Дослідження змінності блиску пульсуючої зірки типу Міри Кита ? Лебедя

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Дослідження змінності блиску пульсуючої зірки типу Міри Кита  Лебедя.
    Особливий інтерес представляє вивчення довгоперіодичних змінних зірок, їхньої еволюції і пульсаційної активності. На діаграмі Герцшпрунга-Рессела вони розташовуються в області великих світимостей і низьких температур. Найбільш численні з них - зірки типу Міри Кита.
    Зірки типу Міри активно вивчаються практично у всіх діапазонах довжин хвиль. Особливо це стосується ближньої й далекої ІК-області. У візуальній же області поле діяльності залишене, в основному, за аматорами астрономії. Адже одержати криву блиску міріди технічно не просто через періоди коливань блиску близьких до 1 року і великих амплітуд (5-10 величин). Спектральні спостереження ускладнені через присутність величезного числа молекулярних смуг. Однак скласти перше враження про характер змінності блиску зірки, класифікувати її і розробити подальшу програму її дослідження допомагає саме загальна крива блиску у видимому діапазоні спектра.
    Форма кривої блиску може дати інформацію про тип зоряних пульсацій. Зокрема - вивчення кореляцій між параметрами кривої блиску, такими як амплітуда, асиметрія, величина максимумів і мінімумів і т.п.
    Особливий інтерес представляє вивчення механізму проходження ударної хвилі через фотосферу й атмосферу міріди. Спостережливим проявом проходження ударної хвилі може бути горб на кривій блиску міріди.
    В даній роботі приведені загальні характеристики зірок, їхня еволюція, загальні відомості про змінні типу Міри Кита та про полу правильні змінні.
    Результатами роботи є:
    171 спостереження змінної зірки типу Міри Кита ч Лебедя у фотографічних промінях ( в системі pg) та 309 спостережень у фотовізуальних променях(в системі pv) по негативах семікамерного астрографа астрономічної обсерваторії Одеського Національного Університету;
    проведено періодограмний аналіз, виявлено два значення періоду
    Р1= 446.88d ± 0.76d
    Р2 = 295.11d ± 0.65d
    побудовані середні криві блиску зірки (від фази) у системі pg і pv з періодом, зазначеним в каталозі;
    виявлено, що амплітуда блиску в максимумі змінюється більш чим на 1 зоряну величину від циклу до циклу;
    досліджено показник кольору зірки. Побудована крива показника кольору. Показано, що його зміни півторюють зміни кривої блиску в фотографічних променях;
    проведено порівняння спостережень з даними інших авторів;
    побудовано і досліджено графік “О – С”, який свідчить, що середній період 408.5 доби є найкращим значенням.
    Cписок літератури
    Цесевич В. П.. Маяки Всесвітом, 1968 р.
    Моше Д. Астрономия. / Переклад з англ. Н. В. Мамуны і М. Ю. Шевченко, 1985 р.
    Паренаго П. П. Курс зоряної астрономії, 1954 р.
    Цесевич В. П. Переменные зірки і їхнє спостереження, 1980 р.
    Андронов И. Л. Сглаживание експериментальних даних методом ковзних парабол. / Кінематика і фізика небесних тіл, 1990 р., Т. 6, № 6, с. 87-96.
    Пульсуючі зірки. / Під ред. Б. В. Кукаркина, 1970 р.
    Климишин И. А. Элементарная астрономія, 1991 р.
    Загальний каталог перемінних зірок. / Під ред. П. Н. Холопова, 1985 р.
    Гоффмейстер К., Ріхтер Г., Вентцель В. Змінні зірки. / Переклад із ньому. / Під ред. Н. Н. Самуся, 1990 р.
    Astron. & Astrophys. /D.Barthes and B.Tuchman 1994/ стор. 289, 429-440.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы