Аудит звітності комерційного банку

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Аудит звітності комерційного банку


    Зміст


    Вступ
    Тема даної роботи – „Аудит звітності комерційного банку”.
    Мета написання даної роботи полягає в дослідженні питань, пов’язаних з поняттям, сутністю, завданнями та змістом аудиту фінансової звітності.
    Актуальність обраної теми полягає в тому, що необхідність аудиторської перевірки фінансової звітності комерційних банків пов'язана з її публікацією. Такий порядок передбачений Законом України "Про аудиторсь-ку діяльність". У ньому, зокрема, вказується, що суб'єкти підприємницької діяльності, звітність яких оприлюднюється, повинні бути перевірені на предмет достовірності такої звітності і для підтвердження зобов'язані мати аудиторський висновок. Дослідження питання щодо аудиту фінансової звітності є обов’язковим для майбутнього аудитора.
    В роботі розкриті наступні питання: м??? ?? ???????? ???????? ?????? ?????????? ?????????; джерела інформації для проведення аудиту звітності банків; методика проведення аудиту фінансової звітності тощо.
    При написанні роботи автором були використані Закони України, зокрема Закони “Про аудиторську діяльність”, “Про банки і банківську діяльність”, Положення (стандарти) бухгалтерського обліку та інші нормативні документи, підручники та аналітичні статті з питань проведення аудиту фінансової звітності.


    Аудит звітності комерційного банку
    Мета, склад і принципи підготовки фінансової звітності, порядок її подання визначаються Положеннями (стандартами) бухгалтер-ського обліку 1, 2, 3, 4.
    Джерела інформації для проведення аудиту звітності банків:
    Баланс (форма № 1)
    Звіт про фінансові результати (форма № 2)
    Звіт про рух грошових коштів (форма № 3)
    Звіт про власний капітал (форма № 4)
    ???????? N 3 „???? ?? ???????? ???????? ?????? ?????????? ?????????” ???????? ???? ? ???????? ???????? ?????? ?????????? ?????????.
    Метою аудиту фінансової звітності є висловлення аудитором висновку про те, чи відповідає фінансова звітність в усіх суттєвих аспектах інструкціям, які регламентують порядок підготовки і представлення фінансових звітів.
    Незважаючи на те, що аудиторський висновок служить основою довіри до фінансової звітності, для користувача це не може служити достатньою підставою для складення ним оцінки економічної стабільності підприємства в найближчому майбутньому або ефективності роботи його керівництва.
    Аудитор зобов'язаний надавати аудиторські послуги відповідно до вимог Закону України "Про аудиторську діяльність" та затверджених Аудиторською палатою України національних нормативів аудиту в Україні і всіх офіційних роз'яснень Аудиторської палати України щодо окремих їх положень.
    Планування і надання аудиторських послуг аудитор має здійснювати з певною долею професійного скептицизму, враховуючи, що завжди можуть існувати обставини, котрі приводять до перекручень фінансової звітності по окремих важливих параметрах. Наприклад, аудитор повинен шукати підтвердження заявам керівництва, припускаючи, що вони можуть бути неправильними.
    У відповідності з національними нормативами аудит передбачає забезпечення обгрунтованої але не абсолютної гарантії того, що звітність, яка офіційно оприлюднюється, в цілому не містить у собі істотних перекручень. Обгрунтована гарантія - це процес збирання доказів, необхідних аудиторові для підготовки висновку про те, що в цілому немає істотних перекручень у звітності. Обгрунтована гарантія стосується всього процесу аудиту.
    Під час підготовки аудиторського висновку важливе значення має ставлення аудитора до наступних моментів:
    а) збір необхідних свідоцтв про об'єкт аудиту з метою визначення характеру аудиту, терміну його проведення і масштабу аудиторських процедур;
    б) підготовка висновків на основі зібраних свідчень.
    Деякі обмежувальні фактори також можуть вплинути на достовірність існуючої інформації, на основі котрої буде підготовлено висновок по окремих аспектах звітності підприємства (наприклад, по операціях між спорідненими сторонами). У зв'язку з цим, у деяких Національних нормативах аудиту передбачені відповідні процедури, які достатньою мірою забезпечують доказовість таких операцій, тобто наводиться приклад обставин, які посилюють ризик істотного перекручення звітності підприємства.
    Хоча аудитор відповідає перед замовником аудиту за свій аудиторський висновок про фінансову звітність підприємства, відповідальність за правильність підготовки і представлення фінансової звітності користувачам у відповідності з вимогами українського законодавства покладається на керівництво підприємства. Проведення аудиторської перевірки фінансової звітності підприємства не звільняє його керівництво від відповідальності за достовірність і повноту звітності.
    Процедури засвідчення бухгалтерської звітності підписом і печаткою аудитора (аудиторської фірми), які вимагаються Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку та іншими державними установами, не означають солідарну відповідальність аудитора за достовірність і повноту фінансової звітності підприємства з керівництвом підприємства, що перевіряється. Процедури засвідчення фінансової звітності означають підтвердження аудитором відповідності показників фінансової звітності даним головної книги (оборотного балансу) та журналам, ордерам, без здійснення ним процедур перевірки достовірності первинної бухгалтерської документації.
    Методика проведення аудиту фінансової звітності
    На самому початку аудиту фінансової звітності комерційного банку встановлюється відповідність її чинним законодавчим та іншим нормативно-правовим актам (затвердженим положенням (стандартам), Положенню про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні, Інструк-ції про порядок заповнення форм бухгалтерської звітності, затвердженої Мін-фіном, тощо).
    Під час аналізу показників фінансової звітності з метою встановлення її реальності й достовірності аудитори покликані виявляти нереальну дебіторсь-ку заборгованість. При цьому особливу увагу слід зосередити на контролі по-зовної давності заборгованості, що враховується на балансі як реальна, а фактич-но термін її стягнення через арбітраж чи суд адміністрацією підприємства пропущений і вона підлягає списанню на збитки. У такому разі аудитор зобо-в'язаний встановити причини утворення нереальної дебіторської заборгова-ності, місце її виникнення та відповідальних осіб.
    Аудит встановлює також несвоєчасно погашену кредиторську заборгованість (кредити і позики, не погашені в строк; кредити не сплачені в строк; поточні зобов'язання за розрахунками з бюджетом, з оплати праці тощо).
    Аудитор перевіряє правильність і своєчасність складання балансу, звіту про фінансові результати, звіту про рух коштів, звіту про власний капітал. Однак насамперед слід встановити відповідність даних аналітичного обліку обо-ротам і залишкам із рахунків синтетичного обліку у головній книзі, оборотній відомості за синтетичними рахунками і балансу. Перевірка ідентичності даних синтетичного й аналітичного обліку в умовах автоматизованої системи обліку здійснюється в автоматичному режимі. При цьому кожна стаття балансу має бути проінвентаризована і підтверджена актами звірки, довідками тощо.
    Під час аудиту правильності оцінки статей бухгалтерського балансу і фі-нансової звітності слід встановити:—
    обгрунтованість довгострокових фінансових інвестицій, відстрочених податкових активів та інших необоротних активів;—
    правильність оцінки незавершеного будівництва, виробничих запасів, готової продукції, товарів;—
    реальність відображення у балансі основних засобів і нематеріальних активів;—
    достовірність відображення в обліку заборгованості яка забезпечена векселями і за виданими авансами у рахунок наступних платежів та сум нарахованих дивідендів, про-центів, роялті, що підлягають надходженню;—
    правильність сум статутного капіталу, пайового капіталу, додаткового
    вкладеного капіталу, резервного капіталу, нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) та вилученого капіталу;—
    взаємну погодженість показників фінансової звітності.
    Необхідність аудиторської перевірки фінансової звітності пов'язана з її публікацією. Такий порядок передбачений Законом України "Про аудиторсь-ку діяльність". У ньому, зокрема, вказується, що суб'єкти підприємницької діяльності, звітність яких оприлюднюється, повинні бути перевірені на предмет достовірності такої звітності і для підтвердження зобов'язані мати аудиторський висновок.
    Аудит фінансової звітності повинен підтвердити реальність інформації про активи і пасиви підприємства.
    Аудиторська перевірка здійснюється у відповідності із загальноприйнятими аудиторськими стандартами, які передбачають планування і проведення аудиту таким чином, аби отримати надійну гарантію того, що баланс складе-ний правильно і у відповідності із загальноприйнятими принципами обліку.
    Після дати складання балансу аудитору слід ознайомитися з усією доступ-ною інформацією, яка належить до фінансових справ клієнта, з проміжними фінансовими звітами, з протоколами нарад акціонерів, директорів і всіх відпо-відних комітетів, із доповідями про відхилення.
    Аудитору слід розуміти клієнта, знати, які ділянки об'єкта схильні до найбільшого ризику і яка інформація про них, імовірно, буде придатною. Для цьо-го аудитор налагоджує тісні робочі стосунки з клієнтом, оперативно робить за-пити про фінансову діяльність, про незвичайні показники й коригування звітності, про потенціальні проблеми, виявлені під час аудиторської перевірки.
    На етапі аналізу наступного періоду аудитор може зіставити також останні проміжні фінансові звіти з фактичними і зробити інші порівняння, необхід-ні за даних обставин.
    Витяги з аудиторського висновку щодо перевірки фінансової звітності акціонерного комерційного банку "ТАС-Комерцбанк" за 2001 рік наведена в Додатку 1.


    Висновок
    Метою аудиту фінансової звітності є висловлення аудитором висновку про те, чи відповідає фінансова звітність в усіх суттєвих аспектах інструкціям, які регламентують порядок підготовки і представлення фінансових звітів.
    Аудиторська перевірка здійснюється у відповідності із загальноприйнятими аудиторськими стандартами, які передбачають планування і проведення аудиту таким чином, аби отримати надійну гарантію того, що баланс складе-ний правильно і у відповідності із загальноприйнятими принципами обліку.
    Аудит фінансової звітності комерційного банку є надійною гарантією достовірності результатів фінансово-господарської діяльності для її оцінки за звітний період та розробки заходів щодо її подальшого удосконалення, для задоволення інформаційних потреб власників, а також податкових, статистичних та інших органів державного і господарського управління.


    Література
    Закон України “Про аудиторську діяльність”.// Відомості Верховної Ради (ВВР), 1993, № 23, ст.243 ( Із змінами, внесеними згідно із Законами № 81/95-ВР від 14.03.95, ВВР, 1995, № 14, ст. 88 № 54/96-ВР від 20.02.96, ВВР, 1996, № 9, ст. 44 )
    Закон України “Про банки і банківську діяльність” від 7 грудня 2000 р. N 2121-III (із змінами та доповненнями Законом України від 20 вересня 2001 р. N 2740-III)
    Норматив N 3 «Мета та загальні принципи аудиту фінансової звітності».// Затверджено рішенням Аудиторської палати України від 18 грудня 1998 р. N 73
    Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 Затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31 березня 1999 р. N 87 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України від 21 червня 1999 р. N 391/3684 "ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ"
    Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 "Баланс" Затверджено Наказом Міністерства фінансів України N87 від 31.03.99
    Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 "Звіт про фінансові результати" Затверджено Наказом Міністерства фінансів України N 87 від 31.03.99
    Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 4 "Звіт про рух грошових коштів" Затверджено Наказом Міністерства фінансів України N 87 від 31.03.99
    Г. М. Давидов Аудит. К:"Знання", 2001. - 363 с.
    Аудиторський висновок щодо звіту про фінансові результати акціонерного комерційного банку "ТАС-Комерцбанк" за 2001 рік.// "Голос України" N99(2850) від 04.06.02
    Додаток 1. Приклад аудиторського висновку
    ЗВІТ БАНКА ПО РЕЗУЛЬТАТАМ 2001 року
    Аудиторський висновок
    Реєстраційний №56
    15 квітня 2002 року м. Київ
    Згідно з договором від 01 серпня 2001 року №61-АР незалежна аудиторська фірма ЗАТ АФ "Київська аудиторська група" провела аудит поданих в додатку звіту про фінансові результати акціонерного комерційного банку "ТАС-Комерцбанк" (надалі - "Банк") за 2001 рік, балансу Банку станом на 01 січня 2002 року, звіту про власний капітал Банку за 2001 рік, звіту про рух грошових коштів Банку за 2001 рік. Відповідальність за підготовку зазначеної фінансової звітності несе керівництво Банку. Нашим обов’язком є висловлення висновку стосовно наданої інформації на підставі проведеного аудиту.
    Ми провели нашу перевірку у відповідності з вимогами Закону України “Про аудиторську діяльність” та “Національних нормативів аудиту в Україні”. Ці нормативи вимагають, щоб планування та проведення аудиту було спрямоване на одержання розумних підтверджень щодо відсутності у фінансовій звітності суттєвих помилок.
    Під час аудиту зроблено дослідження шляхом тестування доказів на обгрунтування сум та інформації, розкритих у фінансовому звіті, а також оцінку відповідності застосованих принципів обліку та звітності в Україні, чинним протягом перевірки. Крім того, шляхом тестування здійснено також оцінку відповідності даних звітності даним бухгалтерського обліку. На нашу думку проведена аудиторська перевірка забезпечує розумну основу для аудиторського висновку.
    Ми підтверджуємо, що фінансова звітність в усіх суттєвих аспектах достовірно та повно подає фінансову інформацію про Банк станом на 01 січня 2002 року згідно з вимогами чинного законодавства щодо організації бухгалтерського обліку та звітності в Україні.
    Банк зареєстрований Національним банком України 31 жовтня 1991 року (реєстраційний №69). Юридична адреса Банку: м. Київ, пров. Рильський, 10.  
    Голова Правління
    ЗАТ АФ “Київська аудиторська група” В. Линник
    (сертифікат Б № 000087)
    Балансовий звіт на 2001 рiк
    № | Найменування статті | 01.01.2002  | 01.01.2001
    АКТИВИ | (тис. грн.)
    1. | Кошти та залишки в НБУ | 13380 | 10019
    2. | Кошти в інших банках | 61912 | 62882
    3. | Цінні папери на продаж | 443 | 1814
    4. | Кредити та заборгованість клієнтів | 85179 | 47554
    5. | Інвестиційні цінні папери | 100 | 0
    6. | Довгострокові вкладення до асоційованих компаній і дочірніх установ | 7 | 7
    7. | Основні засоби та нематеріальні активи | 1921 | 1613
    8. | Нараховані доходи до отримання | 864 | 964
    9. | Інші активи | 1579 | 1152
    10. | Усього активів | 164521 | 125041
    ЗОБОВ'ЯЗАННЯ
    11. | Кошти банків | 62212 | 51692
    12. | Кошти юридичних осiб | 27287 | 26661
    13. | Депозити юридичних осiб | 12093 | 10484
    14. | Кошти фiзичних осiб | 2546 | 2795
    15. | Депозити фiзичних осiб | 12387 | 4727
    16. | Інші депозити | 2232 | 87
    17. | Борговi цiннi папери, емітовані банком | 2 | 422
    18. | Інші зобов'язання | 2548 | 2696
    19. | Усього зобов'язань | 121307 | 99564
    20. | Усього власного капіталу | 19477 | 18136
    21. | Усього пасивів | 164521 | 125041
    Звіт про фiнансови результати на 2001 р. (тис. грн.)
    Рядок | Найменування статті | 01.01.2002 | 01.01.2001
    1.1 | Процентний дохід | 18453 | 15868
    1.2 | Процентні витрати | -7406 | -8144
    1. | Чистий процентний дохід | 11047 | 7724
    2.1 | Комісійний дохід | 7485 | 6581
    2.2 | Комісійні витрати | -695 | -695
    2. | Чистий комісійний дохід | 6790 | 5932
    3. | Дивідендний дохід | 1 | 1
    4. | Чистий торговельний дохід | 986 | 3481
    5. | Прибуток від довгострокових вкладень в асоційовані компанії і дочірні установи та інших інвестицій | 1 | 0
    6. | Інший операційний дохід | 466 | 2159
    7. | Операційний дохід | 19291 | 19297
    8. | Загальноадміністративні витрати | -6149 | -5441
    9. | Витрати на персонал | -6937 | -3042
    10. | Прибуток від операцій | 6205 | 10814
    11. | Витрати на безнадійні та сумнівні борги | -5088 | -9180
    12. | Прибуток до оподаткування | 1117 | 1634
    13. | Податок на прибуток | -380 | -293
    14. | Прибуток після оподаткування | 737 | 1341
    15. | Непередбачені доходи/витрати | 0 | 0
    16. | Чистий прибуток/збиток банку | 737 | 1341
    17. | Чистий прибуток на одну просту акцію | 0.000983 | -
    18. | Скоригований чистий прибуток на одну просту акцію | 0.0003 | - Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы