Завдання та підстави участі прокурора в цивільному процесі

 

Стаття 45 ЦПК зазначає, що прокурор здійснює представництво (а не захист) громадянина або держави в суді. Правовий статус прокурора в цивільному процесі визначається також спеціальним законодавством – Законом України "Про прокуратуру".

Існує два види підстав участі прокурора в цивільному процесі: правові та фактичні.

Правовими підставами є Конституція України, зокрема ст. 121 Конституції, Закон України "Про прокуратуру", Цивільний процесуальний кодекс України (ст. ст. 45, 46), накази Генерального прокурора України.

Фактичними підставами представництва прокурором у суді інтересів громадянина є неспроможність цього громадянина самостійно захищати свої інтереси у суді через недосягнення повноліття, недієздатність або обмежену дієздатність у випадку якщо законні представники або органи, яким законом надано право захищати права, свободи та інтереси такої особи, не здійснюють або неналежним чином здійснюють її захист (ст. 23 ЗУ "Про прокуратуру").

Прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб'єкт владних повноважень, до компетенції якого належать відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу (ст. 23 ЗУ "Про прокуратуру").

Не допускається здійснення прокурором представництва в суді інтересів держави в особі державних компаній, а також у правовідносинах, пов'язаних із виборчим процесом, проведенням референдумів, діяльністю Верховної Ради України, Президента України, створенням та діяльністю засобів масової інформації, а також політичних партій, релігійних організацій, організацій, що здійснюють професійне самоврядування, та інших громадських об'єднань. Представництво в суді інтересів держави в особі Кабінету Міністрів України та Національного банку України може здійснюватися прокурором Генеральної прокуратури України або регіональної прокуратури виключно за письмовою вказівкою чи наказом Генерального прокурора України або його першого заступника чи заступника відповідно до компетенції.

Наявність підстав для представництва має бути обгрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва (ст. 23 ЗУ "Про прокуратуру").

Прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб'єкта владних повноважень.

Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб'єктом владних повноважень.

Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы