Мак олійний
Господарське значення. За використанням культурний мак поділяють на олійний і опійний. Насіння олійного маку містить 46-56% висихаючої олії з йодним числом 131-143 та числом омилення 189-198, 20-25% протеїну, 19% вуглеводів, 5-7% золи і 6-10% клітковини. Макова олія, добута методом холодного пресування, тривалий час не гіркне, тому високо ціниться в харчовій, кондитерській та консервній промисловості. Олію, одержану методом екстрагування, використовують для виготовлення оліфи, високоякісних фарб (для живопису) та вищих сортів туалетного мила.
У кондитерській та хлібопекарській промисловості також використовують насіння маку. Алкалоїдів дозріле насіння не містить. В сухих коробочках міститься до 25 різних алкалоїдів. Головними з них є морфін, кодеїн, папаверин і наркотин, які використовують у медицині.
Макуха маку містить до 32% білка і є цінним концентрованим кормом для худоби, але згодовують її в невеликих кількостях, щоб не викликати сонливості у тварин.
Культурний мак був відомий європейцям, зокрема у Греції, ще за 5 віків до н. е., звідки через країни Малої Азії потрапив до Індії, Китаю. У нашій країні перші відомості про культуру маку належать до періоду Київської Русі XI ст.
Опійний мак поширений в азіатських країнах і використовується як сировина для виготовлення ліків.
Морфобіологічні та екологічні особливості. Мак олійний (Papaver somniferum L.) належить до родини макових (Papaveraceae). Це однорічна трав'яниста рослина з прямостоячим стеблом заввишки 80 -150 см та великими листками і двостатевими квітками.
Насіння маку дуже дрібне (маса 1000 насінин 0,3-0,5 г). У коробочці його близько 4000 шт.
Вегетаційний період маку олійного 85-135 днів. Це рослина довгого світлового дня. Сходи з'являються через 12-15 днів після сівби, цвітіння настає на 50-65-ий день. Від запліднення до достигання коробочки минає 30-45 днів.
Мак олійний – холодостійка рослина. Насіння починає проростати при температурі 2-3°С, сходи витримують заморозки мінус 3-4°С. Сприятлива температура для росту вегетативної маси 15 °С, у період цвітіння – достигання насіння 20-25°С.
До грунтової вологи мак вибагливий. Насіння при набуханні й проростанні поглинає води у кількості 100-110% своєї сухої маси. Найбільшу потребу у воді виявляє у період цвітіння. Після цвітіння сприятлива для формування урожаю маку помірно суха й тепла погода.
Мак вибагливий до ґрунтів. Кращими для нього є легкі супіщані, суглинисті каштанові грунти й чорноземи, непридатними – солонці, піщані, важкі глинисті й заболочені грунти.
Запилюється мак здебільшого перехресно комахами, але спостерігаються і випадки самозапилення, коли пилок на приймочках маточки проростає до розкривання пелюсток.
Технологія вирощування. У сівозміні мак розміщують після удобрених озимих колосових культур, а також після просапних. Він високовимогливий до поживних речовин. При середніх врожаях насіння на одиницю врожаю мак виносить з грунту поживних речовин у кілька разів більше, ніж, наприклад, жито. Під основний обробіток грунту рекомендується вносити 20-25 т/га гною та фосфорно-калійне добриво з розрахунку 45-60 кг/га д. р. кожного елемента. Під передпосівну культивацію вносять 60 кг/га д. р. азоту, а під час сівби – суперфосфат у рядки (Р2О5 15-20 кг/га). Цей захід сприяє зміцненню сходів і доброму початковому росту кореневої системи маку, поліпшує стійкість рослин проти хвороб.
Основний обробіток ґрунту полягає у лущенні стерні на 6-8 см і оранці на 22-25 см, а при наявності багаторічних бур'янів на 25-30 см. Навесні при посірінні гребенів проводять боронування зябу, передпосівну культивацію на глибину 4-5 см з боронуванням, шлейфуванням і коткуванням, домагаючись доброго вирівнювання грунту.
Сіють мак рано навесні одночасно із сівбою ранніх зернових культур. Навіть незначне запізнення із сівбою (на 2-3 дні) призводить до зрідження сходів і зниження врожаю. Пересівання маку, як правило, не вдаються. Кращий спосіб сівби широкорядний з міжряддями 45-60 см. Глибина загортання насіння 1-2 см, норма висіву кондиційного насіння 3-4 кг/га. Після сівби посіви коткують важкими котками.
Догляд. Якщо до появи сходів утворюється ґрунтова кірка, її руйнують ротаційними мотиками. При з'явленні проростків бур'янів сходи маку боронують легкими зубовими боронами. Коли на рослинах з'являться 2-3 листки, посіви проріджують, залишаючи на метрі довжини рядка по 7-10 рослин. На загущених посівах замість проривання проводять букетування, залишаючи букети через 20-25 см. Протягом вегетації посіви 2-3 рази обробляють культиваторами.
Збирають мак при побурінні коробочок (достигле насіння при струшуванні коробочок пересипається, створюючи характерний шум). Скошують мак жатками і снопи ставлять у бабки або суслони для просушування. При збиранні й обмолоті потрібно дбати, щоб насіння маку не засмітити землею, яку дуже важко потім відокремити. Засмічене землею насіння не може бути використане в кондитерській промисловості, і тому цінність його при заготівлях знижується.
Після обмолоту насіння просушують, щоб вологість його була не вище 10%, і зберігають на дерев'яних підлогах шаром 15-20 см.
Коробочки олійного маку містять опій, тому їх використовують для одержання наркотичних речовин.
Опійний мак вирощують під суворим контролем для одержання опію, який використовують лише як сировину для виготовлення ліків.