Ландшафтна архітектура

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Зміст
    Вступ....................................................................................................................3
    Розділ І
    Альтанка. Види та функціональні особливості...............................................4
    Розділ ІІ
    Альтанка власноруч...........................................................................................6
    Висновки...........................................................................................................10
    Список використаної літератури....................................................................11
    Додатки..............................................................................................................12
    Вступ
    Малі архітектурні форми (МАФ) як визначення відносять до термінології ландшафтного дизайну, а по суті це невеликі споруди, функціональні та естетичні, що гармонійно вписуються в інтер'єр саду (парку, заміської ділянки). Кількість типів, а тим більше видів МАФ, просто величезна, оскільки під визначення «малі архітектурні форми» потрапляють всі створені руками людини об'єкти зі штучних і природних матеріалів, як у роздільності, так і в їх поєднанні, що вносять акцентовані зміни в ландшафтний дизайн ділянки (саду, парку).
    Малі архітектурні форми це і досить звичні нашим співвітчизникам альтанки різних планів, форм, конструкцій, призначення, садові лавки, паркани, огорожі, і більш нові для наших заміських ділянок садові скульптури, вазони та їх композиції, фонтани, містки, боскети (огородження з формованим обрізанням дерев і чагарників), дитячі майданчики, освітлювальні декоративні елементи тощо.
    Найбільш поширений тип МАФ - альтанки, які можуть бути відкритими та закритими (частково закритими), літніми та зимовими, стаціонарними і такими, що легко демонтуються, круглими (ротонди) і багатокутними в плані, простими та обладнаними грилем, піччю, мангалом, навіть функціонують, як сауна . Іноді альтанки виробляються готовими під просту збірку на ділянці або виконуються під індивідуальне замовлення з матеріалів і за проектом, погодженим із замовником. Основні вимоги до таких малих архітектурних форм - експлуатаційна довговічність, зручність і відповідність дизайну ділянки в цілому або окремими елементами, при бажанні використовувати ефект контрастного акцентування.
    Розділ І
    Альтанка. Види та функціональні особливості
    Якщо Ви вже щасливий власник приватного будинку, то мабуть, не будете зраджувати добру традицію мати поруч з домом красиву альтанку, яка, крім того, що милує око, виконує ще й ужиткову функцію.
    Історія виникнення альтанок починається із сивої давнини. Наші південні предки шукали способи схову від палючого сонця, але при цьому, прагнули перебувати на свіжому повітрі. Тому споруджували так звані перголи, тобто навіси (у перекладі з італійської), в тіні, часто біля струмків. Мандруючи на північ, пергола отримала стійкіший до нашого клімату дах і трансформувалась у сучасну альтанку.
    Якщо є потреба побути на самоті, але в єднанні з природою – альтанка найзручніший спосіб. Або навпаки, шумна компанія, застілля – і тут альтанка найкращий варіант. Також всередині можна облаштувати мангал чи спеціальну піч-барбекю.
    Альтанка вже впродовж багатьох сторіч є найбільш поширеним садовим елементом і в наші дні її лідерство серед малих архітектурних форм успішно продовжується. Дерев'яні альтанки споруджуються в тій частині саду, звідки відкривається найкращий вигляд на навколишню місцевість і найживописніші куточки саду. При чималих розмірах в дачні альтанки можна поставити стіл і використовувати їх як літню кухню. Перш ніж починати будівництво, краще всього звернутися до професіоналів, які допоможуть зробити правильний вибір та визначити співвідношення всіх складових заміського володіння, тому що архітектурні будівлі даного типу повинні бути пропорційні в розмірах щодо самого будинку і земельної ділянки, а також гармонійно вписуватись в загальну композицію.
    Види альтанок за призначенням та стилем:
    - крита та відкрита альтанка;
    - альтанка у формі пристройки;
    - альтанка у східному стилі;
    - альтанка для барбекю;
    - альтанка для оркестру.
    Розділ ІІ
    Альтанка власноруч
    Альтанки — один з найбільших винаходів в озелененні. Вони дозволяють вам створювати місце, яке обгороджене і «безпечне», але в той же самий час відкрите для повітря і стихій. Вони також дозволяють вам виростити деякі з ваших улюблених рослин, особливо в'юнкі, які будуть рости ввверх по структурі. Альтанка повинна бути чималою, щоб розмістити сидіння або лаву.
    Створення дерев'яної альтанки
    Класична альтанка — проста дерев'яна структура, частіше просто арка, але альтанки можуть бути побудовані будь-якої форми і розміру: наприклад, з підпорою і взаємно пересічними дошками, подібно до перголи у японському стилі. Просту альтанку досить легко побудувати, особливо якщо ви купуєте готові підпори і взаємно пересічні дошки, які легко встановити. Спочатку позначте положення структури, використовуючи нитку й орієнтири. Поставте кожен орієнтир там, де йтиме кожна підпора, і зв'яжіть їх ниткою. Після перевірки починайте будувати структуру.
    Стовпи повинні бути площею 10 см і заввишки 3 м. Для простої установки вибирайте стовпи, вершини яких мають пази, і в які вставляються поперечні балки. Впевніться, що вони оброблені захистом. Встановіть підтримуючі підпори в бетон або використовуйте шпильки для огорожі, або для надійної установки використовуйте внизу пластини. Використовуючи рівень, перевірте, що вони є вертикальними.
    З'єднаєте разом кожну пару підпор з поперечними балками, які розташовуються паралельно одна одній, з кожного боку альтанки. Якщо ви використовували стовпи з пазами, просто вставте балки в щілини в потрібному положенні, але також ви можете кріпити їх до вершинам стовпів, використовуючи дужки, що гальванізуються, спеціально призначені для цього.
    Потім додайте крокви, які розташовують перпендикулярно поперечним балкам, рівномірно встановите їх з дужками, що гальванізуються: спочатку дужки прибиваються до балок, потім поміщають крокви, а потім через отвори в дужках забивають цвяхи в бічні поверхні стропіл.
    Тоді бічні сторони грат можуть бути міцно прибиті до підпор з трьох боків альтанки. Для швидкого будівництва використовуйте готові панелі грат.
    Створення альтанки
    Встановіть підтримуючі підпори в бетон або використовуйте шпильки для огорожі або пластини внизу. Впевніться, що загострений кінець вгорі поміщений під правильним кутом.
    Вставте дві поперечні балки в пази на вершинах підпор. Дошки повинні бути паралельні одна одній. Для додаткового кріплення вбийте в балки через сторони підпори довгі цвяхи.
    Розмістіть крокви рівномірно по довжині балок, перпендикулярно до них.
    Для установки використовуйте спеціальні дужки, що гальванізуються, які спочатку прибивають до поперечних балок.
    Умови установки опори. Бетонні основи
    Щоб вбетонувати стовп на місце, вирийте отвір завглибшки 70 см і встановіть його в утрамбований твердий шар на 15 см під землю. Заповніть решту частини отвору бетоном, злегка скошувавши поверхню. Це дозволить дощовій воді стікати зі стовпа.
    Нижнє кріплення пластин
    Ці установки стовпа на твердій поверхні типу патіо можна використовувати нижнє кріплення пластин для вертикальної підтримки. Стовп встановлюють у металевий комір, який потім затягується навколо нього гвинтами. Стовп підтримується на потрібному рівні широкою металевою пластиною, пригвинченою до поверхні патіо.
    Шпильки для огорожі
    Альтернативно використовують шпильку для огорожі, яка складається з довгої металевої шпильки, що закінчується коміром, у який потім вставляють стовп. Стовп може бути на 60 см коротший, якщо ви використовуєте шпильку, а не бетонуєте в положення; але в такому варіанті структура не буде надійною.
    Кріплення альтанки до стіни
    Якщо Ви не маєте в своєму розпорядженні достатнього місця для автономної структури, можна встановити альтанку напроти стіни. Вона будується таким же чином, але замість підтримки поперечними балками з двома підпорами з одного боку повинна бути пригвинчена до стіни.
    Спочатку зробіть ряд отворів у поперечній балці, яка кріпитиметься до стіни. Просвердліть отвори діаметром 2,5 см у кожному кінці поперечної балки, відступивши від кожного краю близько 45 см і з інтервалом у 45 см між ними.
    Використовуйте рівень, довгу дошку і крейду, щоб відзначити лінію на стіні там, де проходитиме вершина поперечної балки. Вам знадобиться допомога, щоб підняти дошку в положення, вирівняти вершину з крейдяною лінією, а потім зробити позначки крейдою на стіні, через кожний з отворів у дошці. Видаліть дошку і просвердліть отвір укожній з міток завглибшки 11,5 см, використовуючи свердло по каменю діаметром 35 мм. Знову помістіть поперечну балку, потім у кожний з отворів вставте сталеві болти розміром 16,5 см х 16 мм. Стисніть їх гайковим ключем, поки дошка не буде надійно прикріплена напроти стіни. Встановіть дужки, що гальванізуються, по довжині поперечної балки, щоб захопити стропила, потім вставте квадратні крокви в дужки і прибийте їх на місце.
    Прикріпіть поперечну балку з одного боку альтанки до стіни, використовуючи кріпильні сталеві болти з інтервалом у 45 см. Видаліть з болта зовнішній кожух і вставте його в отвір, потім угвинтіть болт у положення і стисніть його.
    Використовуйте U-подібні дужки, що гальванізуються, щоб прикласти стропила до поперечних балок. Прикріпите кожну дужку цвяхами, що гальванізуються.
    Якщо крокви широко розділені, а ви бажаєте виростити в'юнкі рослини по вершине альтанки, можна додати проволікатиму між кроквами, розташувавши її паралельно поперечним балкам. Встановіть дріт до кінця крокв, добре натягуючи його, і проведіть через отвір, який свердлять у кожній з крокв.
    Потім додайте сидіння - й альтанка готова. Ви можете пофарбувати структуру і сидіння, але впевніться, що вибрана вами рослина не отруйна. Виберіть альпійські рослини з вашим улюбленим запахом, щоб створити радісне місце для відпочинку і розслаблення.
    Висновки
    Отже, найбільш поширений тип МАФ - альтанки, які можуть бути відкритими та закритими (частково закритими), літніми та зимовими, стаціонарними і такими, що легко демонтуються, круглими (ротонди) і багатокутними в плані, простими та обладнаними грилем, піччю, мангалом, навіть функціонують, як сауна . Іноді альтанки виробляються готовими під просту збірку на ділянці або виконуються під індивідуальне замовлення з матеріалів і за проектом, погодженим із замовником.
    Альтанка - улюблене місце відпочинку в саду. Вона повинна бути не тільки оригінальною та гарною по своїй конструкції, але й досить просторою для розміщення стола, стільців та інших необхідних для відпочинку меблів
    Конфігурації можуть бути зовсім різними – від круглих до трикутних, з підлогою й без неї, відкриті й закриті. Альтанки за формою бувають повітряними, з дерев'яними решітками місце вікон, а бувають більше монолітними з вікнами й дверима. Альтанки можуть бути як дерев'яними, так і кам'яними, а ще з кутого металу.
    На дачі або в саду місцем збору рідних і друзів, або просто місцем для самоти, є альтанка. Вона може бути місцем милування красою пейзажу, коли ви стоїте на відкритому просторі, а може перебувати в глибині саду й бути відокремленою. Але це не тільки приємне місце для відпочинку, а ще й яскравий архітектурний елемент будь-якого саду або парку.
    Список використаної літератури
    1. Авадяева Е.Н. Энциклопедия русской усадьбы. – М.: Олма-Пресс, 2000. – 383 с.
    2. Баталин Б.С., Маковецкий А.И. Строим сами: постройки на садовом участке. – Пермь: Кн. изд-во, 1989. – 221 с.
    3. Мишин С.А. Современное планирование и дизайн дачного участка. – СПб.: Регата, 2000. – 384 с.
    4. Сайбель Э.Я. Садовый участок планируем и обустраиваем своими руками. – М.: Недра, 1991. – 174 с.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы

    Схожі реферати з архітектури

     
     

    Залишити коментар

     

    Коментарів - всього 0