Наслідки порушення правил про підсудність. Зміна підсудності

 

Вирішуючи питання щодо відкриття провадження у справі, суд повинен правильно визначити як юрисдикцію справи, так і її підсудність.

Підсудність справи встановлюється суддею при прийнятті позовної заяви до свого провадження. Якщо суддя, вирішуючи питання щодо відкриття провадження у справі, встановить, що справа не підсудна цьому суду, він ухвалою повертає заяву позивачеві разом з додатками та ухвалою для подання її до належного суду (ст. 115 ЦПК).

Відповідно до ч. 4 ст. 116 ЦПК забороняється передавати до іншого суду справу, яка вже розглядається судом, незалежно від зміни обставин, що впливають на визначення підсудності справи, крім випадків, установлених ч. 1 ст. 116 ЦПК.

Зокрема, справа до іншого суду передається за ухвалою суду, в якому вона перебуває, якщо до початку розгляду справи по суті задоволено клопотання відповідача, місце проживання або перебування якого раніше не було відоме, про передачу справи за місцем його проживання (перебування). Передача справи на розгляд іншому суду в такому випадку залежить від ступеня обґрунтованості клопотання відповідача. Крім того справа передається з одного суду до іншого, якщо: після відкриття провадження у справі і до початку розгляду справи по суті виявилося, що заяву прийнято з порушенням правил підсудності (у даному разі справа передається на розгляд належному суду незалежно від волевиявлення сторін); після задоволення відводів (самовідводів) неможливо утворити новий склад суду для розгляду справи, а також у разі ліквідації суду, який розглядав справу. В останніх двох із перелічених випадків справа передається територіально найближчому суду.

У разі виявлення під час проведення попереднього судового засідання чи під час судового розгляду справи по суті порушення правил виключної підсудності суд ухвалою передає справу на розгляд іншому суду.

Справа передається до іншого суду після закінчення строку на оскарження ухвали, за якою вона передається, а в разі подання скарги - після залишення її без задоволення. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 116 ЦПК, має бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана. В іншому порядку передавати справу недопустимо. Спори між судами про підсудність не допускаються (ч. 1 ст. 117 ЦПК).

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы