Просо

 

Господарське значення. Серед основних круп'яних культур СНД найбільш поширеною є просо. Воно цінне своїм пшоном, яке відзначається високими харчовими якостями.

У складі пшона вміст білка становить 12%, крохмалю 81%, жиру 3,5%, клітковини 1-2%. За вмістом білка пшоно наближається до манної і кукурудзяної круп, переважає ячмінну, перлову, гречану і особливо рисову крупи, поступаючись лише вівсяній, яка містить до 16% білка. У його складі більше жиру, ніж у крупі інших культур, крім вівсяної, багато крохмалю та порівняно мало клітковини. Пшоно багате на зольні елементи, містить такі важливі вітаміни, як В1, В2, PP, а також мікроелементи. Швидко розварюється (через 25-30 хв.), дає високий привар (12-13%), а каша добре засвоюється організмом людини. У Казахстані з пшона готують особливу делікатесну кашу "тару". Інколи з пшона виготовляють борошно, яке використовують у кондитерській промисловості.

Просо має кормове значення. Його зерно та пшоняна каша практично незамінний корм для курчат. Використання проса для дорослих курей підвищує їх несучість і міцність шкарлупи яєць. Для відгодівлі гусей, свиней добрим кормом є просяне борошно у суміші з картоплею або іншими харчовими відходами. Відходи від переробки проса на пшоно, у складі яких є до 16% білка та багато жиру, – цінний концентрований корм для тварин. Луску, яка залишається при виробництві пшона, використовують для виготовлення комбікормів.

До цінних грубих кормів належить просяна солома, яка при збиранні проса на зерно зберігає зеленуватий стан, добре облистнена, має приємний запах і більш поживна, ніж солома інших культур. У 100 кг її міститься 50 корм. од. Добрим кормом є також полова, у 100 кг якої міститься 42 корм. од.

Просо в зеленому стані добре поїдається великою рогатою худобою, вівцями, тому його вирощують на зелений корм, сіно, для випасання худоби. Проте випасати тварин слід обережно – відомі випадки їх отруєння.

Просо як скоростигла культура має певне агротехнічне значення: використовується як страхова культура для пересівання загиблої озимини, придатна для післяукісних та післяжнивних посівів, може використовуватись як покривна культура для багаторічних трав.

Походження та поширення. Просо – одна з давніх зернових культур світового землеробства, яка була відома народам центрального і західного Китаю, гірських районів Монголії за 3-5 тис. років до н. е. В доісторичні часи просо перемістилося з Азії в Європу (Італію), Африку (Єгипет). Близько 2500 р. просо відоме в Закавказзі.

У сучасному світовому землеробстві просо вирощують на площі близько 40 млн га.

У зарубіжних країн просо поширене на великих площах у Китаї, Монголії, Пакистані, Індії, Афганістані, Японії; у Європі – в Болгарії, Югославії, Туреччині, Румунії, Угорщині, Польщі. У СНД основними районами виробництва проса є Поволжя, Північний Кавказ, Центральночорноземна зона, Казахстан, країни Середньої Азії, Західний Сибір, Україна.

В Україні просо найбільш поширене в Степу та Лісостепу.

Морфобіологічні та екологічні особливості. Вид проса включає такі різновиди: флявум (flavum), ауреум (aureum), субфлявум (subflavum), сангвінеум (sanguineum), субсангвінеум (subsanguineum).

Довжина волотей 15-30 см, залежно від різновиду. Вони пониклі нещільні, слабкопониклі середньої щільності, злегка пониклі щільні з подушечками на нижній частині волоті або без них (рис. 2.1.20).

Забарвлення зерна світло-жовте, світло-кремове, золотисто- жовте, кремове, ясно-червоне, темно-червоне, оранжеве. За формою зерно буває овальним, кулястим, округло-овальним, овально- видовженим. Маса 1000 зерен становить 5,7-8,2 г.

Плівчастість становить 12-20% від маси зерна. Висота рослини змінюється від 65 до 125 см, міжвузлів 5-7.

Форми волоті проса: а – розлога; б – стиснута; в – кім'яста

Рис. 2.1.20. Форми волоті проса: а – розлога; б – стиснута; в – кім'яста

Просо, яке належить до хлібів другої групи, високовибагливе до тепла. Насіння його починає проростати при температурі не нижче 6- 8°С, але дружне проростання спостерігається при прогріванні грунту до 15-16°С. Якщо в період проростання температура знижується до 8- 9°С, сходи з'являються тільки через 15-18 днів. Сходи витримують незначні заморозки до мінус 2°С, а при мінус 3,5°С здебільшого гинуть або сильно пошкоджуються. Дуже шкідливою для сходів проса є тривала одночасна дія низьких позитивних температур (6-10°С) та хмарної погоди. У рослин при цьому різко знижується фотосинтез, що може стати причиною їх загибелі.

Сума ефективних температур для ранньостиглих сортів проса становить близько 1500°С, середньопізніх – понад 1600°С, а в прохолодні та вологі роки – понад 2000°С.

Просо краще за інші злакові культури витримує грунтову й повітряну посухи. Відзначається високою жаростійкістю. Параліч продихів у нього спостерігається при температурі 38-40°С лише через 49 год, тоді як у ячменю – через 25-35 год., ярої пшениці – 17 год., а у вівса вони паралізуються вже через 5-7 год. Рослини проса економно витрачають вологу. Для проростання насіння достатньо всього 25-30% води від його маси. Просо здатне формувати вузлові корені при мінімальній вологості ґрунту. Все ж ріст кореневої системи і надземної маси за тривалої посухи (1,0-1,5 місяця) затримується, на рослинах формуються малих розмірів суцвіття, які часто бувають безплідними. Тому для проса теж необхідна достатня кількість вологи в грунті, особливо в період формування генеративних органів – приблизно за декаду до викидання волотей.

У проса рідко спостерігається запал зерна, його коренева система добре забезпечує суцвіття водою навіть тоді, коли в грунті кількість вологи наближається до мертвого запасу. Транспіраційний коефіцієнт проса низький (130-280). Слід, проте, враховувати, що просо, відзначаючись високою посухостійкістю, інтенсивно підвищує свою продуктивність при зрошенні.

Просо вибагливе до поживних речовин: потребує на формування 1 ц зерна 3 кг азоту, 1,4 кг фосфору, 3,5 кг калію. До вмісту азоту в грунті воно виявляє підвищені вимоги вже у фазі 3-4 листків і особливо у період інтенсивного росту вегетативної маси, до фосфору – з самого раннього періоду вегетації, до калію – протягом усієї вегетації.

Коренева система проса відзначається недостатньою здатністю до засвоєння поживних речовин, тому воно краще росте на ґрунтах, добре забезпечених легкодоступними сполуками поживних речовин. Кращими ґрунтами для нього є чорноземні та каштанові, причому за сухої погоди вищі врожаї проса отримують при вирощуванні на ґрунтах середнього і важкого механічного складу, за умов достатнього зволоження – на легких ґрунтах.

Просо належить до солевитривалих культур, не витримує кислих ґрунтів і найкраще росте при нейтральній реакції ґрунтового розчину (pH 6,5-7,5).

На початку вегетації у проса спостерігається повільний ріст через те, що воно часто пригнічується бур'янами. Відзначається підвищеною кущистість. При рідкому стоянні рослин здатне утворювати на одну рослину від 50-100 до 200 пагонів, до 20 г зерна, близько 3000 зерен.

Просо є факультативною самозапильною рослиною короткого світлового дня. Вегетаційний період залежно від сорту й умов вирощування становить від 70-90 у скоростиглих сортів до 155-120 днів у пізньостиглих.

Сорти. До поширених районованих в Україні сортів проса належать: Аскольдо, Біла альтанка, Вітрило, Заповітне, 3 Козацьке, Лана, Олітан та ін.

Технологія вирощування. Високі урожаї проса отримують при розміщенні його у сівозмінах на полях, добре забезпечених вологою та чистих від бур'янів. Кращими попередниками для нього є озимі культури, багаторічні трави, кукурудза, цукрові буряки, картопля.

Обробіток грунту. Просо позитивно реагує на якісний обробіток грунту, який звільняє поле від бур'янів, зберігає вологу в ґрунті. При розміщенні його після зернових і зернобобових культур основний обробіток починають з лущення стерні, яке проводять дисковими лущильниками ЛДГ-10, ЛДГ-15 на глибину 6-8 см. При забур'яненні поля осотом, березкою лущать двічі: перший раз дисковими лущильниками на глибину 6-8 см, удруге – лемішними (ППЛ-10-25) на глибшу 10-12 см; при наявності пирію проводять два перехресні лущення дисковими лущильниками на глибину залягання кореневищ (10-12 см). Після кукурудзи та багаторічних трав площі двічі дискують важкими дисковими боронами БДТ-7, БДТ-10 на глибину 12-14 см. Вивільнені й чисті від бур'янів площі після збирання пізніх просапних культур (цукрових буряків, картоплі), як правило, не лущать.

Зяблеву оранку під просо після зернових культур, багаторічних трав, кукурудзи на зелений корм або силос краще проводити у ранні строки наприкінці серпня. Це дає змогу більш ефективно проводити боротьбу з бур'янами за допомогою культивації за типом напівпару. На чорноземних ґрунтах орють плугами з передплужниками ПЛН-5-35 або ПЛН-6-35 на глибшу 25-27 см, на інших ґрунтах на 20-22 см або на глибину орного шару. Чисті від бур'янів поля після цукрових буряків, картоплі обробляють дисковими боронами на глибину 14-16 см або застосовують плоскорізний обробіток плоскорізами КПГ-2-150 та іншими на глибину 25-27 см.

У районах вітрової ерозії при вирощуванні проса після стерньових попередників практикують плоскорізний обробіток, застосовуючи послідовно голчасті борони БИГ-3, культиватори КПЕ-3,8А з глибиною обробітку 8-10 см, КГПІІ-9 з обробітком на глибину 12-14 см та плоСкорізи-глибокорозпушувачі КПГ-250, ПГ-3-5, якими розпушують грунт восени на 20-22 см.

Узимку на зораних полях проводять снігозатримання, яке не тільки збагачує грунт на вологу, а й зменшує глибину промерзання грунту. Такий грунт навесні раніше відтає і краще поглинає весняні води. Як показують дослідження, приріст урожаю проса від снігозатримання досягає 15-20, а в посушливі роки – до 30%.

Передпосівний обробіток ґрунту полягає в ранньовесняному закритті вологи боронами БЗТС-1,0 або боронами і шлейфами під кутом до зяблевої оранки у два сліди та двох культивацій, першу з яких проводять одночасно з сівбою ранніх зернових культур на глибину 8-10 см в агрегаті з боронами, другу – перед сівбою на глибину загортання насіння (5-6 см) з одночасним коткуванням котками ЗККШ-6 для більш рівномірного й неглибокого загортання насіння. При ранній та посушливій весні першу і другу культивації проводять на глибину 5- 6 см.

На підзолистих глинястих грунтах, які за зиму сильно ущільнюються, доцільніше першу культивацію провести на глибину 12-14 см; на легких грунтах замість першої культивації здійснюють 2-3 боронування для того, щоб не пересушити грунт, і лише передпосівну культивацію.

Для зменшення забур'яненості поля під передпосівну культивацію вносять гербіцид пропазин (3-6 кг/га за діючою речовиною).

Удобрення. Просо найкраще забезпечується поживними речовинами при основному та рядковому удобренні і підживленні рослин у період вегетації. Удобрюють просо переважно мінеральними добривами, а гній вносять під попередники. Безпосередньо вносити гній під просо недоцільно, бо у складі гною, особливо свіжого, є багато насіння бур'янів. Крім того, просо добре використовує післядію гною. Мінеральні фосфорно-калійні добрива рекомендується вносити під основний обробіток грунту у таких дозах: на Поліссі по 60-70 кг/га, Лісостепу по 40-60 кг/га фосфору і калію; у Степу 40-50 кг/га фосфору і 30-40 кг/га калію. При вирощуванні проса на солонцюватих грунтах Степу калійні добрива не вносять. По 50-70 кг/га азоту більш раціонально вносити під першу весняну культивацію.

У рядки під час сівби вносять на чорноземах суперфосфат у дозі 10-15 кг/га фосфору, на підзолистих – повне мінеральне добриво з розрахунку 10 кг/га азоту, фосфору та калію.

Підживлюють просо при доброму забезпеченні фунту вологою переважно азотними добривами, які вносять у дозі близько 20 кг/га азоту до виходу рослин у фубку.

Кислі фунти вапнують за гідролітичною кислотністю (3-5 т/га вапна), на солонцюватих фунтах вносять гіпс (3-5 т/га).

Сівба. При підготовці насіння до сівби його старанно очищають та сортують на машинах ЗАВ-20, ЗАВ-40, відбираючи крупні фракції (діамефом до 2 мм). Таке насіння забезпечує приріст урожаю 2,5- 3,0 ц/га. Насіння перед сівбою профуюють на машинах ПС-10, ПСШ-5 та ін., використовуючи фанозан (1,5 кг/т), ТМТД, вітавакс або фунда- зол (по 2,0-2,5 кг/т) із застосуванням плівкоутворювачів ПВС (0,5 кг/т) або NаКМЦ (0,2 кг/т).

Сіють просо сівалками СЗТ-3,6, СЗА-3,6, С3-3,6 при профіванні фунту до 10°С. Кращий спосіб сівби – звичайний рядковий із внесенням добрив у рядки. Застосовують також вузькорядну сівбу сівалками СЗУ-3,6, СЗЛ-3,6.

Якщо до сівби проса гербіцидів не вносили, то краще сіяти широкорядно буряковими сівалками ССТ-12А з пристосуванням СТА- 2300, що дає змогу вести боротьбу з бур'янами шляхом міжрядних обробітків фунту.

Рекомендовані норми висіву проса при звичайній рядковій сівбі такі: на Поліссі та в. північному Лісостепу 3,7-4,0 млн (26-28 кг/га), на півдні Лісостепу 2,5-3,0 млн (20-22 кг/га), у Степу 2,3-2,5 млн (18- 20 кг/га). При широкорядній сівбі норму висіву зменшують на 0,5- 0,7 млн зерен, при вузькорядній – збільшують приблизно на таку саму величину.

Глибина загортання насіння на чорноземних фунтах 3-5 см, на важких 3-4 см. При пересиханні фунту насіння загортають на 1-2 см глибше.

Догляд і збирання. Першим прийомом догляду за просом є післяпосівне коткування кільчасто-шпоровими котками ЗККШ-6, що значно підвищує польову схожість насіння і сприяє з'явленню дружних сходів.

При утворенні грунтової кірки, а також появі бур'янів проводять досходові боронування легкими боронами ЗПБ-0,6 або середніми БЗСС-1,0 зі швидкістю 5-6 км/год.

На широкорядних посівах після появи сходів приступають до міжрядних розпушувань грунту культиваторами УСМК-5,4, перше з яких проводять на глибину 4-5 см лапами-бритвами, друге – на 5-6 см стрілчастими лапами із залишенням захисних смуг завширшки 10-12 см від рядка.

Для знищення бур'янів застосовують гербіциди 2,4Д, 2М-4Х. Гербіцидом 2,4Д обробляють просо двічі: перший раз у фазі 2-3 листків, другий – у фазі повторного кущенн; гербіцидом 2М-4Х у фазі кущення.

Просо дозріває нерівномірно: першим дозріває зерно у верхній частині волоті, потім – у середній та нижній. Тому основним способом збирання є роздільний при досягненні більшою частиною зерна (70- 80%) воскової стиглості. Скошують просо жатками ЖБА-3,5, ЖНС- 4,9А, ЖВР-10-03 та іншими при висоті зрізу 12 – 15 см. Через 3- 4 дні валки обмолочують комбайнами з частотою обертів барабана 700-800 за хвилину.

Очищене зерно при потребі підсушують і зберігають при вологості 13-14%.

Післяукісні та післяжнивні посіви на зелений корм. Найпоширеніші такі посіви у південно-західних районах України. При своєчасному і якісному проведенні рекомендованих агротехнічних заходів вирощування вони здатні давати високі врожаї зеленої маси.

Кращий спосіб підготовки ірунту – поверхневий обробіток на глибину 10-12 см, який проводять відразу після збирання попередника. Одночасно вносять повні мінеральні добрива по 60-90 кг/га азоту, фосфору і калію. Сіють просо без розриву в часі з обробітком звичайним рядковим способом із збільшенням норми висіву на 15-20% порівняно

з весняною сівбою. Догляд за цими посівами такий самий, як і за весняними.

Культура проса при зрошенні. Просо позитивно реагує на зрошення: приріст урожаю зерна становить 8-10 ц/га і більше.

Вирощуючи просо в умовах зрошення, необхідно дотримуватись таких агротехнічних вимог:

  • • проводити боротьбу з бур'янами із застосуванням кількаразових обробітків грунту: лущення, глибокої ранньої оранки, 2-3 культивацій з боронуванням і використанням гербіцидів;
  • • застосовувати підвищені норми основного добрива (30-40 ц/га гною або мінеральні добрива з розрахунку по 90-120 ц/га азоту і фосфору та 60-90 ц/га калію);
  • • застосовувати широкорядну сівбу, яка сприяє знищенню бур'янів міжрядними обробітками, з підвищеною на 20-25% нормою висіву порівняно з посівами без зрошення;
  • • протягом вегетації підгримувати вологість грунту на глибині до 60 см на рівні близько 70% НВ;
  • • при зрошенні проводити вологозарядковий полив восени нормою 800 м3/га води, у посушливу весну – передпосівний полив та 3-4 вегетаційних поливи: перед кущенням, перед викиданням волотей, наприкінці викидання волотей, при наливанні зерна; поливна норма становить 300-400 М7іча (при дощуванні);
  • • після кожного поливу необхідно розпушувати грунт у міжряддях.

Біоенергетична та економічна ефективність вирощування проса. Дослідження і практика показують, що просо можна вирощувати як із застосуванням гербіцидів, так і без них. При цьому поліпшуються показники біоенергетичної ефективності його вирощування. Порівняння затрат сукупної енергії на вирощування проса за двома технологіями – звичайною та альтернативною – показало, що здійснення агротехнічних заходів замість використання пестицидів не збільшило, а навіть дещо знизило її затрати, тому за однакової врожайності (досліди свідчать, що вона суттєво не різниться по варіантах технологій) біоенергетична ефективність екологічно чистої технології виявилася дещо вищою.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы