Біологічні особливості квасолі
№ з/п |
Абіотичні фактори і біологічні особливості |
Показники |
||
1 |
2 |
3 |
||
1. |
Тепло:
|
+10 +20 +12+13 |
||
|
-0,5-1,0 +22+25 2000-2500 |
|||
2. |
Волога:
|
|
||
3. |
Винос елементів живлення, кг/ц основної та побічної продукції:
|
|
||
4. |
Вимоги до реакції ґрунтового розчину |
pH 6,5-7,5 |
||
5. |
Відношення до світла (довжина дня) |
короткого дня |
||
6. |
Оптимальна щільність грунту, г/см3 |
1,1-1,25 |
||
7. |
Індекс листкової поверхні Оптимальна площа листкової поверхні на 1 га, тис. м2 |
|
||
8. |
Тип кореневої системи |
стрижневий |
||
9. |
Заглиблення коренів у ґрунт, м Горизонтальне розростання кореневої системи, м |
|
||
10. |
Використання ФАР, % |
1,0-1,5 |
||
11. |
Спосіб запилення |
самозапильний |
||
12. |
Тривалість вегетаційного періоду, днів ранньостиглі форми пізньостиглі форми |
|
||
Квасоля дуже вимоглива до ґрунтів. Краще росте на родючих, легких чорноземних ґрунтах.
В процесі росту і розвитку квасоля проходить 9 стадій за класифікацією ВВСН (табл. 48).
Технологія вирощування
Сучасні сорти. В Україні районовано більше 15 сортів звичайної квасолі, з яких найбільш поширені: Буковинка, Дніпрянка,
Докучаєвська, Мавка, Надія. Із районованих овочевих сортів найбільш поширені – Артеміс, Білозерна-361, Вид, Гайдарська, Даяна, Бурська, Бурека, Зіронька, Загадка, Ксеня, Кіман, Лаура, Лібра, Присадибна, Пітра, Пантера, Полька, Скуба, Сюіта, Українка.