Інтерактивні технології навчання в курсі «основи безпечної життєдіяльності»

 
  • Версія друку Весь реферат без реклами та завантаження шаблону:)
  •  
    Реферат на тему:
    Інтерактивні технології навчання в курсі «основи безпечної життєдіяльності»


    Школа — це модель суспільства. І го-ворячи про рівність, волю, дотри-мання прав, ми забуваємо про те, що в кожній конкретній школі, конкрет-ному п'ятому, восьмому, одинадця-тому класі дитина залишається оди-ницею процесу, безликим об'єктом, І що не може або не хоче говорити. За-говорити з учнем як з партнером, не опускатися, а піднятися на рівень ди-тини — мета інтерактивних техноло-гий навчання.
    Поставте особистість дитини в центр своєї діяльності, станьте посередни-ком у взаємодії суб'єктів навчання — і ви відчуєте, що працювати складно, але необхідно. У чому ж специфі-ка предмета ОБЖ і застосування інтерактивних технологій у цьому курсі? І. К. Журавльов виокремлює три І типи навчальних предметів, у кож-ному з яких домінує один з напря-мів соціального досвіду, що переда-ється через зміст освіти.
    Перший тип (фізика, хімія, біологія, гео-графія, історія, астрономія) — основ-ний компонент — наукові знання.
    Другий тип (мови, математика, крес-лення, фізкультура, технологія) — формування умінь і навичок.
    Третій тип (література, музика, об-разотворче мистецтво) — емоційно-ціннісні стосунки, формування до-свіду взаємин.
    Навчальний предмет ОБЖ не впи-сується в жодну з цих груп: кожен компонент змісту освіти — систе-ма знань, досвід способів дії, досвід творчої взаємодії, досвід емоційно-ціннісних стосунків — мають однако-ве значення для розуміння ролі знань і засвоєння вмінь. Цілісний процес навчання «Основ безпечної життє-діяльності» — процес реалізації всіх елементів соціального досвіду, фор-мування життєвих звичок і навичок здорового способу життя, досвіду по-водження в складних життєвих ситуа-ціях, уміння жити й вижити в умовах навколишнього середовища. Про-фесор Н. А. Смирнов визначив девіз предмета ОБЖ: «Знати, щоб вижи-ти!» Саме на уроках ОБЖ учні можуть одержати відповіді на багато цікаво для них питань, тому навчальний ма-теріал не може викладатися сухо, не-цікаво, формально.
    Інтерактивні технології необхідні вчи-телям ОБЖ, можливо, більше, ніж ін-шим. Але що ж це за технології? У чо-му їхня суть?
    Пасивна модель навчання (умовно)
    Необхідними умовами є: підготовле-ність учнів до сприйняття навчально-го матеріалу, сприятливий психоло-гічний клімат на уроці, відповідний рівень знань учнів. До переваг цієї моделі можна віднести: роботу з ве-ликою аудиторією, можливість ви-кладу великого обсягу Інформації, роботу за умов відсутності в учнів під-ручників, цілковиту реалізацію вчи-теля. Безумовно, недоліками є відсут-ність зворотного зв'язку з аудиторією і достовірної інформації про сприй-няття навчального матеріалу.
    Активна модель навчання (умовно)
    Для реалізації цієї моделі учень по-винен бути гарним виконавцем, здат-ним відтворити навчальний матеріал під час опитування, а учитель відпра-цьовує навички спілкування з учнями в ході індивідуальної роботи, конференцій, усних опитувань, аналізу рефератів тощо. Безсумнівно, слабкою стороною цієї моделі є одномоментна робота вчителя з одним учнем, інтенсивна робота вчителя.
    Інтерактивна модель навчання
    Для реалізації цієї моделі необхідни-ми умовами є: сприятливий клімат на уроці й у класі взагалі, наявність со-ціальних навичок, уміння учнів спіл-куватися, бажання вчителя спілкува-тися з учнями «на рівних». Учитель перестає бути єдиним джерелом ін-формації, є рівним учасником, стає фасилітатором дії. У ході навчання за цією моделлю учень учиться робити вибір, шукати й аналізувати інфор-мацію, захищати свою точку зору, до-бирати найбільш переконливі аргументи, а вчитель розкриває для себе нові можливості свого професійно-го зростання.
    Організація інтерактивного навчан-ня передбачає моделювання життє-вих ситуацій, використання рольових ігор, спільне розв'язання проблеми на основі аналізу обставин і ситуа-цій. Воно ефективно сприяє форму-ванню навичок і вмінь, вироблен-ню цінностей, створенню атмосфери співпраці, взаємодії, дає учителю мож-ливість стати справжнім лідером ди-тячого колективу. Кредо інтерактив-ного навчання:
    Те, що я чую, я забуваю.
    Те, що я бачу і чую, я трохи пам'ятаю.
    Те, що я бачу, чую й обговорюю, я по-чинаю розуміти.
    Коли я бачу, чую, обговорюю й роблю я одержую знання і вміння.
    Коли я передаю знання іншим, я став майстром.
    Для застосування інтерактивних технологій необхідно створити сприятливий психологічний клімат на уроці Наведу найбільш ефективні вправи. Для третього тематичного блок в 5—8-х класах «Серед людей» це вправа «Мій портрет у променях сонця».
    Інструкція: намалюйте, будь ласка і у центрі аркуша коло. А тепер напишіть у ньому своє ім'я. Це — сонечко Спробуйте намалювати проміннячко сонця, але ці промені не зовсім зви чайні. На кожному промені напишіть свої позитивні якості. Скільки якостей, стільки променів. А тепер нижчі під сонцем намалюйте їжачка. Голки їжачка — це ті ваші якості, які ви вважаєте негативними.
    Обговорення:
    Які якості було писати легше?
    Чому?
    Чи впевнені ви в тому, що правильно оцінили свої якості?
    Нагадаю, що принципово важливий, є прагнення вчителя виховати в учні) оптимістичне, активне ставлення де життя. Осад від негативних ситуації має бути усунутий, «урівноважений) загальною позитивною установкою не можна дозволити, щоб у дитині сформувалося «катастрофічне сприйняття світу».
    Вправа «Бінго»
    Інструкція: без допомоги ножиць тільки руками «вирізати» фігурку Бінго — силует людини. На правій руці чоловічка написати назву свого улюбленого музичного стилю; на лівій руці — своє улюблене місце відпочинку; на правій нозі — свою улюблену страву; на лівій нозі — своє хобі (захоплення); на голові — свою мрію (не наполягайте, якщо учень не вкаже один з пунктів). Обговори із сусідом по парті, з учнями із сусідніх парі Усі збіги запиши на животі Бінго зазначивши імена учнів.
    Обговорення:
    Чи є учні, в яких однаковими вияви-лися всі позиції?
    У кого збіглися кілька позицій?
    Одна?
    Усі різні?
    Про що ми можемо сказати, аналізу-ючи цю вправу?
    Що допомагає пізнати одне одного;
    Після виконання цієї вправи можна перейти до викладу матеріалу з теми«Спілкування. Толерантність».
    Мозковий штурм — цікавий прийом що дозволяє визначити початковий рівень знань учнів з предмета й ви-кладати новий матеріал, коригуючи ті доповнюючи їх. Під час проведення мозкового штурму всі версії, вислов-лені учнями, мають бути відзначення та взяті до уваги, якими б смішними безглуздими вони не були. Прийом ш терпить глузувань, критичних заува-жень з боку вчителя й учнів класу.
    Мозковий штурм — це спілкування..
    Учні можуть обговорювати конфлік-тне спілкування, спілкування з батька-ми, учителями, товаришами. Усі вереї записуються на дошці. Учитель під-водить до висновку: конструктивне розв'язувати будь-яку проблему мож-на, тільки ефективно спілкуючись.
    Вправа «Цифра» дозволить підвести учнів до розгляду поняття «толерант-ність». На дошці вчитель пише циф-ру шість ( ©З ). Для правого і лівого рядів цю цифру буде видно з різню боків. Для одних учнів це шість, для інших — дев'ять. Суперечка, що ви-никає, стане гарним підтвердженням того, що небажання зрозуміти іншого, переконаність, що ваша думка єди-но правильна, невміння зняти свої «окуляри стереотипів» — це найкоротший шлях до нерозуміння, а час-то й конфлікту.
    Висновок учителя: якщо ви хочете про-дуктивного спілкування, слід стави-тися так, щоб не ображати співроз-мовника, поважати його точку зору та його особистість, незалежно від соці-ального стану, національності, індиві-дуальних особливостей. Таке спілку-вання називається толерантним.
    Розділ "Цивільна безпека». 9 клас
    Тема. Право людини на життя, волю, недоторканність
    Цікавим є досвід виконання й обгово-рення тесту «Визначення температу-ри прав людини в нашій школі».
    Усі питання тесту складено на основі Європейської Конвенції з прав лю-дини.
    Інструкція: визначте, наскільки точ-но висловлення відбиває ситуацію у вашій школі (для всіх учасників навчально-виховного процесу: учи-телів, учнів, адміністрації, технічних працівників),
    1 бал — ні/ ніколи.
    2 бали — рідко.
    3 бали — часто.
    4 бали — завжди/ так.
    Питання тесту
    1. У нашій школі учням гарантова-ні безпека й особиста недотор-канність.
    2. Щодо членів шкільного колекти-ву немає прикладів дискримінації у зв'язку з їхнім способом життя, що виявляється в їхньому стилі одягу, приналежності до груп.
    3. У нашій школі всі мають одна-ковий доступ до підручників, на-вчальних матеріалів.
    4. Члени шкільного колективу ви-ступатимуть проти будь-яких висловлювань або дій, що зда-дуться їм дискримінаційними чи принизливими.
    5. Коли виникають конфлікти, ми намагаємося розв'язати їх нена-сильницьким шляхом, шляхом переговорів.
    6. У питаннях дисципліни кож-ному гарантується справедли-ве ставлення у разі визначення його провини та призначення йому покарання.
    7. Кожен, кого обвинувачують у неналежному поводженні, вва-жається невинуватим доти, поки його провину не доведуть.
    8. Ніхто не зазіхає на моє місце і мою власність.
    9. До моєї школи приймають учнів, учителів, вихователів різних на-ціональностей і культур.
    10. Члени шкільного колективу ма-ють можливість брати участь у виробленні шкільної політики і шкільних правил.
    11. У розпорядженні учнів достат-ньо часу для відпочинку протя-гом дня, раціонально розподіле-на робота за відповідних умов.
    12. Я відповідально ставлюся до того, щоб інші люди не зазнавали дискримінації і поводилися і так, щоб забезпечувалася безпека і благополуччя всього шкіль-ного колективу.
    Максимально можлива температура прав людини дорівнює 48 градусам. Яка температура прав людини у ва-шій школі?
    Розділ "Здоровий спосіб життя». 5-8 класи
    Вправа «Колесо життя»
    |Мета: визначити поняття «здоров'я» і «здоровий спосіб життя», фактори, що впливають на нього.
    Методика запропонована Біллом Райном на семінарі «Конструювання про-грам, що формують здоровий спосіб життя» у травні 2001 року в м. Києві.
    В основу покладено світогляд пер-ших поселенців Канади, що сприй-мали життя як колесо. Відповідно до цього в житті все має перебува-ти в гармонії.
    Інструкція: намалюйте в зошиті вели-ке коло, розділіть його на вісім частин і позначте кожну з них (за годин-никовою стрілкою):*
    духовна складова здоров'я (неак-тивний — активний);*
    інтелект (самовдоволений — до-питливий);*
    емоційна (нестійкий — стійкий);*
    фізична (нездоровий — здоровий);*
    соціальна (усамітнений — член певної соціальної групи);*
    професійна (незадоволений — задоволений);*
    екологічна (неощадливий — ощадливий);*
    психологічна (неадаптивний — адаптивний).
    Знайдіть і позначте на кожній спиці місце, що найбільше відповідає ва-шому стану на сучасному етапі, і по-тім з'єднайте крапки лінією.
    Коментар. Кожна зі спиць підтримує ваше колесо життя в рівновазі. Кож-на вимагає вашої уваги. Необхідно розвивати якості, зазначені на спи-цях, рівномірно, щоб жити гармоній-но. Гармонія в усіх сферах забезпечує стан здоров'я людини.
    Потім можна запропонувати учням визначити, що таке здоров'я. На-вести визначення ВООЗ, приділив-ши особливу увагу терміну «благо-получчя».
    Здоров'я — це стан цілковитого фізич-ного, духовного і соціального благо-получчя, а не тільки відсутність хво-роб чи фізичних недоліків.
    Розкрити фактори, що впливають на здоров'я (ґрунтуючись на результатах вправи «Колесо»).
    Цікавою є вправа «Цінності».
    _ Чому в житті важливо мати власні цінності?
    Інтерактивними є багато які з техно-логій, реалізуючи які, вчитель зможе активізувати роботу учнів на уроці. Робота в парах дає можливість учням обмінятися ідеями з партнером і лише потім озвучити свої думки перед кла-сом, сприяє розвитку навичок спілку-вання, уміння висловитися, критич-ного мислення, уміння переконувати й вести дискусію.
    Форми роботи в парах:*
    обговорення тексту, документа;*
    взяття інтерв'ю і визначення ставлення партнера;*
    складання критичного аналізу або редагування письмової робо-ти сусіда по парті;*
    складання разом питань до теми для інших учнів;*
    порівняння записів, зроблених у класі (що головне?).
    Пари можна об'єднувати в четвірки або застосовувати інший ефективний спосіб залучення всіх учнів класу до роботи — «Карусель». Пропонуємо три варіанти цієї методики.
    Перший варіант. Учні поділені на дві групи з протилежними точками зору. Робота починається з обміну думка-ми й запису в зошиті всього того, що викладає інша сторона. За сигналом учителя відбувається обмін опонен-тами в парах і дискусія продовжуєть-ся. Учні, працюючи в парах, щоразу намагаються дібрати нові аргумен-ти, набуваючи в такий спосіб досві-ду спілкування.
    Другий варіант. Учень, що має аркуш із питаннями, переміщається по класу і збирає максимальний обсяг інфор-мації з визначеної проблеми. Через певний час учитель заслуховує окремі відповіді, відзначаючи, які питання виявилися найбільш складними.
    Третій варіант. Учні заздалегідь готу-ють питання або поняття і запису-ють їх на окремих аркушах, а на зво-роті пишуть своє ім'я. Під час роботи учні ставлять один одному питання. У випадку правильної відповіді учень одержує від автора питання його карт-ку з питанням. Наприкінці підрахо-вують кількість отриманих карток і визначається переможець.
    Технологія «Коло ідей»
    Мета: залучення всіх учнів до обго-ворення проблеми.
    Порядок проведення
    Учитель ставить перед класом дис-кусійне питання і пропонує обгово-рити його в малих групах, чітко об-мовивши час для дискусії. Після того як минув час для обговорення, кожна група представляє тільки один аспект проблеми, що обговорювали. Групи висловлюються по черзі. Під час об-говорення теми на дошці складаєть-ся список запропонованих ідей. Коли всі ідеї щодо розв'язання проблеми висловлені, можна повернутися до розгляду проблеми в цілому і підбити підсумки роботи. Наприклад.
    Тема. Здоровий спосіб життя. Серед людей. 5—8 класи
    Що таке відповідальне поводження?
    Яке поводження можна назвати від-повідальним?
    Ідеї (після дискусії в групах): почут-тя власної гідності; самоповага; го-товність висловити й захистити влас-ні права і водночас прийняти те, що інші також мають на це право; узяти відповідальність на себе.
    Під час обговорення проблеми не-обхідно зупинитися на основних прийомах відповідального пово-дження й особливо на відповідаль-ній відмові.
    Відповідальна відмова — відкрита від-мова, без пояснення, припускається лише пояснення деяких причин та-кого рішення.
    Висновок учителя (учнів). Відпові-дальне поводження виражається в то-му, що людина відкрито висловлює свої думки, почуття і переконання, не принижуючи почуттів і поглядів своїх співрозмовників. Таке пово-дження ґрунтується на тому поло-женні, що кожна людина має фун-даментальні права. У конфліктній ситуації відповідальне поводження дає можливість досягти компромі-су без обмеження власної гідності та здібностей. Люди, що ставляться відповідально, здатні сказати «ні» без частки сумніву, злості та стра-ху. Це основне вміння в ситуаціях протистояння тиску, пресингу, ма-ніпуляціям.
    Технологія «Акваріум»
    Після об'єднання учнів у групи (по дві-чотири особи) учитель пропо-нує завдання і необхідну інформа-цію. Одна з груп сідає в центрі класу і створює маленьке коло. Учасни-ки цієї групи починають обговорю-вати запропоновану проблему. Гру-па повинна:*
    прочитати вголос ситуацію;*
    обговорити її в групі (дискусія);*
    знайти спільне рішення за 3-5 хви-лин.
    Решта учнів класу повинна тільки слухати, не втручаючись у перебіг
    обговорення. Після закінчення часу обговорення група займає свої міс-ця, а учні класу розпочинають об-говорення:*
    Чи згодні ви з думками групи?*
    Чи була ця думка достатньо аргу-ментованою?*
    Який з аргументів ви вважаєте найбільш переконливим?
    Потім місце в «акваріумі» займає на-ступна група й обговорює наступну ситуацію. Наприклад.
    Тема. Людина в інформаційному просторі. Використання інформаційного простору для досягнення власних цілей. 11 клас
    Питання для груп*
    Які способи реклами ви знаєте?*
    Кому адресована реклама?*
    Для чого існує реклама?*
    Чи завжди інтереси рекламодав-ців збігаються з інтересами спо-живачів товару? Чому?*
    Які спеціальні прийоми використовують творці реклами?*
    Як необхідно ставитись до ре-клами?
    Наочний матеріал: зразки реклам-них постерів.
    Питання для висновків*
    Як ви зможете застосувати в жит-ті отримані знання?*
    Як використовується інформа-ційний простір для досягнення певних цілей?
    Тема. Здоровий спосіб життя. Шкідливі звички. 7-9 класи
    Вправа «Шкала 1—10» Мета: переконати учнів, що фор-мування власної життєвої позиції і власного «Я» є основним у пробле-мі початку застосування наркотич-них речовин.
    Учні в групах обговорюють пробле-му і відзначають результат на шкалі то кожна думка враховується).
    У ході обговорення висловлюються всі учні й підбивається висновок про те, що яким би важливим не був вплив оточення, але вирішальним у проблемі початку використання наркотичних речовин є власне «Я» людини, її і позиція і рішення.
    Можна навести відому притчу.
    У давньому Китаї жив розумний, але дуже пихатий мандарин (знатний вельможа). Весь його день складався з розмов з підданими про свій розум і примірянь пишного вбрання. Так минав день за днем, рік за роком. І от пройшла чутка, що неподалік кордо-нів з'явився мудрець, найрозумніший з усіх на світі. Чутка дійшла до ман-дарина. Дуже розлютився він: «Хто може називати когось крім мене най-розумнішою людиною?» І запросив* мудреця до палацу. Сам же мандарин замислив обдурити мудреця. «Я ві-зьму в руки метелика, сховаю його за спиною і запитаю, що у мене в ру-ках — живе чи мертве? Якщо мудрець відповість, що живе, я розчавлю мете-лика, якщо мертве — я випущу його». І от настав день зустрічі. У великий зал зібралося багато людей, усім хо-тілося послухати словесний двобій найрозумніших у світі людей. Ман-дарин сидів на високому троні, три-маючи за спиною метелика, і з нетер-пінням чекав приходу мудреця. І от двері розчинилися. До зали ввійшов невеликий, сухорлявий чоловік. Він підійшов до мандарина, привітався і сказав, що готовий відповісти на будь-яке запитання. І тоді, зло по-сміхаючись, мандарин сказав: «Ска-жи, що я тримаю в руках — живе чи мертве?» Мудрець подумав, посміх-нувся і відповів: «Усе у твоїх руках!» Здивований мандарин випустив ме-телика з рук. Метелик полетів, радіс-но помахуючи крильцями.
    Тільки від вас залежить, чи буде ваше життя і взаємодія з рештою живо-го яскравим, чи навпаки. «Усе у ваших руках!»


    Використана література
    Безпека життєдіяльності / За ред. Я. І. Бедрія. — Львів, 2000.
    Білявський Г.О., Падун М.М., Фурдуй Р.С. Основи загальної екології. — К.. Либідь, 1995.
    Будыко М.И. Глобальная экология. — М.. Мысль, 1977.
    Величковский Б.Т., Кирпичев В.И., Суравегина И.Т. Здоровье человека и окружающая среда. — М.. Новая шк., 1997.
    Гігієна праці / А.М. Шевченко, О.П. Яворовський, Г.О. Гончарук та ін. — К.. Інфотекс, 2000.
    Єлісєєв А.Т. Охорона праці. — К., 1995.
    Каспаров А.А. Гигиена труда и промышленная санитария. — М.. Медицина, 1981.
    Кириллов В.Ф., Книжников В.А. , Коренков И.П. Радиационная гигиена. — М.. Медицина, 1988.
    Корсак К.В., Плахоттк О.В. Основи екології. — 2-ге вид. — К.. МАУП, 2000.Vchys: ГДЗ, Решебники , Ответы, Реферати, Твори, ПрезентаціїГДЗ, Решебники и Ответы