Біологічні особливості чини
№ з/п |
Абіотичні фактори і біологічні особливості |
Показники |
Тепло: – мінімальна температура проростання насіння, °С |
+ 1+4 |
|
- оптимальна температура проростання насіння, °С |
+4+6 |
|
1. |
- мінімальна температура з'явлення сходів |
+2+3 |
- температура, що спричиняє пошкодження сходів, °С |
більше -10 |
|
- оптимальна температура росту і розвитку, °С |
+20+22 |
|
- сума активних температур за вегетаційний період (вище +5 °С), °С |
1500-1800 |
|
2. |
Волога:
|
|
сходів, мм |
||
- потрібно для набухання і проростання насіння, % |
|
|
- транспіраційний коефіцієнт |
||
- критичний період за вологістю |
цвітіння- |
|
бутонізація |
||
3. |
Винос елементів живлення, кг/ц основної та побічної продукції: – N |
5,5-7,0 |
- Р2O5 |
1,4-1,6 |
|
-К2O |
2,5-3,2 |
|
4. |
Вимоги до реакції грунтового розчину |
рН 7,0-8,0 |
5. |
Відношення до світла (довжина дня) |
довгого дня |
6. |
Оптимальна щільність грунту, г/см3 |
1,1-1,25 |
7. |
Індекс листкової поверхні |
4,5-5,5 |
Оптимальна площа листкової поверхні на 1 га, тис. м2 |
45-55 |
|
8. |
Тип кореневої системи |
стрижнева |
9. |
Заглиблення коренів у грунт, м |
1,5 |
Горизонтальне розростання кореневої системи, м |
1,0 |
|
10. |
Використання ФАР, % |
1,0-1,5 |
11. |
Спосіб запилення |
самозапильна |
12. |
Тривалість вегетаційного періоду, днів |
90-115 |
Технологія вирощування
Сучасні сорти Красноградська 4, Красноградська 5, Красноградська 6, Красноградська 7, Красноградська 8, Сподіванка.
Місце культури в сівозміні. Посіви чини розміщують після озимих та просапних культур.
Обробіток ґрунту. Система основного та передпосівного обробітку ґрунту така сама, як і під інші ранні ярі культури.
Удобрення. Чина не вимоглива до родючості ґрунту. Найбільше виносить з ґрунту фосфор і калій. Слабо реагує на внесення азотних добрив. Фосфорно-калійні добрива треба вносити під зяблеву оранку з розрахунку 50-60 кг/га діючої речовини.
Підготовка насіння до сівби. Сівба (строки і норми). Підготовка насіння до сівби така сама як і для сої. Оскільки сходи чини витримують значне зниження температури, висівають її одночасно з ранніми зерновими культурами. Запізнення з сівбою призводить до різкого зниження врожаю.
Сіють чину зерновими сівалками, встановленими на верхній висів, щоб запобігти пошкодженню насіння. Найвищі врожаї чини збирають при сівбі її звичайним рядковим способом. Норма висіву -1,0-1,2 млн. схожих зерен на 1 га, що для сортів із середньою крупністю насіння становить 160-220 кг/га. За сівби широкорядним способом норма висіву складає 0,8-1,0 млн./га (150-180 кг/га). При вирощуванні на зелений корм, силос чи сіно норму висіву збільшують на 10-20 %. Насіння загортають на глибину 6-8 см. На легких ґрунтах і в посушливу погоду насіння загортають на глибину до 8-10 см. На важких ґрунтах її зменшують до 4–5 см.
Догляд за посівами. Посіви чини коткують, що сприяє дружньому з'явленню сходів, особливо при недостатній вологості ґрунту. Для боротьби з бур'янами та для знищення кірки сходи чини боронують впоперек напряму рядків середніми боронами.
В цілому догляд за посівами чини традиційний для зернобобових культур.
Врожай збирають у період пожовтіння більшості бобів. Кращий спосіб збирання – роздільний.