Поняття та види судових витрат

 

Під час розгляду справи в суді та виконання судового рішення учасники процесу: суд, сторони, треті особи, їх представники, свідки та ін., - несуть певні витрати.

Отже, судові витрати - це затрати учасників процесу, що пов'язані з розглядом справи в суді і виконанням судового рішення.

Встановлення судових витрат є превентивним заходом, що застерігає сторони, перш за все позивача, від подання необгрунтованого позову, спонукання сторін до добровільного виконання своїх обов'язків, самостійного врегулювання правових спорів. Оплата одночасно є і частковим відшкодуванням витрат держави на здійснення правосуддя.

Витрати по провадженню справи в цивільному судочинстві складаються з двох видів - судового збору і витрат, пов'язаних з розглядом справи (ст. 79 ЦПК).

Розмір судового збору, порядок його сплати і звільнення від сплати встановлюються Законом України від 08 липня 2011 р. "Про судовий збір" (далі - Закон).

До витрат, пов'язаних з розглядом судової справи, належать: 1) витрати на правову допомогу; 2) витрати сторін та їх представників, що пов'язані з явкою до суду; 3) витрати, пов'язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів та проведенням судових експертиз; 4) витрати, пов'язані з проведенням огляду доказів за місцем їх знаходження та вчиненням інших дій, необхідних для розгляду справи; 5) витрати, пов'язані з публікацією в пресі оголошення про виклик відповідача (ст. 79 ЩІК).

Розмір судового збору встановлюється відповідно до Закону України "Про судовий збір" залежно від категорії цивільної справи, а розмір витрат, пов'язаних з розглядом справи, залежить від фактичних затрат учасників процесу, пов'язаних з викликом свідків, проведенням експертиз, вилученням доказів тощо.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы