Загальні поняття про систематику зернових культур
Зернові культури – пшениця, жито, ячмінь, овес, тритикале, просо, кукурудза, сорго і рис – це окремі роди родини злакових (тонконогових) – Роасеае.
Кожний рід за певними морфологічними та іншими ознаками (щільністю колоса або волоті, характером розвитку колосків у колосі, ламкістю стрижня колоса, будовою колоскових лусок тощо) поділяється на види (тверда і м'яка пшениця, посівний і піщаний овес і т. д.), а види – на підвиди (дворядний і багаторядний ячмінь, кремениста та зубовидна кукурудза) або географічні групи (північноросійське і західносибірське жито та ін.).
Вид, підвид і група на підставі інших морфологічних ознак (за забарвленням лусок колосків, наявністю чи відсутністю на лусках опушення, забарвленням зерна і стрижня качана у кукурудзи, формою зерна та ін.) поділяються на різновиди, а різновиди – на сорти.
Зернові культури за морфологічними та біологічними ознаками і властивостями поділяються на дві групи. До першої групи належать пшениця, жито, ячмінь, овес і тритикале; до другої – кукурудза, просо, сорго та рис. Характерні особливості зернових культур першої та другої груп такі:
Перша група |
Друга група |
На черевному боці зернівки є чітка поздовжня борозенка |
Зернівка поздовжньої борозенки не має |
Зерно проростає кількома зародковими корінцями |
Зерно проростає одним зародковим корінцем |
У колоску розвиваються і плодоносять нижні квітки, а верхні лишаються неплідними або значною мірою редукуються |
У колоску розвивається і плодоносить верхня квітка, а нижня редукується |
Стебла звичайно порожнисті |
Стебла порожнисті або виповнені серцевиною |
Є озимі та ярі форми |
Є тільки ярі форми |
Вибагливість до тепла менша |
Вибагливість до тепла вища |
Вибагливість до вологи більша |
Вибагливість до вологи менша |
Рослини довгого світлового дня |
Рослини короткого світлового дня |
Розвиток на початкових фазах від сходів до кущення більш-менш швидкий |
Розвиток на початкових фазах повільний |