Біологічні особливості кукурудзи
№ з/п |
Абіотичні фактори і біологічні особливості |
Показники |
Тепло: – мінімальна температура проростання насіння, °С |
+8+12 |
|
- оптимальна температура проростання насіння, °С |
+20+25 |
|
1. |
- мінімальна температура з'явлення сходів |
+6+8 |
- температура, що спричиняє пошкодження сходів, °С |
-3-5 |
|
|
+25+27 1800-3200 |
|
Волога:
|
70-80 |
|
сходів, мм |
20 |
|
2. |
- потрібно для набухання і проростання насіння, % |
25-35 |
- транспіраційний коефіцієнт |
171-300 |
|
- критичний період за вологістю |
10 днів до |
|
цвіті н н я-цвіті н ня 20 після цвітіння |
||
Винос елементів живлення, кг/ц основної та побічної продукції: |
||
3. |
- N |
2,5-3,0 |
- P2O5 |
1,0-1,5 |
|
-К2O |
2,6-4,0 |
|
4. |
Вимоги до реакції грунтового розчину |
pH 5,5-7,0 |
5. |
Відношення до світла (довжина дня) |
короткого |
6. |
Оптимальна щільність ґрунту, г/см3 |
1,1-1.2 |
7. |
Індекс листкової поверхні |
4,5-6,5 |
Оптимальна площа листкової поверхні на 1 га, тис. м2 |
45-65 |
|
8. |
Тип кореневої системи |
мичкуватий |
9. |
Заглиблення коренів у грунт, м Горизонтальне розростання кореневої системи, м |
2,0-2,5 1,5 |
1,0-1,5 |
||
10. |
Використання ФАР, % |
(задовільне) 3,0-4,0 (добре) |
11. |
Спосіб запилення |
перехресний |
12. |
Тривалість вегетаційного періоду, днів |
90-150 |
Для вирощування на зерно в умовах Вінницької області придатні гібриди ранньостиглої та середньостиглої групи стиглості.