Сорго

 

Господарське значення. У світовому землеробстві сорго є однією з основних продовольчих культур, особливо в таких країнах, як Індія, КНР, Ефіопія, Марокко, Судан, займаючи площі близько 50 млн га. Батьківщиною зернового сорго є Африка, цукрового – Східна Азія. Відоме в культурі приблизно за 3 тис. років до н. е.

У країнах СНД, у тому числі в Україні, сорго вирощують переважно як кормову культуру – на зерно й зелену масу. Поживність 100 кг зерна оцінюється вмістом 119, а 100 кг силосу – 22 корм. од. Зелену масу, яка містить отруйні ціанисті сполуки, рекомендується згодовувати не у свіжому, а у прив'яленому вигляді.

Сорго є також технічною культурою. Зокрема, цукрове сорго, у стеблах якого міститься 10-15% цукру, використовують для виробництва цукрового сиропу. З волотей вшивного сорго виготовляють віники, щітки.

Вирощують сорго переважно у південних посушливих районах, в Україні – в південному Степу на посівній площі понад 60 тис. га.

Сорго серед злаків другої групи – найбільш теплолюбна рослина. Насіння його проростає при температурі ґрунту 10-12°С, а сходи не витримують температури нижче 0°С. Добре росте і розвішається при 30-35°С, легко витримує спеку до 40°С. Це одна з найбільш посухостійких рослин з транспіраційним коефіцієнтом 150-200.

Сорго невибагливе до грунту. Може добре рости як на легких, так і на важких за механічним складом ґрунтах. Малочутливе до підвищеної засоленості грунту. Проте кращими для нього є легкі супіщані ґрунти, де воно формує найвищі врожаї. За способом використання культурні види сорго поділяють на чотири групи: зернове, цукрове, віничне і трав'янисте (суданська трава).

Морфобіологічні та екологічні особливості. Сорго належить до роду Sorguhum, який об'єднує багато одно- і багаторічних видів. Із культурних видів на території СНД поширені: сорго звичайне (S. vulgare Pers.), гаолян (S. chinense Sakushev), джугара (S. cernuum Host) і суданська трава (S. sudanense Pers.)• Всі види однорічні, їх вирощують для продовольчих, технічних і кормових цілей. З диких видів сорго в Середній Азії трапляється гумаї- злісний бур'ян.

Сорго: а – волоть; б – загальний вигляд; в – зерно і колоски

Рис. 2.1.17. Сорго: а – волоть; б – загальний вигляд; в – зерно і колоски

За характером волоті та щільністю розміщення у ній гілочок різних порядків сорго поділяють на три підвиди: розлоге (волотисте – ssp. effusum Korn.), стиснене (ssp. contractum Kom.) і кормове (ssp. compactum).

Колоски волотей сорго одноквіткові, розміщені по два або три. Запилюється здебільшого перехресно, однак можливе й самозапилення (рис. 2.1.17).

Зерно сорго округле, без боріздки, голе або плівчасте, в колоскових і квіткових лусках. Маса 1000 насінин 20-30 г. В одній волоті утворюється від 1600 до 3500 зернин.

За характером використання розрізнять сорго:

  • • цукрове – високоросла рослина, стебла використовують для вироблення патоки й сиропу, а також на силос; зерно плівчасте та напівплівчасте, важко обмолочується;
  • • віничне – для отримання волотей, виготовлення віників, щіток; серцевина стебла суха; волоті 50-90 см не мають головної осі; зерно плівчасте;
  • • трав'янисте (суданська трава) – в нього інтенсивно ростуть тонкі стебла, сильно кущиться; вирощують на зелений корм і сіно;
  • • зернове – порівняно низькоросле; вирощують на зерно; серцевина напівсуха; зерно відкрите й легко обмолочується; харчові сорти білозерні, без присмаку таніну.

За характером розвитку сорго належить до рослин короткого дня.

Сорти і гібриди. До районованих в Україні сортів і гібридів сорго належать: Аракан, Арліс, Алба F1, Брігга, ЕС Арматан, КСС29, КСС19, МР Екліпс, Сонцедар, Соларіус, Стінгг, Таргга, Фрігго, Ре236 та ін.

Технологія вирощування. У сівозміні сорго висівають після озимої пшениці по чорному або зайнятому пару, після кукурудзи або зернових бобових культур. Основний і передпосівний обробіток грунту такий самий, як і під кукурудзу.

Під основний обробіток грунту вносять мінеральні добрива з розрахунку N45-60P45-60K45-60, на чорноземах віддають перевагу фосфорним добривам, на каштанових – азотно-фосфорним (калійні нерідко виключають). Сорго на зелений корм не рекомендується удобрювати підвищеними нормами азотних добрив, які сприяють накопиченню в зеленій масі отруйних ціанистих сполук. Під час сівби сорго в рядки вносять гранульований суперфосфат (Р10), а на бідних грунтах – повне мінеральне добриво (N10P10K10). Вирощуючи сорго на зелений корм з дво-триразовим скошуванням, після кожного разу посіви при потребі підживлюють і вносять мінеральні добрива в парному чи потрійному поєднанні елементів живлення, залежно від типу ґрунту, в дозі N30P30K30.

Сіють сорго кондиційним протруєним насінням, обробляючи його байтаном (2 кг/т) або вітаваксом 200 (2 кг/т) за препаратом, коли грунт на глибині 5 см прогріється до 12-14°С.

Зернове сорго сіють пунктирним або широкорядним способом (з шириною міжрядь 70 см); цукрове (на зелений корм) – широкорядним з шириною міжрядь 42 см; на сіно – звичайним рядковим способом, а на силос – разом з кукурудзою за схемою: 2 рядки сорго – 4 рядки кукурудзи або, навпаки, 4 рядки сорго – 2 рядки кукурудзи чи 3 рядки сорго – 3 рядки кукурудзи.

Норма висіву за звичайної рядкової сівби становить 18-22 кг/га; пунктирної або широкорядної (70 см) 10-15 кг/га; на зелений корм при комбінованій сівбі з міжряд дями 45 см – 15-20 кг/га.

Глибина загортання насіння 3-5 см, на легких ґрунтах у посушливу весну 6-8 см.

Після сівби поле звичайно коткують кільчасто-шпоровими котками, що підвищує дружність проростання насіння, а до з'явлення сходів площу боронують середніми боронами і при з'явленні на рослинах 3-5 листків обробляють посіви гербіцидами – агритоксом (0,7- 1,7 кг/га) або 2М-4Х (0,5-1,1 кг/га за препаратом). На широкорядних посівах приблизно через тиждень після застосування гербіцидів розпушують ґрунт у міжряддях на глибину 15 см, а коли рослини досягнуть висоти 20-23 см – на глибину 6-8 см. Через 2-3 тижні грунт у міжряддях ще раз обробляють.

Сорго на силос, монокорм або для виготовлення гранул збирають на початку воскової стиглості зерна силосозбиральними комбайнами; При вирощуванні пізньостиглих сортів сорго на зерно бажано провести десикацію посівів, обприскуючи їх дихлоратом магнію (40 кг препарату у 400 л води на 1 га) за 10-14 днів до збирання. Це прискорює достигання сорго.

Зернове сорго стійке проти обсипання, тому збирають його звичайно при досягненні повної стиглості зерна однофазним способом зерновими комбайнами із зменшенням числа обертів барабана до 500- 600 за 1 хв. Якщо в період збирання вологість зерна перевищує 20%, застосовують двофазне збирання: сорго скошують жатками у валки і після їх просихання обмолочують комбайнами з підбирачами ППТ-3,0.

Після обмолоту сорго визначають вологість зерна. Якщо вона вища 18-20%, його обов'язково досушують на сонці або у спеціальних сушарках при температурі 35-40°С протягом 40-45 хв. Бездосушування вологе зерно через кілька годин самозігрівається і різко втрачає технологічні та посівні якості.

Віничне сорго збирають звичайно вручну, зрізуючи верхню частину рослин 60-70 см завдовжки на початку воскової стиглості зерна, коли стебла ще зеленуваті. Зерно з волотей вичісують спеціальними гребінцями, а вичесану сировину сортують, досушують та відправляють для виготовлення віників, щіток. Залишені нижні частини стебел скошують косарками.

Сорго на зелений корм слід збирати на початку викидання рослинами волотей – поки стебла не огрубіли. При використанні на корм отави сорго його скошують косарками з висотою зрізу 10-12 см.

Згодовують зелену масу після її 3-4-годинного пров'ялювання, що убезпечує тварин від можливого отруєння ціанистими сполуками.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы