Норми внесення мінеральних добрив при вирощуванні насіння ріпаку озимого (В. В. Лихочвор, 2004 р.)

 

Очікувана

урожайність,

т/га

Попередник

Орієнтовна норма добрив, кг/га д. р.

N

Р2О5

К2О

2,0-2,5

Багаторічні

трави

80

60

90

2,5-3,0

120

70

140

3,0-3,5

160

80

170

3,5-4,0

200

90

200

4,0-4,5

240

100

220

При вирощуванні ріпаку досить важливе значення має забезпечення рослин магнієм та сіркою. На формування 3,0 т/га насіння, ріпак споживає 25-45 кг магнію та 45–90 кг сірки. Тому для забезпечення рослин ріпаку магнієм та сіркою рекомендується вносити Калімагнезію, Калімаг, Кізерит, Епсоміт. Як правило їх вносять під оранку. Навесні найкраще вносити сірку у вигляді сульфату амонію. Поряд з цим, слід враховувати те, що внесення сірки більше 60 кг/га д. р. може підвищувати вміст глюкозинолатів.

Ріпак добре реагує на внесення як макроелементів, так і мікроелементів, особливо бору, марганцю, молібдену, цинку та ін. Високоефективним є застосування мікродобрив на хелатній основі: Еколист, Вуксал, Розасоль, Нутрівант та ін. При внесенні мікродобрив доцільно додавати карбамід (6-12 кг на 100 л води) та сірчанокислий магнієй (5 кг на 100 л води). Проводять два-три обприскування: на початку вегетації, за висоти рослин 10-15 см та у фазі бутонізації.


Підготовка насіння до сівби. Сівба (строки і норми). Для насіння ріпаку не потрібен період післязбирального дозрівання. Його можна використовувати для сівби відразу ж після очистки і просушування. Кращі результати за продуктивністю насіння одержують при сівбі минулорічним насінням. З метою захисту посівів на початкових етапах росту від хвороб і шкідників, насіння обов'язково протруюють. Для цього використовують наступні препарати: Круїзер, Максим ХL, Офтанол Т, Ровраль Фло та ін.

Для озимого ріпаку строк сівби має вирішальне значення для перезимівлі й збереження рослин. Практика підтвердила, що оптимальні строки сівби ріпаку настають за 15-20 днів раніше оптимальних строків сівби озимої пшениці. Встановлено, що ранні посіви в наступному році швидше проходять фази свого розвитку і менше пошкоджуються ріпаковим трачем. Проте, при надто ранній сівбі, ріпак дуже переростає, що призводить до зниження його зимостійкості.

Для нормального розвитку рослинам ріпаку перед входженням у зиму потрібно 60-80 днів осінньої вегетації і набрана сума температур 600-800 °С. Це дасть можливість загартуватися рослинам, досягти висоти 10-15 см, утворити розетку 6-10 листків, сформувати точку росту над поверхнею ґрунту на висоті 1 см та діаметр кореневої шийки 0,6-1 см.

Оптимальні строки сівби озимого ріпаку з 15 по 30 серпня, допустимі – з 10 серпня по 10 вересня. При цьому, слід зазначити, що для гібридів, які мають швидший початковий ріст порівняно із сортами, допустимий строк сівби є до 15 вересня.

Ріпак, як правило, сіють звичайним рядковим способом. Для цього використовують зерно-трав'яні сівалки (СЗТ-3.6А), лляні (СЗЛ-3,6), бурякові (ССТ-12Б). Добре зарекомендували себе сівалки "Містраль 6000", СПУ-6Д, "Акорд", "Амазоне" та ін. Залежно від типу сівалки відстань між рядками становить 7,5 см; 12 см; 15 см. Широкорядний спосіб сівби (45 см) застосовують на насінницьких посівах. При цьому для сівби використовують спеціалізовану пневматичну сівалку СПР-6 або овочеву СО-4,2 з обов'язковою герметизацією.

Оптимальна густота рослин в осінній період повинна становити 40-80 шт./м2 (40-60 пгг./м2 для гібридів та 60-80 шт./м2 для сортів). Для формування такої густоти рослин норма висіву для гібридів повинна становити в межах 0,5-1,0 млн. схожих насінин на 1 га, або 3– 6 кг/га, для сортів 4-6 к/га.

Треба мати на увазі, що головною умовою вирощування ріпаку є одержання своєчасних і дружних сходів, а це можливе лише при загортанні насіння у вологий ґрунт на глибину 1,5–3,0 см.

Догляд за посівами. Одразу ж після сівби посіви коткують кільчасто-шпоровими котками ЗККШ-6. Після появи сходів у фазі розетки посіви боронують. На широкорядних посівах в осінній та весняний періоди ґрунт розпушують культиваторами.

Ріпак не витримує конкурентної боротьби з бур'янами на початкових етапах росту і розвитку. Забур'янення посівів на початку вегетації спричинює зниження урожайності насіння на 25-30 %. Для передпосівного внесення використовують Бутізан, 40 % к.е. (1,75–2,5 л/га), Трефлан, 24 % к.е. (2,4 л/га).

Проти падалиці зернових культур, багаторічних та однорічних злакових бур'янів застосовують: Арамо 50, к.е. (1,0-2,0 л/га), Зелек Супер, к.е. (0,4–1,0 л/га), Селект 120, к.е. (0,4–1,8 л/га), Центуріон, к.е. (0,4-0,8 л/га) та інші грамініциди. Навесні для боротьби із ромашкою, підмаренником, осотом, волошкою застосовують Лонтрел Гранд, 75 % в. р. (0,12-0,20 л/га) та Галера, в. р. (0,3-0,35 л/га).

Ріпак сильно пошкоджується шкідниками. До найбільш поширених відносяться: ріпаковий квіткоїд, прихованохоботники, хрестоцвітні блішки, пильщик, попелиця, трач та ін.. Боротьбу зі шкідниками ріпаку проводять хімічним методом при перевищенні порогу чисельності і шкодочинності. Для цього використовують інсектициди: Біскайя (0,25-0,40 л/га), Фастак, 10 % к.е. (0,1-0,15 л/га), Золон, 35 % к.е. (1,5-2,0 л/га), Штефесін, 2,5 % к.е. (0,3л/га) та ін..

Серед хвороб ріпаку найбільш небезпечними є склеротиніоз та фомоз. Для осіннього внесення фунгіцидів використовують препарати Фолікур (0,5-1,0 л/га), Карамба (0,75-1,25 л/га) та ін.. Поряд з цим, внесення фунгіциду Карамба восени (у фазі 4-6 листків культури) забезпечує обмеження росту ріпаку, сприяє розвитку кореневої системи, покращує гілкування, суттєво підвищує зимостійкість рослин, захищає посіви від ураження хворобами. Також рекомендується вносити Карамбу навесні (у фазі перших бутонів) для захисту від фомозу, пероноспорозу, сірої гнилі, циліндроспоріозу та ін. Крім цього, він діє ж регулятор росту. Внаслідок цього відпадає потреба внесення регуляторів росту (ретардантів) для захисту посівів від вилягання.

Ріпак достигає нерівномірно, стручки розтріскуються, що призводить до значних втрат врожаю. Тому для зменшення втрат насіння посіви обприскують склеювачами: Нью Фіпм 17 (0,7 л/га), Еластік (1,0– 1,3 л/га), Спондам, (0,6-1,0 л/га) та ін.. Розчин цих препаратів, нанесений на стручки, створює полімерну мембрану, яка регулює водний баланс і запобігає розтріскуванню та висипанню. Склеювачі застосовують за 2-3 тижні до збирання врожаю, при пожовтінні 70-75 % стручків, але до утворення пергаментної структури.

Збирання врожаю. Збирання врожаю проводять як прямим комбайнуванням, так і роздільно.

Пряме комбайнування застосовується тільки на площах чистих від бур'янів, при рівномірному достиганні рослин, або коли вже пройшли строки роздільного збирання. Скошування рослин у валки починають у фазі жовто-зеленої стиглості, коли нижні листки опадають, 50 % стручків стали лимонно-жовтого кольору, насіння має світло-вишневий колір, а вологість насіння становить близько ЗО %.

Скошують ріпак широкозахватними жатками ЖВН-6, ЖРБ-4,2, ЖБА-3,5. Через 3-6 днів після скошування, коли вологість насіння становитиме 10-12 %, валки обмолочують комбайнами Джон Дір, КЛААС, Лан, Славутич. Для зменшення втрат насіння обмолот доцільно проводити вранці, увечері та вночі.

Пряме комбайнування починають при настанні технологічної стиглості (вологість насіння 11-15 %). Перестиглі насінини (при вологості 9 % і нижче) дуже обсипаються від доторкань мотовила. Для запобігання втратам насіння комбайн обладнують подовженим ріжучим апаратом ("ріпаковий стіл"). Тільки за допомогою ріпакового столу, насіння, що вилітає із стручків уже під час зрізування стебел, попадає в жатку, а не на землю.

Щоб запобігти травмуванню насіння, валки обмолочують при 600 об./хв. барабана, а при прямому комбайнуванні число обертів барабана збільшують до 800 об./хв. Ворох насіння ріпаку, що надходить від комбайна, може містити значну кількість насіння бур'янів, рослинних решток із високою вологістю і потребує термінової очистки, щоб запобігти самозігріванню. Слід пам'ятати, що навіть короткочасне зігрівання вороху призводить до різкого зниження посівних і товарних якостей насіння.

Для прискорення і одночасного дозрівання посівів проводять десикацію за 7–14 днів до збирання Реглоном (2-3 л/га), а за 12-14 днів – використовують басту (1,5 л/га). На запирієних площах доцільно використати при побурінні 70 % стручків у ріпаку, або за 2 тижні до збирання, гербіциди Раундап (3,0 л/га), Домінатор (3 л/га), Гліфоган (3,0 л/га). Вони знищують бур'яни і підсушують рослини. Десикація зменшує втрати насіння при збиранні та економить витрати енергії на досушування насіння.

Інтенсивна технологія вирощування озимого ріпаку включає такі основні операції (Регіональний центр наукового забезпечення, 2000):

  • •розміщення після зернових на зелений корм, однорічних трав, ячменю, пшениці, жита;
  • •лущення стерні;
  • •внесення мінеральних добрив на запланований урожай;
  • •оранку на 25-27 см.;
  • •вирівнювання ґрунту та культивації;
  • •протруєння або інкрустацію насіння;
  • •посів в оптимальні строки;
  • •внесення гербіцидів;
  • •осінню і весняну обробку інсектицидами проти шкідників та фунгіцидами проти хвороб;
  • •весняне підживлення азотними добривами;
  • •своєчасне збирання урожаю у фазі фізіологічної стиглості і доробку насіння.


У господарствах з різним матеріальним постачанням дана технологія забезпечує одержання:

з/п

Абіотичні фактори і біологічні особливості

Показники

 

Тепло:

– мінімальна температура проростання насіння, °С

+1+3

 

- оптимальна температура проростання насіння, °С

+17+20

1.

- мінімальна температура з'явлення сходів

+5+6

 

- температура, що спричиняє пошкодження сходів, °С

-6-10

 

- оптимальна температура росту і розвитку, °С

+18+25

 

- сума активних температур за вегетаційний період (вище +5 °С), °С

1700-2100

 

Волога:

– оптимальна вологість грунту, %

65-75

2.

- кількість вологи в орному шарі грунту для отримання дружніх сходів, мм

20-30

 

- потрібно для набухання і проростання насіння, %

50-60

 

- транспіраційний коефіцієнт

500-650

 

- критичний період за вологістю

бутонізація-

   

цвітіння

 

Винос елементів живлення, кг/ц основної та побічної продукції:

 

3.

- N

5,4-6,2

 

- Р2O5

2,2-4,0

 

- К2O

5,0-8,0

4.

Вимоги до реакції грунтового розчину

рН 5,8-6,5

5.

Відношення до світла (довжина дня)

довгого дня

6.

Оптимальна щільність грунту, г/см3

1,1-1,25

7.

Індекс листкової поверхні

5,0-6,0

Оптимальна площа листкової поверхні на 1 га, тис. м2

50-60

8.

Тип кореневої системи

стрижневий

9.

Заглиблення коренів у ґрунт, м Горизонтальне розростання кореневої системи, м

2,0-3,0 0,8-0,9

 

10.

Використання ФАР, %

  • 1.0- 1,5 (задовільне)
  • 3.0- 4,0 (добре)
 

11.

Спосіб запилення

перехресний

 

12.

Тривалість вегетаційного періоду, днів

80-110

 

з використанням повного набору елементів технології

  • •урожаю насіння 3,8-4,0 т/га;
  • •прибутку 1490 грн./га;
  • •рентабельності 163%;

без гербіцидів

  • •урожаю насіння 3,27 т/га;
  • •прибутку 2092 грн./га;
  • •рентабельності 364%;

бeз внeceння дoбpив, aлe з oбoв'язкoвим зaxиcтoм від шкідників

  • •урожаю насіння 1,4 т/га;
  • •прибутку 182 грн./га;
  • •рентабельності 30%.
Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы