Контрольна з бух обліку

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Контрольна з бух обліку


    План


    1. Охарактеризуйте рахунок №12 "Нематеріальні активи" і опишіть, як його відображають у балансі.
    Нематеріальні активи - це немонетарний актив, який не має матеріальної форми, може бути ідентифікований та утримується підприємством з метою використання більше одного року (або одного операційного циклу, якщо він перевищує один рік) для виробництва, торгівлі, в адміністративних цілях чи надання в оренду іншим особам.
    До монетарних активів відносяться грошові кошти, а також інші активи які мають бути отримані у фіксованій або визначеній сумі грошей. Всі інші активи є немонетарними. До них належать запаси, устаткування, меблі тощо, але вони не є нематеріальними активами, оскільки мають фізичну субстанцію. Особливістю нематеріальних активів, відповідно до їх визначення, є відсутність фізичної субстанції. Типовими прикладами таких активів є ноу-хау, товарні знаки, патенти, комп'ютерне програмне забезпечення, авторські права тощо.
    Бухгалтерський облік наявності та руху нематеріальних активів, прийнятих на баланс, ведеться на інвентарному балансовому рахунку 12 “Нематеріальні активи”.
    Рахунок 12 “Нематеріальні активи” призначений для обліку і узагальнення інформації про наявність та рух нематеріальних активів. По дебету цього рахунку відображається придбання або отримання в результаті розробки (від інших фізичних або юридичних осіб) нематеріальних активів, а по кредиту - вибуття внаслідок продажу, безоплатної передачі або неможливості отримання підприємством в подальшому економічних вигод від його використання, а також сума уцінки нематеріальних активів. Цей Рахунок є активним, балансовим, призначений для обліку господарських засобів.
    Бухгалтерський облік нематеріальних активів ведеться щодо кожного об'єкта за відповідними групами (табл.. 1)
    Таблиця 1
    Структура рахунку 12 “Нематеріальні активи”
    Субрахунки | Види нематеріальних активів
    121 “Права користування природними ресурсами” | Права користування надрами, іншими ресурсами природного середовища, геологічною та іншою інформацію про природне середовище
    122 “Права користування млином” | Права користування земельною ділянкою, будівлею, право на оренду приміщень тощо
    123 "Права на знаки для товарів і послуг” | Права на товарні знаки, торгівельні марки, фірмові назви тощо
    124 “Права на об’єкти промислової власності” | Права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорт рослин, породи тварин, ноу - хay, захист від недобросовісної конкуренції тощо
    125 “Авторські суміжні права” | Права на літературні і музичні твори, програми для ЕОМ, бази даних тощо
    126 “Гудвіл” | Перевищення вартості придбання над часткою покупця у справедливій вартості придбаних активів і зобов'язань на дату придбання
    127 “Інші нематеріальні активи” | Права на здійснення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо
    Придбаний нематеріальний актив нематеріальних визнається як актив, тобто відображається в банани, якщо:
    - існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з використанням такого активу,
    - можна достовірно визначити його вартість,
    Придбаний або отриманий нематеріальний актив відображається в балансі тоді, коли його можна:
    - використати окремо або разом з іншими активами у виробництві товарів або наданні послуг, призначених для реалізації,
    - обміняти на інші активи,
    - використати на погашення заборгованості,
    - розподілити між власниками підприємства,
    - використовувати у господарській діяльності підприємства, напрвлений на отримання прибутку.
    Якщо нематеріальний актив не відповідає зазначеним критеріям, то витрати, пов'язані і його придбанням або створенням, визнаються витратами тою звітною періоду, протягом якого вони були здійснені, без визнання таких витрат в майбутньому нематеріальним активом.
    Під дослідженнями розуміються заплановані підприємством дослідження, які проводяться ним вперше з метою отримання і розуміння нових наукових і технічних знань.
    Згідно з П(С)БО 8 втрати на дослідження не визнаються активом, а відображаються у складі витрат того звітного періоду, у якому вони були здійснені.
    Розробка — це застосування підприємством результатів досліджень та інших знань для планування і проектування нових або значно вдосконалених, приладів, продуктів, систем або послуг до початку їх серійного виробництва або використання.
    Нематеріальний актив, одержаний в результаті розробки, слід відображати в балансі за умови, що підприємство має:
    - наміри, технічну можливість та ресурси для доведення нематеріального активу до стану, в якому він придатний для реалізації або використання,
    - можливість одержання майбутніх економічних вигод від реалізації або використання нематеріального активу,
    - інформацію для достовірного визначення витрат, пов'язаних з розробкою нематеріального активу.
    Не визнаються активом, а відносяться до складу витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені:
    - витрати на дослідження,
    - витрати на підготовку та перепідготовку кадрів,
    - витрати на рекламу та просування продукції на ринку,
    - витрати на створення, реорганізацію та переміщення підприємства або його частини,
    - витрати на підвищення ділової репутації підприємства (гудвіл), вартість видань.
    Гудвіл виникає лише тоді, коли підприємство-покупець в обмін на сплачені попередньому власникові гроші зараховує на свій баланс всі активи, якими до цього часу володіло підприємство продавця - тобто коли відбувається, так би мовити, злиття двох підприємств в єдиний баланс
    В разі, якщо підприємство має і значну клієнтуру, і зручне місце розташування, однак не відбувається факту його продажу як цілісного майнового комплексу, говорити про виникнення гудвілу неможливо. Гудвіл виникає лише тоді, коли існує факт понесення витрат на його придбання.
    Придбані або створені нематеріальні активи зараховуються на баланс за первісною вартістю. Порядок визначений первісної вартості нематеріального активу наведено в таблиці 112
    Первісна вартість нематеріальних активів збільшується на суму витрат, пов'язаних з удосконаленням цих нематеріальних активів і підвищенням їх можливостей та терміну використання, які будуть сприяти збільшенню первісне очікуваних майбутніх економічних вигод.
    Наприклад, юридичне оформлення права власності на нематеріальний актив є необхідним етапом для його подальшого використання й отримання майбутніх економічних вигод. Тому витрати на юридичні послуги повинні бути враховані (капіталізовані) у первісній вартості зазначеного об'єкту нематеріального активу.
    Ті ж затрати, які дозволяють отримати тільки первісне визначені майбутні економічні вигоди (і не більше того), та підтримують об'єкт нематеріальних активів у придатному для використання, експлуатації стані, включаються до складу витрат того періоду, у якому такі затрати були понесені.
    Стосовно гудвілу, то тут існують три способи визначення йоги вартості, тобто ціни, яку покупець має заплатити понад балансову вартість чистих активів підприємства.
    Перший спосіб - це визначити ринкову вартість чистих активів.
    Однак такий спосіб визначення вартості е досить складним, оскільки, іноді дуже важко визначити які саме об'єкти активів відносяться до чистих, адже вартість чистих активів визначається тільки загальною, підсумковою величиною і дорівнює сумі власною капіталу (активи мінус зобов'язання). Щоб довідатись, з яких саме конкретних одиниць активів складається ця підсумкова сума, необхідно провести інвентаризацію, в результаті якої можна отримати розгорнуті дані за всіма активами, після придбання яких у підприємства не залишилось зобов'язань інакше кажучи, щоб визначити ринкову вартість чистих активів, потрібно знати балансову вартість кожного об'єкта, що входить до складу цих активів.
    Другий спосіб полягає у виявленні спроможності підприємства приносити більші прибутки порівняно з іншими підприємствами, які працюють у цій галузі. Однак для цього потрібно мати статистичні дані про інші аналогічні підприємства або дані публічних фінансових звітів таких підприємств, які мають приблизно однакові обсяги виробництва.
    За даним способом порівнюють середньорічний прибуток підприємства, яке продається, і такий же (за її роки) прибуток, визначений як середній прибуток інших підприємств, що працюють у тій же галузі. Якщо з'ясується, що прибуток цього підприємства перевищує середньогалузевий, то сума такого перевищення, помножена на кількість років, протягом яких новий власник сподівається отримати бодай такі ж самі (але не нижчі) прибутки, і буде становити вартість гудвілу.
    Кількість років при цьому визначається, як правило, приблизно - з терміну, протягом якого можна розрахувати, що набута ділова репутація буде працювати на нового власника за інерцією. Цей відрізок часу є терміном корисної о використання гудвілу.
    Цією кількістю років потім, після купівлі, підприємство обумовлює і нарахування амортизації на придбаний гудвіл, і, таким чином під кінець терміну корисного використання відбувається знецінення гудвілу.
    За третім способом вартість гудвілу визначається шляхом ділення суми перевищення прибутку підприємства над прибутком, визначеним як середній у галузі, на середню норму прибутку {норма прибутку - це виражена в процентах частка прибутку в ціні товару).
    Кожне підприємство має право здійснення переоцінки нематеріальних активів за справедливою вартістю, проте це відноситься тільки до тих активів, які існують на активному ринку. При переоцінці одного нематеріального активу слід переоціниш і всі інші нематеріальні активи даної групи. Причому, якщо підприємством проведена переоцінка нематеріальних активів певної групи, то в подальшому таку переоцінку необхідно здійснювати щорічно.
    Техніка підрахунку визначається наступним чином:
    - переоцінена вартість визначається як добуток первісної вартості га Індексу переоцінки,
    - знос при переоцінці визначається як добуток суми зносу згідно балансі та індексу переоцінки,
    - індекс переоцінки визначається відношенням справедливої вартості об'єкта до залишкової вартості.
    Якщо залишкова вартість об'єкту нематеріального активу дорівнює нулю, ю його переоцінена залишкова вартість визначається додаванням справедливої вартості цього об'єкту до його первісної (переоціненої) вартості без зміни суми зносу об'єкту.
    Відомості про зміни первісної вартості та суми зносу нематеріальних активів заносяться до регістрів їх аналітичного обліку.
    У разі наявності (на перевищення суми попередніх уцінок об'єкта і втрат від зменшення його корисності над сумою попередніх дооцінок залишкової вартості цього об'єкта і відновлення його корисності суми чергової (останньої) дооцінки, але не більше зазначеною перевищення, включається до складу доходів звітною періоду, а різниця (якщо сума чергової (останньої) дооцінки більше зазначеного перевищення) спрямовується на збільшення Іншої о додатковою капіталу.
    У разі наявності (на дату проведення чергової (останньої) уцінки об'єкта нематеріальних активів)перевищення суми попередніх дооцінок об'єкта і відновлення його корисності над сумою попередніх уцінок залишкової вартості цього об'єкта і втрат від зменшення його корисності, сума чергової (останньої) уцінки, але не більше зазначеного перевищення, спрямовується на зменшення іншого додаткового капіталу, а різниця (якщо сума чергової (останньої) уцінки більше зазначеного перевищення) включається до витрат звітної о періоду.
    В процесі використання нематеріальних активів може відбутись зменшення їх корисності. Втрати від активів зменшення корисної вартості включаються до складу витрат звітного року із збільшенням у балансі суми зносу нематеріальних активів.
    Якщо причини зменшення корисності об'єкту нематеріальних активів перестали існувати, то втрати від зменшення корисності за попередні періоди виключаються на відповідну суму способом сторно із суми витрат звітного періоду та із суми зносу об'єкта нематеріальних активів.
    Зменшення корисності нематеріального активу в обліку відображається наступними проводками:

    оп. | Зміст господарської операції | Кореспондуючі рахунки
    Дебет | Кредит
    1 | Відображено втрати віл зменшення корисності нематеріальних актинів, спінених за первісною вартістю | 975 "Уцінка необоротних активів" | 13 "Знос нематеріальних активів"
    2 | Відображено втрати віл Зменшення корисності нематеріальних активів, спінених за переоцінки вартістю | 975 "Уцінка необоротних активів", 13 "Знос необоротним активів" | 12 "Нематеріальні активи" по субрахунках
    3 | Відображено дооцінку за об'єктами, яка проведена після усунення причин попереднього зменшення корисності на об'єктами, які були оцінені за первісною вартістю (сторно) | 975 "Уцінка необоротних активів" | 13 "Знос необоротних активів"
    4 | Відображено дооцінку за об'єктами. яка проведена після усунення причин попереднього зменшення корисності за об'єктами, які були оцінені за переоцінки вартістю | 12 "Нематеріальні активи" по субрахунках 746 "Інші доходи від звичайної діяльності" | 746 "Інші доходи від звичайної діяльності",
    13 "Знос необоротних активів"
    Обов'язковою ознакою нематеріального активу є відсутність матеріальної форми, по відношенню до будь-якого об'єкту, що приймається на облік, проте, повинні бути документи, що його ідентифікують, тобто підтверджують існування самого об'єкту та права підприємства на його використання в тій чи іншій формі. До таких документів відносяться, насамперед, документи, що описують нематеріальний актив або порядок його використання, а також документи, що підтверджують ті чи інші майнові права підприємства. При цьому право на нематеріальний актив не пов'язано з правом власності на матеріальний об'єкт, в якому він виражений, наприклад, матеріальний носій програм для ЕОМ.
    Право користування землею приймається на облік на підставі оформленої у відповідності з встановленим законодавством порядком документації, що підтверджує право підприємства на земельну ділянку. Право на винахід, корисні моделі, промислові зразки підтверджується відповідними патентами та ліцензійними договорами. Що ж стосується ноу-хау, то підприємство повинно мати повний вербальний або винахідний опис. Підтвердженням права на товарний знак є свідоцтво або договір уступки, зареєстрований належним чином. Геологічна та інша інформація про надра представляється у вигляді геологічних звітів, карт та інших матеріалів.
    Для документування операцій з обліку нематеріальних активів використовують типові форми документів для обліку основних засобів, до яких додаються документи, що описують сам об'єкт або порядок його використання, а також документи, що підтверджують ті або інші майнові права підприємства. Наприклад, у випадку придбання будь-яких авторських прав відображення їх в обліку може бути здійснене лише на підставі договору з юридичною або фізичною особою - продавцем цих авторських прав. Для відображення в обліку придбаних "ноу-хау" підприємство повинно мати в розпорядженні повний вербальний (словесний) та відображаючий його опис.
    Первісна вартість нематеріальних активі відображається у Балансі у стр. 011, знос у стр. 012, а залишкова вартість у стр. 010.
    В Примітках до фінансової звітності відносно нематеріальних активів кожної групи нематеріальних активів (з окремим відокремленням інформації відносно створених підприємством нематеріальних активів) розкривається наступна інформація:
    1) вартість (первісна або переоцінена), за якою нематеріальні активи відображені в балансі;
    методи амортизації та діапазон термінів корисного використання нематеріальних активів;
    наявність та рух у звітному році:
    -- первісна (переоцінена) вартість нематеріальних активів та сума зносу на початок звітного року;
    - первісна вартість визнаних нематеріальних активів, з окремим виділенням вартості нематеріальних активів, отриманих в результаті об'єднання підприємств;
    - сума змін первісної (переоціненої) вартості та зносу нематеріальних активів в результаті переоцінки;
    - первісна (переоцінена) вартість та сума зносу нематеріальних активів, які вибули;
    - сума нарахованої амортизації;
    - сума втрат від зменшення корисності, відображена у Звіті про фінансові результати у звітному періоді;
    - інші зміни первісної (переоціненої) вартості та сума зносу нематеріальних активів;
    - первісна (переоцінена) вартість та сума зносу на кінець звітного року.
    Крім того, у Примітках до фінансової звітності наводиться наступна інформація:
    вартість нематеріальних активів, відносно яких є обмеження права власності;
    вартість переданих в заставу нематеріальних активів;
    - сума угод на придбання в майбутньому нематеріальних активів;
    - загальна сума витрат на дослідження та розробки, включена до складу витрат звітного періоду;
    3) первісна вартість, залишкова вартість та метод оцінки нематеріальних активів, отриманих за рахунок цільових асигнувань.


    2. Оформіть картку складського обліку матеріалів ( реквізити виберіть самостійно). |
    Типовая междуведомственная форма № М-2
    ВАТ "Вероника" | Утверждена ЦСУ СССР-1972 г. №816
    (предприятие, организация)    
    КАРТОЧКА № | 11 | СКЛАДСКОГО УЧЕТА МАТЕРИАЛОВ
    Склад | Место хранения | Марка | Сорт | Профиль | Размер | Единица измерения | Номенкла-турный № | Цена | Номер запаса
    Стелаж | Ячейка
    1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11
    01 | 2  | 7     | м. | 1258864 | 55,00 | -
    Наименование материала | Дирокол  | № строки в форме 1 СН
    12  
    Дата записи | № доку-мента | № п/п | От кого получено или кому отпущено | Приход | Расход | Остаток | Контроль (подпись, дата)
    13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20
    20.07.2004 | 52 | 1 | ПП “Діва рос” | 1 | - | 1 | Сакфін                                                


    3. Нараховано амортизацію за основними засобами в сумі 20000грн. Відобразіть цю операцію на рахунках бухгалтерського обліку (можливі варіанти) і дайте класифікаційну характеристику цих рахунків.
    Нарахування амортизації за основними засобами наведено у таблиці нижче

    операції | Зміст операції | Дебет | Кредит | Сума
    1 | 3 | 4 | 5 | 6
    1. |
    Нараховано амортизацію основних засобів підприємством, що не використовує рахунки класу 8 “Витрати за елементами”:
    а) об'єктів виробничого призначення | 23
    91
    92
    93
    941
    949
    99 | 131 | 2000,00
    6) об'єктів загальногосподарського призначення
    в) об'єктів, що забезпечують збут продукції
    г) об'єктів, що використовуються для виконання наукових досліджень та розробок
    д) об'єктів житлово-комунального та соціально-культурного призначення
    е) об'єктів, що використовуються для ліквідації наслідків стихійних лик. техногенних катастроф, аварій
    2. | Нараховано амортизацію основних засобів підприємством, що використовує рахунки класу 8 “Витрати за елементами” | 83 | 131 | 5000,00
    23 “Виробництво” – балансовий, калькуляційний.
    91 “Загальновиробничі витрати” – балансовий, збірно – розподільчий.
    92 “Адміністративні витрати” - балансовий, збірно – розподільчий.
    93 “Витрати на збут” - балансовий, збірно – розподільчий.
    941 “Витрати на дослідження та розробки” - балансовий, збірно – розподільчий.
    949 “Інші витрати oпераційної діяльності” - балансовий, збірно – розподільчий.
    99 “Надзвичайні витрати” - балансовий, збірно – розподільчий.
    83 “Амортизація” - балансовий, транзитний.
    131 “Знос основних засобів” – балансовий, контрактивний рахунок.


    Список використаної літератури.
    Сопко В.В. Бухгалтерський облік у підприємстві. Київ 1995 рік. 266 с.
    Бухгалтерський облік в торгівлі. Підручник / За ред. проф.. Ф.Ф. Бутинця та доц.. Н.М. Малюги. – Житомир: ПП “Рута”, 2002. – 576с.
    С.Н. Ткаченко «Основи бухгалтерського обліку» Київ 1996 рік. 311с.
    Облік в галузях економічної діяльності: торгівля, автотранспорт, будівництво. / За ред. проф.. Ф.Ф. Бутинця. – Житомир: ПП “Рута”, 2001 – 288с..
    5.В.М. Івахненко Курс економічного аналізу: Напвч. Посіб. – К.: Знання - Прес, 2000. –207с.
    6.“Інструкція про застосування плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств” Наказ МФУ від 30.11.99р. №291.
    7.Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник / за ред. проф.. Ф.Ф.Бутинця. 3-є вид., перероб. і доп. – Житомир: ЖІТІ, 2001. –672с.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы