Проведені дослідження показали, що присутність качок підвищує продуктивність коропових ставів. Завдяки качиному добриву в мулистому дні

Ніпельна система для напування качок

Рис. 6.34. Ніпельна система для напування качок

водойми збільшується кількість червів і мотиля, яких поїдають коропи.

Качки, як і гуси поїдають м'яку підводну та плаваючу на поверхні води рослинність, підкушують корені твердих підводних рослин, усуваючи заростання водойм.

Качки, що знаходяться на водному вигулі, стають стійкими до захворювань, краще розвиваються, до того ж заощаджується п'ята частина кормів. Придатними для розведення качок вважаються пливучі озера, сприятливі для розведення риби, та не дуже глибокі стави (до 1 м). Дуже глибокі водойми (4 – 5 м) використовувати для утримання качок не рекомендується.

Водні вигули, якщо необхідно, огороджують плавучими загородженнями, які над і під водою висотою – 80 см. Для захисту від негоди на березі роблять літні будиночки, де і підгодовують птицю. Частину годівниць розміщують прямо у воді. Розсипаний корм охоче поїдає риба. Достатньо підгодовувати качок тільки ввечері з розрахунку 40-60 г зерна або комбікорму на день на 1 голову.

Приміщення для качок, як і для іншої свійської птиці, повинно бути сухим, світлим і добре вентилюватися. В домашніх умовах гарну вентиляцію можна забезпечити наступним чином. На стельові балки кладуть брус або жердини на відстані 20 см одна від одної. На них – шар сухої не подрібненої соломи чи тирси завтовшки 50 см (рис. 6.36).

Вирощування качок на природні й водоймі

Рис. 6.35. Вирощування качок на природні й водоймі

Це дозволяє видалити шкідливі гази, отримати додатковий приплив свіжого повітря та забезпечити сухість приміщення. Качок краще утримувати невеликими групами. Перегородки між секціями роблять висотою до 70 см з будь-якого підручного матеріалу (3-4 качки на 1 м підлоги).

Гнізда в качатнику роблять розміром 35 × 40 × 40 см (2-3 качки на 1 гніздо). Звичайні домашні качки не потребують, як відомо, сідала – достатньо сухої, глибокої підстилки. Для мускусних качок птахівники кладуть уздовж вільної стіни бруски (заввишки від підлоги 15 см, відстань від стіни – 30 см), залишаючи щілини, через які провалюється послід. На брусках качки відпочивають.

У дуже холодні зими для качок роблять утеплену ділянку. Для цього треба згинають буквою П лист дахового заліза, неоцинкованого та нефарбованого. На зігнутих частинах установлюють на болтах патрони до чотирьох лампочок по 40 Вт. Збоку до ділянки, що обігрівається, приладнують дошку-трап. На такій підлозі качки взимку не змерзнуть, а ранньою весною каченятам, що виведуться, буде комфортно.

З південного боку качатника роблять вигул (рис. 6.37). Двір вистилають соломою: вона зберігає лапи від обмороження. Необхідно пам'ятати, що на утворення яєць качки витрачають багато білку з свого організму, отже, необхідно поповнювати його запаси. Качок не можна переводити в інше місце в період відкладання яєць, тому що вони можуть припинити його та почати

Забезпечення гігієнічних умов для утримання каченят

Рис. 6.36. Забезпечення гігієнічних умов для утримання каченят

линьку.

Узимку та весною качок годують 3 рази на день. Вранці та вдень дають вологі мішанки, а ввечері – зволожене зерно або комбікорм. За місяць-півтора до початку племінного сезону необхідно особливо суворо дотримуватися режиму годівлі та стежити, щоб птиця отримувала всі необхідні поживні елементи, вітаміни, мінеральні речовини.

В цей період бажано збільшити тривалість світлового дня, влаштувавши додаткове штучне освітлення. Качки несуть яйця вранці, тому до 10 год. випускати їх на вигул не слід, а яйця збирати через кожну годину.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы